Mehustus on tehokas tapa imeyttää elimistöön kaikki kasvisten ravinteet, sillä kasviskuitu hidastaa ravinteiden imeytymistä ja osa ravinteista menee hukkaan kokonaisia kasviksia popsittaessa.
Mehustamiseen ei tarvitse investoida kuin 10-20 minuuttia aikaa. Siinä ajassa ehtii tehdä kasvisten siistimisen ja paloittelun, mehustuksen, siivilöinnin ja siivouksen. Kyseessä ei ole paasto tai ankara detox-kuuri vaan hyvien asioiden lisääminen arkeen, joka aamu tai vaikka kerran viikossa juhlafiiliksissä.
Omasta keittiöstäni löytyy vertikaalinen mehustin, joka ei pidä suurta meteliä ja sillä voi myös tehdä mantelitahnoja ja pehmojäätelöitä, mutta lähes mikä tahansa, jopa käsikäyttöinen mehupuristin käy. Voit jopa tehdä mehun tehosekoittimella, siivilöi vain kuitu pois seoksesta. Ota siis mehustinta chillisti töpselistä kiinni ja laita se hyrräämään!
Tuorepuristetut mehut nesteyttävät kehoa ja sisältävät valtavan määrän terveelle elimistölle välttämättömiä antioksidantteja, entsyymejä, luonnollisia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, joita pästöroiduissa tai kotitekoisissa keitetyissä mehuissa ei ole, tuoreudesta puhumattakaan. Vihermehusta tai orasshotista yllättyy epäileväisinkin hapannaama ja suu leviää hymyyn! Parasta on hankkia luomulaatuisia kasviksia – silloin kasvikset voi myös mehustaa huoletta kuorineen. Mehustuksesta jääneen kasviskuidun voi hyödyntää vaikka kräkkereihin tai juurespihveihin.
Nämä reseptit ovat omia suosikkejani ja joita vaihdellen mielenkiinto pysyy yllä. Usein mehustan jo heti aamulla, jotta saan hyvän lähtölaukauksen päivään. Raaka-aineet on valittu niin, että ne löytyvät jokaisen lähimarketista ja mehujen maku on miellyttävä. Kesällä ja sadonkorjuun aikaan kannattaa suosia vihermehuissa tuoreita villivihanneksia. Jos mehuista tulee mielestäsi liian paksuja, lisää joukkoon vettä. Itse kaadan mehustimeen vielä lopuksi lasillisen vettä, jotta saan kaiken mehun huuhdottua talteen.
Väriterapiaa, sitrusten tuoksuja, virkistäviä ja uusia makuja… Näistä on mehubileet tehty!
Vihermehu on Se Mehu, eli mehujen mehu. Tämän vihermehun pohjana toimii selleri. Sellerin lisäksi mehu sisältää muita herkullisen alkalisoivia ja puhdistavia elementtejä. Sitruuna ja lime sisältävät muun muassa suojaavia flavonoideja, joita esiintyy suurissa määrin juuri kuoressa ja sen alla. Sitruunassa on myös limoniinia, joka torjuu viruksia. Persilja raikastaa hengityksen ja sen lehtivihreä vaikuttaa suotuisasti elimistön happo-emäs-tasapainoon. Omena pehmentää makuja ja lämmittävä inkivääri on yksi tunnetuimmista luonnollisista lääkekasveista. Juomasta voi ilmetä ihon ja silmien kirkastumista sekä muuten vaan oikein hyvä olo.
TÄYDELLINEN VIHERMEHU
(2 suurta lasillista)
1 varsiselleri
2 omenaa
2 nippua persiljaa
1 lime
1 luomusitruuna
2.5cm siivu tuoretta inkiväärinjuurta
15cm kurkkua
Huuhdo ja siisti kasvikset. Paloittele omenat, lime ja sitruuna pienemmäksi niin, että ne mahtuvat mehustimeen.
Mehusta ainekset, siivilöi kerran ja nauti soluja uudistavasta juomasta!
Porkkana ja inkivääri ovat oiva makupari, joita appelsiini ja veriappelsiini kannustavat. Vahva oranssi väri kielii mehun suuresta antioksidanttipitoisuudesta. Porkkana sisältää tunnettua beetakaroteenia, josta on hyötyä muun muassa silmille. Aurinkoisista sitruksista saa mukavasti C-vitamiinia. Porkkanasta ja inkivääristä valmistettu juoma tuotiin minulle käteen myös kerran syntymäpäiväni aamuna, (pakko myöntää että kuohujuomat ovat kyllä oikein ihania juhlajuomia), mutta tämä drinkki sopii paremmin aamuun!
6 porkkanaa
2 appelsiinia
1 veriappelsiini
1cm siivu tuoretta inkivääriä
Kuori ja siisti porkkanat.
Paloittele porkkanat, appelsiinit ja veriappelsiini parilla veitsenheitolla pienemmäksi, että ne mahtuvat mehustimeen.
Mehusta ainekset, siivilöi kerran ja hemmottele itseäsi lasillisella säihkettä.
Mystinen ja tumma juoma muuttuu kielen päällä mustikan ansiosta pehmeiden makujen sinfoniaksi ja punajuuri tuo hauskan pinkin vaahdon drinkin päälle. Punajuuri vahvistaa maksaa ja puhdistaa elimistöä tehokkaasti. Mustikat ovat tunnettu sinisuomalainen superruoka. Molempien ainesten vahva ja jopa sormenpäät ja leikkuulaudan värjäävät antioksidantit pitävät koko elimistön pelimerkit voiton puolella ottelussa kehon ja mielen stressitilojen kanssa.
4 punajuurta
2 omenaa
200g mustikoita,
jäiset huoneenlämmössä sulatettuna
1cm siivu tuoretta inkiväärinjuurta
Kuori ja siisti punajuuret, halkaise kahtia. Huuhtele omenat ja paloittele muutamaan osaan.
Mehusta ainekset, siivilöi kerran ja hörppää antioksitanttipommista samettinen huikka. Jäät koukkuun.
Näillä vinkeillä toivotan oikein virkistäviä drinkkihetkiä!
Mahtavat värit! Yksi kysymys nousi mieleen kun luin ohjeita. Millä tavalla siivilöit mehun? Käytätkö ihan normi siivilää vai siivilöitkö esim. harson läpi tms.?
Komppaan! Värien loisto on kyllä mahtava. Muutenkin selkeät ja hyvät ohjeet! Minua jäi askarruttamaan kun puhuit kuidun hyväksi käytöstä kräkkereissä tai juurespihvissä. Olisiko sinulla niille jotain ohjeita? 🙂
Minua askarruttaa käytetäänkö punajuuri raakana? Voiko sitä käyttää raakana turvallisesti?
Punajuurikas sisältää paljon nitraattia. https://www.terve.fi/ravinto/nitriitti-ja-nitraatti
En siivilöi, koska en voi syödä porkkanaa raakana, niin jos mehussa on jotain sakeampaa, niin juon sen. Tämä on minun voimajuomaa. Laitan kaikkea sekaisin tai vaihtelen aineksia. Todella hyvää