Raakaleipurimme Maria Lönnqvistin mielestä kevät ei tunnu saapuvan tänäkään vuonna riittävän nopeasti. Siksi leipuri otti ja taikoi sekä itselleen että Jolie-yhteisölle lämmittävää puuhaa, jonka päätteeksi odottaa hyvän olon palkinto. Kyseessä on herkullista ja terveellistä perjantaipizzaa! Maria kehottaa korkkaamaan raakapizzapalan kanssa Puhdistamon uutta Kombucha Colaa. Ulkosalla – jos suinkin mahdollista.
Resepti ja valmistusohjeet seuraavassa:
Pizzapohja
2.5 dl idätettyjä tattarinjyviä
2.0 dl auringonkukansiemeniä
1.0 dl vettä
0.5 dl laadukasta oliiviöljyä
0.5 tl raffinoimatonta meri- tai vuorisuolaa
Cashew Cheddar -kastike
2.5 dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
1 punainen luomupaprika
3 rkl ravintohiutaleita
2 valkosipulin kynttä
1 tl merisuolaa
1 tl hunajaa
Tomaattitahna
2 tomaattia
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
3 taatelia
1 rkl raakaa omenaviinietikkaa
1 tl timjamia
1tl oreganoa
Ananaksen marinointi
1 ananas
inkiväärin juurta, raastettuna
1 limen mehu
vuorisuolaa
Herkkusienten marinointi
1 paketti herkkusieniä
1 punasipuli
0,25 dl (Udo’s)öljyä
1 rkl hunajaa
1 tl tuoretta hienonnettua timjamia
1 tl tuoretta hienonnettua oreganoa
0,25 dl omenaviinietikkaa
1 tl merisuolaa
Pesto
1dl pinjansiemeniä
1 ruukku basilikaa
1 dl laadukasta oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 valkosipulin kynsi
1 rkl ravintohiutaleita
Pizzan valmistaminen
Laita tattarinjyvät kulhoon ja täytä kulho vedellä. Jätä tattarit likoamaan veteen 15 minuutiksi. Huuhtele jyvät huolellisesti kunnes huuhteluvesi on kirkasta, ja kumoa liotetut jyvät siivilän päälle. Huuhtele jyvät tarvittaessa vielä kaksi kertaa, ja jätä tattari idättymään. Vuorokaudessa jyvistä kasvaa itu ja ne ovat valmiita käytettäväksi ruoanvalmistuksessa.
Sekoita pizzapohjan ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneella tasaiseksi taikinaksi. Levitä valmis taikina leivinpaperin päälle. Kätevintä on valmistaa useampi
taikina kerralla ja pakastaa niitä valmiiksi tulevaa käyttöä varten. Laita levitetty pizzapohja kuivuriin 40°C asteeseen, tai kiertoilmauunin pellille 50°C asteeseen 12 tunniksi, kunnes pohja on herkullisen rapea.
Pilko tomaatit neljään osaan, ja sekoita kaikki tomaattitahnan raaka-aineet tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi. Levitä tomaattitahna pizzapohjan päälle. Sekoita kaikki cashew-cheddarin ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneella sileäksi kastikkeeksi. Pullota kastike. Pilko raakapizzan täytteeksi marinoitua ananasta, kalamata -oliiveja, raakapestoa ja marinoituja herkkusieniä.
Nauti!! Ja tee lisää…
Maria Lönnqvist on raakaleivonnan huippuammattilainen, joka on pitänyt suosittuja raakaruokakursseja ympäri Suomen, valmistanut tilauksesta tuhansia raakakakkuja, pitänyt raakaruokakahvilaa Helsingin Senaatintorin kupeessa, matkustellut maailmalla ruokakulttuurien perässä, kirjoittanut raakaleivonnasta kauniin kirjan ja esiintynyt monissa tv-ohjelmissa. Glorian Ruoka & Viini on valinnut Marian vuoden 2014 valopilkuksi.
Kuvat: Maria Lönnqvist