Reseptit

Mieliruokaa: Paras aika vuodesta

04.08.2013, Outi Rinne

Useimmat meistä lienevät sitä mieltä, että kesä on parasta aikaa. Ja jos asiaa kysyttäisiin suoraan aivoilta, ajankohta täsmentyisi juuri tähän hetkeen vuodesta. Heinä-elokuussa on suurin todennäköisyys sille, että lomasää hellii ja tekee elämän letkeän leppoisaksi. Ennätetään vetää vähän henkeä ja annetaan aivoillekin lepoa. Lämpö saa sopivan kevytmieliseksi ja tehdään herkemmin jotain tavallisuudesta poikkeavaa: Reissaillaan, vaihdetaan vähän henkistäkin maisemaa ja hankitaan uusia kokemuksia, tavataan vanhoja tuttuja pitkästä aikaa tai ehditään viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Rannat, mökkeily tai meri kutsuvat ulkoilmaelämään ja kyllästämme solumme aurinkovitamiinilla ja raikkaan ilman molekyyleillä.

Näiden henkisten ravinteiden lisäksi luonto ja kasvimaat pursuavat värikästä, tuoretta ruokaa, joka on parasta ravintoa aivoille. Erityistä sesonkiherkkua ovat tuoreet marjat, joiden paraati alkaa juhannuksen jälkeen mansikoilla ja etenee mustikoiden ja vadelmien kautta herukkasatoon. Juhlat jatkuvat hillasoilla, kesän kääntyessä syksyyn puolukoiden ja karpaloiden seurassa. Marjat voi toki poimia toripöydiltä mutta parasta on, jos saaliin eteen tekee vähän töitä, kyykistelee puskissa tai rämpii mättäiden keskellä. Happi ja liikunta ovat hyvä mauste marjakimaralle.

Juuri nyt on kypsänä aivomarjojen tähtijoukko: Mustaherukka, vattu ja hilla. Ne sisältävät monia terveiden aivojen kannalta olennaisia aineita ja ovat vähäkalorisia mutta ravintotiheitä. Eli niitä voi huoletta popsia suuremmankin määrän olon säilyessä höyhenen keveänä. Samalla kuitenkin hivenaineet, vitamiinit ja mineraalit, siis luonnon omat lisäravinteen tulevat muodossa, jonka kehomme tunnistaa ravinnoksi ja kykenee käyttämään parhaalla mahdollisella tavalla.

Olen jo aiemmin tainnut mainita, että hyvä mieli asustaa myös navan takana, eli suolistossa, josta löytyvät “toiset aivomme”. Marjojen kuidut ja antibakteeriset yhdisteet huolehtivat suoliston hyvinvoinnista estäen pahisbakteerien lisääntymistä ja ruokkien hyvää bakteerikantaa. Seikka, jonka on havaittu jopa rottakokeissa olevan yhteydessä sekä tyytyväiseen mieleen että notkeaan aivotoimintaan.

Kaikissa marjoissa on runsaasti antioksidantteja, jotka suojaavat herkkiä aivosolujamme radikaalien happiatomien hyökkäyksiltä ja tukevat verisuonia, jotka kuljettavat aivoille ravinteita ja happea. Erityisesti lakka sisältää poikkeuksellisen runsaasti myös E-vitamiinia, jolla on todettu ehkäisevän mm. ikääntymisen vaikutuksia. Lisäksi marjojen siemenissä on ihanteellisessa suhteessa hyviä rasvahappoja ja varsinkin lakka sisältää runsaasti omega-3 rasvahappoja, jotka ovat hermosolujen rakennusainetta ja auttavat viestejä välittymiään liukkaasti solusta toiseen. Lakka on myös mainio lähde foolihapolle, joka on yksi tärkeistä hyvien hermojen ja valoisan mielen ylläpitäjistä. Eipä siis taida tuo jalo marja turhaan kulkea myös nimellä “valokki”.

539px-Hjortron

Marjojen terveysvaikutuksista julkaistaan jatkuvasti uutta tietoa, mutta oikeastaan paljon kiinnostavampi on se tosiseikka, että niistä syntyy aivan taivaallisia smootheja. Onhan se ravitsemustietokin kiinnostavaa, mutta kyllä makunystyrät lopulta määräävät paikan ruokapöydässä. Seuraavassa kaksi aivojen, kielen ja mielen rakkausruokaa: suloinen Vadelma-mustaherukka – sekä kultainen Hilla-smoothie. Ja jos saat jostain käsiisi vuohen raakamaitoa, suosittelen kokeilemaan sitä lakkojen kanssa. Yhdistelmä on hykerryttävän hyvä ja vuohenmaito on eliksiiriä myös aivoitoiminnalle. Vegaaninen vaihtoehto on kotitekoinen paksu mantelimaito tai vadelma-herukka -reseptissä ehdottamani aivo-… ups, siis saksanpähkinämaito.

Ilovemybrain1

Vadelma-mustaherukka -smoothie:

 • 2 – 3 dl mustaherukoita ja vadelmia (puolet ja puolet)
 • pari oksaa tuoretta minttua
 • 1 rkl chia-siemeniä
 • reilu viipale vesimelonia
 • 1,5 dl saksanpähkinämaitoa (ohje alla)
 • 3 taatelia

Tehosekoita kaikki. Viimeistele kourallisella tuoreita vadelmia.

* Saksanpähkinämaito:
 • 1 dl saksanpähkinöitä yön yli liotettuna
 • 3 dl raikasta vettä
 • (1 tl vaahterasiirappia)

Huuhtele ja siivilöi saksanpähkinät ja tehosekoita kaikki ainekset hienojakoiseksi seokseksi. Siivilöi ja säilytä jääkaapissa tiiviissä kannellisessa lasipurkissa. Riittää kahteen smoothieen.

Hilla-smoothie

 • 1,5 dl lakkoja
 • 2,5 dl vuohen (raaka-)maitoa tai itse tehtyä mantelimaitoa (valmistuu samaan tapaan kuin saksanpähkinämaito)
 • 1 tuore aprikoosi, kivi poistettuna
 • 3 kuivattua viikunaa kuutioituna
 • 1 rkl chia-siemeniä
 • (1/2 rkl siitepölyrakeita)

Tehosekoita paksun samettiseksi vanukkaaksi.

Ilovemybrain2

……………………………………

Lopuksi pikku puffi:

Ystäväni Kristina järjestää upeita luovan kirjoittamisen kursseja, joissa omaa mielenrauhaansa, tietoisuustaitojaan ja syvimpiäkin tuntojaan voi etsiskellä sanojen avulla. Seuraava kurssi “Sanojen sylissä” alkaa ma 19.8. Espoon työväenopistossa. Kristinan sanoin: “Tunteista, tämän päivän tunnelmista ja muistoista kirjoittaminen turvallisessa ilmapiirissä eheyttää ja energisoi. Kirjoittamisen äärellä rauhoitut tutkimaan kokemuksiasi vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Kurssilla kirjoitetaan spontaaneja kirjoitusharjoituksia eri virikkeistä lähtien ja tehdään myös kotitehtäviä. Aiempaa kokemusta kirjoittamisesta et tarvitse.”

Joten jos kirjoituskärpänen vähänkin kutittelee, ilmoittaudu rohkeasti mukaan. Aiempaa kokemusta kirjoittamisesta et tarvitse, mutta voit kenties löytää itsellesi aivan uuden ilmaisukanavan! Lisätietoja tästä linkistä.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sanna/comp
Sanna/comp
10 years sitten

Ihania reseptejä! <3 Tässä ihmettelen, miksi aivoista ja aivoruuista ei kirjoiteta enempää. Sä muuten voisitkin tehdä seuraavan keittokirjan aivoruuista 😉 Postaus oli mulle hyvä muistutus, että mun pitää hakea mahdollisimman pian entisestä työpaikastani luomumantelipussi. Se kuuluisa paperipussi jonka sisältöä on tuijotettu monttu auki. "MITÄ NOI ON!?" "Vähän niinku pähkinöitä kuten maapähkinä, cashew…" Ja tuijotus jatkui 😀 Mantelimaidolla on hyvä skoolata päätökselle, että irtisanoi itsensä työstä, joka otti niin paljon enemmän kuin antoi.

Outi Rinne
Outi Rinne
10 years sitten

Sanna, on sitä tietoa jonkin verran, mutta enempi varmaan ulkomaan kielillä… Ja onne isolle päätökselle! Nyt vaan kohti uusia ja inspiroivia mahdollisuuksia. Ehkei jatkossa tarvii selitellä niitä manteleitakaan enää 😀

Aleksi Lehtinen
Aleksi Lehtinen
10 years sitten

Kiitos oikein paljon smoothie resepteistäsi. Tein molempia. Miieli koheni kun tietää niiden vaikuttavan positiivisesti aivoihin ja terveyteen. Lisäksi olivat hyvänmakuisia 🙂

Outi
Outi
10 years sitten

Aleksi, kiva jos maistui 🙂

Heli
Heli
10 years sitten

Vadelmasmoothie oli kyllä ihan mielettömän herkullinen! Ei lakkasmoothiessakaan valittamista, mutta tuo vadelmainen oli kyllä suorastaan taivaallista 🙂

Outi
Outi
10 years sitten

Heli, kiitos! On kyllä omakin suosikkini 🙂

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.