Jolien raakaruokareseptit tulevat taas – paremmat vappumunkit ja pakurilimonaati
28.04.2018, Maria Lönnqvist
Jolien pitkäaikaiset ystävät muistavat aurinkoisen Maria Lönnqvistin, joka taiteili joitakin vuosia sitten Raw Dessert Collectionin Jolie mediaan. Raw Dessert Collection oli Maria Lönnqvistin Jolielle luoma terveellisten ja maukkaiden raakajälkiruokien kokoelma. Aitoja ja ihania makuja ilman viljoja, valkoista sokeria tai maitoa.
Maria on ollut vastuussa myös lukuisten Jolien tapahtumien herkkupöydistä. Nainen on raakaleivonnan huippuammattilainen, joka on pitänyt suosittuja raakaruokakursseja ympäri Suomen, valmistanut tilauksesta tuhansia raakakakkuja, pitänyt raakaruokakahvilaa Helsingin Senaatintorin kupeessa, matkustellut maailmalla ruokakulttuurien perässä, kirjoittanut raakaleivonnasta kauniin kirjan ja esiintynyt monissa tv-ohjelmissa. Glorian Ruoka & Viini on valinnut Marian (syystäkin!) vuoden 2014 valopilkuksi.
Tällä hetkellä Maria opiskelee, mutta vastasi kuitenkin ilomielin Jolien kutsuun! Maria tekee kesän ajan inspiraatiosisältöjä Jolien Toimitukseen vanhan traditiomme nimissä; lisäämme siis kauneusuutisten joukkoon hieman holistisia hyvinvointisisältöjä, kuten nyt esimerkiksi hyväätekevää ruokaa. Aloitamme muutamalla Marian retrotekstillä, ja julkaisemme osan suosituimmista Raw Dessert Collectionin jutuista uudelleen. Tässäpä ensimmäinen arkistojen aarre vuodelta 2013, olkaa hyvät! Oikein villiä ja nastaa vappua kaikille toivottaa Maria!
Paremmat vappumunkit ja pakurilimonaati
Seuraavilla resepteillä syntyvät helpot donitsimunkit kera sitruksisen pakurilimonaatin. Ihanaa, iloista mutusteltavaa vappukoriin. Pakurilimonaati on omalla tavallaan vahva juoma ja tällä mustalla limonaatilla onkin hupaisaa yllättää ystävät. Gojimarjat muistuttavat paljon rusinoita, mutta ovat pirteän punaisia vitamiinipommeja ja tuovat juomaan kivan säväyksen. Siinäpä vasta juoma, jota saisi kyllä aina löytyä jääkaapista!
DONITSIT (16kpl)
1.5 dl vaaleaa pellavan- tai chiansiemenjauhetta
4.0 dl cashewpähkinöitä tai manteleita liotettuina
0.5 dl palmusokeria
2 kypsää banaania
2 rkl kookosöljyä
1 tl aitoa vaniljajauhetta
(ripaus vuorisuolaa)
Jauha vaaleat pellavan- tai chiansiemenet kuivassa tehokkaan blenderin kannussa tai kahvimyllyssä jauhoksi. Voit hyvin käyttää yhdistelmää chiansiemenistä, pellavansiemenistä ja psylliumista. Laita jauho sekoituskulhoon. Aja muut ainekset sileäksi seokseksi. Kaada seos jauheen joukkoon ja sekoita yhteen. Tarkista maku. (Voit halutessasi lisätä osaan taikinaa raakakaakaojauhetta!)
Paina taikina silikonisiin donitsimuotteihin tai muovaa taikinasta pingispallon kokoisia paloja, litistä hiukan ja paina niihin keskelle reikä. Siemenistä tehty jauhe tiivistää donitsit ja näin ollen ne ovat heti valmiita! Pyöräytä donitsit palmusokerissa tai jos teet kuorrutteen, laita donitsit pakastimeen, sillä kuorrute on helpompi tehdä hieman kylmiin donitseihin.
KUORRUTE
150g kaakaovoita (2dl sulatettuna)
4 tippaa vanilja-stevia uutetta tai makeutus makusi mukaan
1.5 dl kookosjauhoa
1 sitruunan kuori raastettuna
Sulata raastettu kaakaovoi vesihauteessa ja lisää loput ainekset sekoitellen. Kasta donitsit kuorrutteessa ja laita ne pakkaseen pariksi minuutiksi, toista kolme kertaa. Viimeisellä kierroksella kasta juuri kuorrutettu donitsi vielä mehiläisen siitepöly-nonparelleissa.
VINKKI: Voit myös tehdä kuorrutteen sulattamalla valmista raakasuklaata vesihauteessa.
PAKURILIMONAATI
2 l vahvaa pakuriteetä – mitä mustempaa sitä parempaa
4 rkl hunajaa
3 limeä
2 sitruunaa
muutama viipale tuoretta inkivääriä
gojimarjoja
Keitä ja pullota pakuritee. Lisää hunajaa ja ravista pulloa, jotta hunaja liukenee pakuriteen joukkoon. Leikkaa sitrukset paloiksi ja viipaleiksi ja lisää ne pulloon. Ravista vielä ja lisää halutessasi gojimarjoja. Anna pakurilimonaatin maustua vuorokauden ajan tai nauti heti – kuten täällä kävi!
Kuvat: Maria Lönnqvist