Maistuisiko syksyinen sadonkorjuukakku ja kupillinen höyryävää teetä? Syksyn viilenevä sää ja terveellinen satokausi suorastaan vaativat pysähtymään suloiseen kakkuhetkeen. Porkkanakakku on klassikkoleivonnainen, ja kun kysymme kuuluisalta raakaleipuriltamme, kyseessä on myös hänen suosikkiherkkunsa! Marian vuosikausia sitten vetämät ensimmäiset raakakakkujen valmistuskurssit sisälsivät porkkanakakun ohjeen, ja tämä huippusuosittu nautinto on säilynyt myöskin yhtenä Marian oman reseptikirjan aarteista.
Nyt on oikea aika nostella perunoita maasta, kerätä talteen omenat, tyrnit ja puolukat, keittää ja nauttia pakuriteetä mustaherukanlehdillä ja tuoreella mintulla terästettynä. Syksyn tuloa, sadonkorjuuta ja uutta uljasta sesonkia on oivallista juhlistaa terveellisellä porkkanakakulla. Pirteä juures saa kaverikseen makean taatelitahnan, syksyiset mausteet ja pehmeän kuorrutteen. Kakkutarjoilun voi kantaa vielä ulos sään salliessa; parvekkeelle, terassille, huvimajaan, laiturille. Kyytipojaksi lämmintä juomaa, hyvää seuraa ja runsaasti kynttilöitä.
Porkkanakakku
PERUSPOHJA
500g porkkanoita
5 dl pekaanipähkinöitä
Vaihe 1: Siisti ja pilko porkkanat ja aja ne hienoksi yhdessä pekaanipähkinöiden kanssa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Laita seos leivontakulhoon.
TAATELITAHNA
3 dl taateleita
2 appelsiinin mehu tai omenamehua (noin 2.5 dl)
Vaihe 2: Poista taateleista kivet. Soseuta taatelit ja mehu tahnaksi. Lisää seos peruspohjan joukkoon.
Vaihe 3: Seuraavaksi tee koko resepti tai valitse näistä mieleisesi mausteet, kaneli on ehdoton!
MAUSTEET
0.5 dl rusinoita, gojimarjoja tai muita kuivattuja marjoja
1 dl kookoshiutaleita
2 tl ceylonin kanelia
2 tl muskottipähkinäjauhetta
2 tl maca -jauhetta
1 tl inkivääriä
0.5 tl laadukasta suolaa
Vaihe 4: Lisää peruspohjaan mausteet ja sekoita taikina huolellisesti.
Vaihe 5: Laita noin 22cm halkaisijan irtopohjavuoan ala- ja yläosan väliin leivinpaperi, jotta valmis kakku on helppo siirtää tarjoilulautaselle. Levitä koko seos leivontakulhosta tiiviisti irtopohjavuokaan.
KUORRUTE
3.5 dl cashewpähkinöitä
1.0 dl vettä tai pakuriteetä
2 rkl hunajaa
Vaihe 6: Valitse mieleisesi mausteet:
3 rkl kookosöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus laadukasta suolaa
Vaihe 7: Aja kuorrutteen ainekset tehosekoittimessa sileäksi ja levitä kuorrute porkkanakakun päälle. Malta pyörittää seosta tarpeeksi kauan, jotta cashewpähkinät liukenevat nesteeseen. Kakku on nyt koristelua vailla valmis tarjoiltavaksi, mutta on parhaimmillaan, kun sen on antanut hiukan aikaa tiivistyä kylmässä.
Maria Lönnqvist on raakaleivonnan huippuammattilainen, joka on pitänyt suosittuja raakaruokakursseja ympäri Suomen, valmistanut tilauksesta tuhansia raakakakkuja, pitänyt raakaruokakahvilaa Helsingin Senaatintorin kupeessa, matkustellut maailmalla ruokakulttuurien perässä, kirjoittanut raakaleivonnasta kauniin kirjan ja esiintynyt monissa tv-ohjelmissa. Glorian Ruoka & Viini on valinnut Marian vuoden 2014 valopilkuksi.
Kuvat: Maria Lönnqvist