Mennyt viikko hurahti tiiviisti herkkuhommissa, joten jatkan samalla linjalla ja laitan tännekin jouluisen mieliruokareseptin.
Julkaisin ohjeen mustapapu-brownieille alunperin Keittiökameleontin puolella, mutta yhtä hyvin sen olisi voinut heti liittää osaksi Mieli-reseptejä. Sen verran tehokkaasti suklaa ja mustapintaiset pavut saavat mielihyvän hyrisemään. Olen nyt joulun alla pyöräyttänyt näitä helppoja leivonnaisia kerran jos toisenkin ja sesonkiin sopivasti höystänyt ohjetta myös Mieli-mausteilla. Monilla jouluisilla maustekasveilla kun on myös suotuisia mielialaan vaikuttavia ominaisuuksia.
Tässä brownie-ohjeessa on maksimoitu suklaanirvana mutta minimoitu herkkuähky, sillä jauhopussin sijaan kaapista kaivetaan esiin papupurkki. Kehoa hellivät ja verensokerin vaihtelua tasaavat kuidut tulevat kaupan päälle ja mitä mustempi papu, sen valoisampi mieli. Tummat pavut sisältävät erityisannoksen antioksidantteja, jotka ovat hermosolujen mieliruokaa.
Ja koska ravintoaineista halutaan kaikki irti browniet valmistetaan raw-meiningillä hellävaraisesti kuivattaen. Kypsennysaika ei kuitenkaan ole mahdottoman pitkä, joten tämä onnistuu tavallisessa uunissa matalimmalla lämmöllä.
Pipari Browniet (gluteeniton)
12 kpl
Valmistusaika 10 min. + kuivattelu uunissa tai kuivurissa 2-3 t
- 285g purkki mustapapuja (käytin Go Greenin) tai vastaava määrä keitettyjä
- 2,5 dl kivettömiä taateleita (n. 12 kpl)
- 4 rkl raakakaakaota
- 1 rkl carob-jauhetta
- 1 rkl lucumaa
- 1 rkl psylliumin siemeniä (TAI 1 tl psylliumjauhetta)
- 1 tl luonnon vaniljaa
- 1 tl kanelia
- 1/2 tl maustepippuria
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl pomeranssinkuorta
- hyppysellinen laadukasta suolaa
- 1 rkl vaahterasiirappia
Laita pavut ja taatelit sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Blendaa soseeksi. Lisää käsin sekoitellen loput ainekset. Taikinan tulisi olla tahmeaa.
Muotoile taikinasta litteitä kakkusia leivinpaperilla päällystetylle pellille. Koska taikina on tahmeaa, käytin itse tässä apuna talouskelmua, jonka läpi töpöttelin kakkarat sopivaan muotoon. Kuivattele uunin alimmalla lämmöllä pari tuntia tai kunnes pinta on kuivahtanut ja pystyt kääntämään browniet ylösalaisin. Jatka kuivattamista vielä n. tunnin ajan.
Mielenkiintoinen resepti ja herkullisen näköisiä! Vielä kun olisi Keittiökameleontti kahvila, josta napata nämä herkut take awayna mukaan! 😉
Katja, kiitos 🙂 Nää on kyllä helpoimmista helpoimpia leivonnaisia. Mutta totta on sekin, että joskus sekin on liikaa…