Ihonhoito

Jolien kesäkauneusviikko: “Kauniit sandaalivarpaat – miten ne pidetään läpi kesän?”

18.07.2013, Jutta Ruonansuu

Luulitteko jo, että skippaisimme tämän aiheen? Vaikka aloitimme kesäihon kosteutuksesta niin tämä teema taitaa herättää eniten kauneudenhoidollista päänvaivaa näin kesäaikaan. Joka kesä tuntuu tulevan jossain vaiheessa vastaan se piste, jossa jalat alkavat näyttää siltä, kuin niillä olisi kävelty ilman kenkiä saharassa. Sandaaleja ei tee mieli sellaisina päivinä sujauttaa jalkaan vaan pikemminkin piiloutua tennareihin. Mutta eipä hätää, pikku niksit pelastavat.

Jokapäiväinen sandaaleilla käveleminen on omiaan kovettamaan kantapäitä. Ja kun aurinko vielä lisäksi porottaa paljaita varpaita päivästä toiseen, kynsinauhat kuivahtavat vähemmästäkin ja alkavat repsottaa epäsiistisisti. Avoimista sandaaleista pääsee päivän aikana sisään jos jonkinlaista katupölyä ja helteessä hikistyneet varpaat on usein pestävä useita kertoja päivässä – ja hanavesihän tunnetusti on se ihon tehokkain kuivattaja, rantahiekka tulee hyvänä kakkosena.

Kesä on jaloille sellainen kombinaatio, että on suorastaan ihme, jos ne täysin kovettumitta säästyvät. Sandaalikelpoiset kauniit jalat ilman hoitoa eivät ole siis ihan koko kesän mittainen itsestäänselvyys, vaikka se tietysti hauskaa olisikin. Mutta pitääkseen jalat virkeinä ja freeseinä ei kuitenkaan onneksi tarvita pitkällisiä huoltotoimenpiteitä joka ilta. Säännöllinen raspaus, kuorinta ja hyvä kosteutus hoitavat homman.

Isojen kovettumien raspaus ei ole mitään maailman ihaninta ajanvietettä, joten niitä ei kannata päästää kertymään. Jos näin käy, niin lopputuloksena on pahimmassa tapauksessa halkeilevat kantapäät, jotka paljaana sandaaleissa altistuvat kaikenlaisille epäpuhtauksille ja paranevat hitaasti. Kannattaa siis olla liikkeellä mieluummin etuajassa kuin jälkiviisaana. Raspaaminen on helpointa suihkussa – kevyt siloitus kannattaa tehdä pari kertaa viikossa. Myös vartalonkuorintatuotteet tekevät jaloille hyvää ja syväpuhdistavat ne katupölystä hiostavan päivän jälkeen. Kuorinta on raspaamiselle hellempi vaihtoehto, joka ylläpitotoimenpiteenä talvella riittääkin varsin hyvin. Mutta kesällä kannatta harrastaa molempia, koska sandaalikausi kovettaa jalkoja normaalia tehokkaammin.

Viikon mittaan on jo puhuttu useampaan otteeseen ihon tarvitseman vesikosteuden ja rasvaisen ravinnon erosta. Sama pätee jalkojenhoitoon: välillä on syytä tarjota niille helposti imeytyvää, vesimäistä emulsiota kun taas toisinaan avuksi riittää enää ainoastaan tuhti öljymäinen voide tai voi. Molempia kannattaa pitää käden ulottuvilla, etenkin kesällä. Aamuisin jalat on helppo hoitaa emulsiomaisella vartalovoiteella (täältä löytyy lisää kesävartalon kosteutuksesta – sisältää myös tuotevinkkejä), joka imeytyy silmänräpäyksessä kun taas tuhdimpi voitelu on parempi tehdä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin kysymykseen tulee paksumpi voide, joka saa rauhassa kauneusunien aikana imeytyä. Sama juttu siis, kuin käsivoiteidenkin suhteen: päivisin suosittelemme helposti imeytyvää toimistovoidetta, yön ajaksi sitten hitaasti imeytyvää ja ajan kanssa korjaavaa tehovoidetta.

jalat6

Kun nyt jalkojenhoidosta puhutaan, niin paikallaan lienee myös pieni maininta ihoteipistä, joka pelastaa kaupunkilomilla syntyvät rakkotilanteet kaikista näkymättömimmin, tehokkaimmin ja vaivattomasti. Ihoteippi on siis tuote, jota saa apteekista ja se toimii paljon hengittävämmin kuin paksut (ja kieltämättä myös rumilta bakteerisyöpöiltä näyttävät kalliit) rakkolaastarit. Teippirulla maksaa muutaman hassun kymmensenttisen ja kulkee käsilaukussa tai vaikka lompakossa kätevästi mukana. Rakkojen syntyminen jalkoihin kesällä on yleistä, koska useimmiten uusia kesäkenkiä ostetaan alkukesästä ja myöhemmin kesällä alennusmyynneistä… Ja mitä kauniimmat uudet sandaalit, niin sitä varmemmin niistä saa aluksi rakot, vai mitä? (Ainakin kaupunkilomilla tämä ilmiö on aina ollut taattu.)

Ohut ihoteippi on hyvä kaveri siis myös kesän arjessa, koska se parantaa alkavat rakot myös nopeammin kuin laastarit ja pysyy paremmin myös paikallaan. Jos rakot pääsevät syntymään kerran, paraneminen voi olla hyvinkin kivuliasta ja hidasta. Jos vahinko pääsee sattumaan, niin kokeile ihoteippiä ja tehohoida rikkoutunutta ihoa – tarjoa siis sekä vesikosteutta että rasvaa.

Jolien valikoiman suosituin jalkavoide löytyy Melvitalta. Raikastava ja nopeasti imeytyvä koostumus sisältää msutakuminaa, greippiä, minttua ja rosmariinia. Jos olet aina ajatellut, että jalkavoiteet ovat tylsä ikääntyneiden naisten hommaa, niin kokeilepa tätä – saatat hyvinkin nopeasti muuttaa mieltäsi. Jalkojen kuorintaan sen sijaan soveltuu erityisen hyvin Melvitan jämäkkä, geelimäinen sokerikuorinta, jossa rae on hellävaraista mutta silti suhteellisen suurta. Tuhdimmista jalkavoiteista kunniamaininnan saa tietysti vanha kunnon karitevoi, joka pitää kantapäät sileinä kesät talvet. Kauneimmassa muodossaan se löytyy Terre d’Ocin peltirasiasta, johon on lorautettu joukkoon myös ihanaa manteliaromia. Purkki kesää pienen ikuisuuden mutta onneksi karitevoihin on vaikea kyllästyä.

Mikäli malttaa kesäiltoinaan pysähtyä hetkeksi lukemaan vaikka lehtiä, kannattaa samalla jalat upottaa kylpyvatiin. Silloin kannattaa sujauttaa veteen minttuinen jalkakylpypommi, joita meille valmistaa ihana saippuayritys Doft. Mikään ei tunnu niin ihanalta helteisen juhlakorkkari- tai seisomatyöpäivän jälkeen, kuin lohdullisesti sihisevä minttukylpy.

 

Jalkojenhoitorutiinin hauskin osa on tietysti kynsien lakkaus. Inspiraatiota tähän löytyy Kure Bazaarilta. Joko bongasit Adriana Barran suunnittelemat, uudet look-sävyt? Ellet, ne löytyvät täältä. Koko värikartan voi avata tästä.

Keveitä askelia kesäpäiviinne, siskot!

(Tuotekuvat Jutta, muut kuvat Pinterestistä.)

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tanja
Tanja
10 years sitten

Hyvä ja täsmätieto jalkojenhoidosta.Itse pidän jaloistani huolta jo ihan työni takia,joudun olemaan niin paljon jalkojeni päällä työaikana että siinä kyllä pahimmat kovettumat vain huutaisi hoosiannaa:) On mielestäni erittäin epämiellyttävä näky naisesta/miehestä joka on muuten viimeisen päälle huoliteltu mutta jalat on niin kauheassa kunnossa ja naisilla vielä lakkaus päällä joka lohkeilee, ei kiva näky.Minulla on ollut viimeksi teidän mainittu Melvitan voide ja on erittäin hyvä!! ja kun vaan muistaa rasvata jalkoja siis ainakin minä joka ilta niin jalat kiittää kuin myös aivan ihanat korkkarit:) Toki rakoilta ei voi aina välttyä mutta jo kun ennaltaehkäisee ne ja se ihoteippi on muuten must-tuote:)… Lue lisää..

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.