Kuumana kesäpäivänä useita vuosia sitten maankuulu raakaleipuri Maria Lönnqvist saapui Jolie shopin takapihalle mukanaan syötävillä kukilla koristeltu komistus raakakaakaota ja tuoksuvaa minttua. Kakun lupaus oli tehdä hyvää niin aisteille, mielelle kuin kauneudelle. Jutta ja Katja olivat pyytäneet Mariaa suunnittelemaan Jolien oman nimikkoraakakakun, ja mintusta se ajatus tietysti lähti. Kakun kaunistavuus oli luonteva sivujuoni. Ensimmäinen versio sai välittömästi koko raadin äänet, eikä kevyen ja pähkinättömän ihanuuden reseptissä haluttu muuttaa mitään. Jolie -kakku oli sinetöity ja sitä on syöty sittemmin juhlissa kuin juhlissa.
Kesän häissä, synttäreillä ja puutarhajuhlissa liikkuu koko ajan enemmän vieraita, jotka noudattavat erilaisia ruokavalioita tai kaipaavat muuten vain terveellistä vaihtoehtoa perinteisemmille mansikkakermaherkuille. Minttuinen, kevyt, suussasulava, raikas Jolie -kakku on helppo toteuttaa. Suklaakakku on kokonaan pähkinätön, viljaton, sokeriton ja maidoton. Täyte on mehevä ja vanukastyyppinen, ja sitä pitelee ohut taateli-kaakaopapu -crust. Teet sen seuraavilla ohjeilla:
VALMISTELUT
Kakun leivonta aloitetaan irish moss -geelin valmistuksesta. Irish moss on raakaleipureiden vastine liivatteelle, ja kakkugeelin valmistaminen on hyvin yksinkertaista. Kyseessä on ravintorikas ja terveellinen merilevä, joka ei maistu, joten laadukkaassa valmisteessa ei tarvitse jännittää sivumakuja.
IRISH MOSS-GEELI
60g kuivaa, vaaleaa irish mossia
3.0 dl vettä tehosekoitukseen
1) Laita irish moss sopivaan astiaan ja täytä astia vedellä. Liota irish mossia 24 tuntia. Tarkista, ettei merikasvissa ole pieniä kiviä tai muuta ylimääräistä. Vaaleassa irish mossissa ne näkyvät helposti tai niitä ei ole lainkaan.
2) Laita sitten puhdistettu ja liotuksen aikana pehmennyt irish moss tehosekoittimeen ja lisää raikasta vettä sen verran, että saat irish mossin tehosekoitettua geeliksi, korkeintaan 3dl. Aja ainekset tehosekoittimessa muutaman minuutin ajan aivan tasaiseksi. Seosta ei missään vaiheessa kuumenneta.
SULATA HELLÄVARAISESTI VESIHAUTEESSA
80g kaakaovoita raastettuna
OTA ESILLE
tehosekoitin tai monitoimikone sekä nuolija
desi-, ruokalusikka- ja teelusikkamitta sekä keskikokoinen kulho
22cm ⌀ irtopohjavuoka sekä leivinpaperia
Laita irtopohjavuoan alaosan ja yläosan väliin leivinpaperia, jolloin kakku on helppo irrottaa vuoasta ja siirtää tarjoilulautaselle.
VALMISTAMINEN
CRUST
2.0 dl kaakaopapuja
2.0 dl pehmeitä medjool-taateleita
1/4 tl laadukasta suolaa
Poista medjool-taateleista kivet ja aja ne sekä kaakaopavut tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaisesti yhteen ja levitä se irtopohjavuoan pohjalle, siisti reunat.
PERUSSEOS
irish moss-geeli
2.0 dl (vanilja-)agave-siirappia
1.0 dl sulaa kaakaovoita
1 tl aitoa vaniljaa
Aja perusseoksen ainekset tehosekoittimessa sileäksi massaksi.
Kaada puolet seoksesta keskikokoiseen kulhoon.
MINTTUTÄYTE
puolet perusseoksesta
2.0 dl tuoretta, vahvaa minttua silputtuna
Lisää tehosekoittimessa olevaan seokseen minttu ja sekoita nämä yhteen.
Kaada minttutäyte crustin päälle irtopohjavuokaan. Voit heiluttaa vuokaa vaakatasossa, jotta täyte leviää tasaisesti.
Vie vuoka hetkeksi pakastimeen, jotta täyte hiukan jähmettyy ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.
SUKLAATÄYTE
puolet perusseoksesta
1.0 dl raakakaakaojauhetta
Sekoita huolellisesti perusseoksen joukkoon raakakaakaojauhe ja kaada se minttutäytteen päälle.
Vie vuoka vähintään puoleksi tunniksi pakastimeen jähmettymään tai ota se myöhemmin pakastimesta huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Irrota kakku vuoasta vielä kun se on jähmeä. Leikkaa kakku paloiksi veteen kastetulla ohuella veitsellä.
Koristele kakku esimerkiksi tuoreella mintulla ja syötävillä kukilla.
Kuvat: Maria Lönnqvist