Reseptit

Piparkakkuhurmaus

12.12.2014, Outi Rinne

 

IMG_0778

Rakkaat lukijaystäväni, en ole unohtanut teitä, vaikka täällä hiljaa hissuttelenkin. On vain meneillään tämän vuoden kiireisin aika. Se ei tosin johdu joululahjavalvojaisista, eksymisestä jouluruuhkaan tai jolukorttien kirjoittelusta. Minua pitää kiireisenä aivan toinen kirjoitusprojekti, jonka deadline paukuttelee uhkaavasti jo aivan lähitulevaisuudessa. Joten koska luova energiani on joka tapauksessa loppuvuoden tiiviisti kiinnitettynä mieltä helliviin resepteihin, jaan mielelläni muutaman murusen teidänkin kanssanne.

IMG_0781

Ilmoitin perheelle jo hyvissä ajoin, että tänä jouluna herkutellaan lyhyen kaavan kautta. Huolettomasti toisten tarjoamia tai kauppojen valittuja paloja nauttien. Mutta ei niin kiirettä, etteikö pipareita ennättäisi pyöräyttää. Ja mitä muuta ruokakirjailijatar huomaa kaipaavansa, kuin suoraa näppituntumaa aitoon asiaan. Tuoksuja, makuja ja rakenteita merkkijonojen sijaan.

Sillä kaikkein kiireisimpinäkin aikoina olen yrittänyt pitää pienistä perinteistä kiinni. Ei siksi, että pitäisi, sillä ei kaupan pipareissakaan ole mitään pahaa. Vaan siksi, että taikinan vaivaaminen on niin hulvattoman hauskaa ja terapeuttista ja ennenkaikkea hauskaa yhdessäoloa. Paras soppa syntyy sittenkin, kun sähläämässä on monta kokkia ja keittiön täyttää iloinen hyörinä.

IMG_0787

Jostain syystä lapsuudenperheessäni oli tapana leipoa piparkakkuja aina itsenäisyyspäivänä ja perinne pitää pintansa edelleen. Viidentenä päivä muistan viime tingassa haalia tarvittavat ainekset ja illalla seuraa juhlallinen rituaali, jossa taikina syntyy tuotantoprosessia tarkasti valvoen. – Täytyyhän jokainen mauste testata maistellen ja makustellen. Kun siirappiin ja sokeriin lisää kanelia, maistuu se ihan eriliaiselta kuin pelkän kardemumman kanssa.

Itsenäisyyspäivänä usein sataa ja se on hyvä, sillä silloin voi hyvin mielin intoutua leipomaan heti aamusta. Ja voihan olla, että taikinaa joutuu vatkaamaan uuden satsin, sillä jostain syystä se tahtoo yön aikana vähetä. Parasta siis aloittaa puuhailu ajoissa.

Kun on pienen neuvottelun jälkeen päätetty, mitä muotteja käytetään ja todettu, että possumuotti puuttuu tänäkin vuonna, voi kauliminen alkaa. Kodin täyttää välittömästi tuoksu ja tunnelma, joka aiheuttaa aikahypyn omaan lapsuuteen. Siihen kutkuttavaan jännitykseen, johon liittyi joulukalenterin luukkujen availu, salaperäiset paketit vaatehuoneen ylähyllyllä, koulun joulujuhlanäytelmän kenraaliharjoitus ja kynttilän valo aamuhämärässä.

IMG_0823

Mausteiset gluteenittomat joulupiparit (n. 4 pellillistä):

  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl tummaa (Reilun kaupan) ruokosokerisiirappia
  • 1 rkl kanelia
  • 1 rkl inkivääriä
  • 1 rkl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1/2 tl maustepippuria
  • 160 g kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 3 dl luomu-raakaruokosokeria TAI 3,5 dl kookossokeria
  • 3/4 tl suolaa
  • 8 dl gluteenitonta jauhoseosta: esim. 3 dl hirssijauhoja, 2 dl täysjyväriisijauhoja, 2 dl kaurajauhoja 1 dl tattarijauhoja
  • 1 dl tapioca-tärkkelystä TAI perunajauhoja
  • 2 tl soodaa TAI 3 tl leivinjauhetta
  • 1 luomukananmuna TAI 2 tl jauhettuja psylliumsiemeniä
  • 1 tl ksantaania
  • 1/2 dl mantelimaitoa tai kauramaitoa (+ 2 rkl, jos käytät psylliumia)

Kiehauta vesi ja mausteet. Lisää joukkoon siirappi ja kuumenna kiehuvaksi. Ota pois levyltä ja lisää joukkoon kookosöljy. Anna sulaa. Sekoita kulhossa keskenään sokeri ja suola ja kaada joukkoon siirappi-rasvaseos. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on kuohkeaa.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhoseos, tapioca- tai perunatärkkelys sekä sooda/leivinjauhe. Sekoita puukapustalla jauhot ja manteli- tai kauramaito vuorotellen rasva-sokeriseokseen. Jätä n. 1 dl jauhoista taikinan kaulimista varten. Taikinasta tulee kiinteää, joten voi tuntua siltä, että kaikkia jauhoja on vaikeaa saada sekoittumaan. Peitä taikinakulho kannella tai lautasella ja laita jääkaappiin odottelemaan seuraavaan päivään.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kauli levännyt taikina useassa erässä muutaman millin paksuiseksi levyksi. Kookosöljyn ansiosta jääkaappikylmä taikina on todella kovaa, mutta pehmenee, kun työstät sitä määrätietoisesti. Ota muotilla pipareita. Paista muutama minuutti ja tarkista kypsyys. Piparit paistuvat usein epätasaisesti ja yllättävän nopeasti, joten uunia on syytä vahtia silmä tarkkana. Ota kypsät piparit uunista ja anna jäähtyä tasaisella alustalla. Säilö tiiviiseen purkkiin ja odottele maun kehkeytymistä ainakin seuraavaan päivään. Piparit säilyvät hyvin ja maku vain paranee.

IMG_0838
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.