Tiedättekö mitä tapahtuu ihmiselle, joka tietää ettei kestä leipää, mutta syö sitä silti kapinallisesti lomallaan? – Vastauksen varmaan arvaatte ilman sanomistakin. Elämä on onneksi aina avoinna pienille korjausliikkeelle ja niinpä tästä kokeilusta oppineena aloin nöyränä tyttönä etsimään gluteenittoman leivän ohjeita.
Voisin sanoa, että ympäri mennään ja yhteen tullaan, sillä ensimmäisenä törmäsin entisen kollegani Virpi Mikkosen suomeksi julkaisemaan reseptiin, joka löytyy hänen Kiitos hyvää-blogistaan. Resepti on alunperin My New Roots-sivustolta, joka on inspiroivin pitkään aikaan, onhan paikka täynnä mielettömiä raakaruoka- ja kasvisreseptejä — suosittelen vilkaisemaan ja koukuttumaan!
No, päättelin siinä Virpin postausta lukiessa, ettei tekstissä vilahtavia ylisanoja ole luultavasti käytetty turhaan, lopetin etsimisen siihen paikkaan ja lähdin etsimään ainekset kaapeistani.
(Kerrankin oli fiksu olo: tajusin tehdä kerralla kaksi leipää.)
The Life-Changing Loaf of Bread
2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä (itse en laittanut ollenkaan)
1 dl hasselpähkinöitä
3, 5 dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl kirnuvoita tai kookosöljyä
3,5 dl vettä
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sulata voi ja hunaja kattilassa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula voi-hunaja seos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoita, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua ja voit lisätä muutamia ruokalusikallisia vettä, mikäli taikina tuntuu liian jämäkältä sekoitettavaksi.
Itse tein ohjeen kaksinkertaisena ja leivoin kaksi pyöreää leipää, mutta voit myös käyttää vuokaa, mikäli haluat. Sitten yksi tärkeimmistä osuuksista: jätä taikina tekeytymään yön yli jääkaapiin, jotta se ehtii maustua ja mehevöityä. Taikina on valmista, kun se pysyy itsestään kasassa.
Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita leivät uunin keskiosaan paistumaan. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika on kokonaisuudessaan 50-60 minuuttia, mutta omiani sain paistaa 1,5 tuntia. Omat leipäni olivat pinnalta ihanan rapeita ja sisältä pehmeitä. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa.
Anna leivän jäähtyä ennen kuin viipaloit sitä. Kun leipä saa hetken vetäytyä niin se pysyy paremmin kasassa. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää.
(Totuus säilymisestä: syöt molemmat kuitenkin parissa päivässä.)
Leikatessa voi tuntea kuinka rapsahtavan rapean kuoren alta löytyy mehevän pehmoinen sisus. Oman makulisänsä tuovat leivän pinnalla olevat pähkinät sekä siemenet, jotka ovat paahtuneet uunissa täyteläisen paahteisiksi. Ja onhan nuo leivänsiivut vain niin mielettömän kauniita kaikkinensa, eikö? Sain heti päähäni monta variaatioideaa, luulenpa että ehdin viikonloppuna kokeilemaan ensimmäistä satsia.
Ainiin. Sovittiin eilen miehen kanssa uudesta in case of emergensy-suunnitelmasta: tehdään leipätaikinaa useampi kappale valmiiksi ja pakastetaan annospusseihin. Sitten kun haluttaa napostella leipää niin uuni päälle naps ja reilun tunnin päästä saa tuoretta tavaraa ilman leipomista.
Toivotan teille kaikille makoista viikonloppua suupielet leivänmurusissa,
Hannamari
Oh, tämmöistä leipää on kaivattu! Nimim. Tulipa syötyä eilen puolikas juureen leivottu ruisleipä
Kiitos muistutuksesta, olinkin ihan totaalisesti unohtanut tämän reseptin, vaikka aikaisemmin sen jo new rootsista bongasin! Tavisleipää tulikin syötyä joulun aikaan. Ihmettelin sitten alkuviikosta, miten iho on muuttunut taas ihan kummalliseksi ja näppylää pukkaa, vatsa elää ihan omaa elämäänsä jne. Pienen pohdinnan jälkeen tuttu vihollinen gluteeni/vehnä muistui mieleen. Joten tätä leipää uuniin hetmiten! 😀
Vastaus ensimmäiseen kysymykseen: TIEDÄN! Valitettavasti. 😀 Oon tehnyt monesti ns. karppileipiä, mutta niihin tulee turhan reippaasti rahkaa ja juustoa… Joten täytyy laittaa nämä seuraavaksi testiin. 🙂
Oo, pakko kokeilla! Paistoitko leivän samalla tavalla kuin Virpi kahdessa jaksossa ja loppumatka ritilän päällä, vai pellillä vaan koko hässäkän?
Tein eilen leipää lisää ja korvasin tällä kertaa hasselpähkinät pekaanipähkinöillä — tuli vielä parempaa kuin edellisestä satsista 🙂
Sama täällä, ei ole omakaan iho kyllä tykännyt yhtään tästä kokeilusta. Onneksi on olemassa tämä elämän mullistava leipä, pelastaa paljon! 🙂
Suosittelen lämpimästi, tää on vaan niin hyvää! t. leivoin tällä viikolla neljä leipää (joita ei kaikkia ole onneksi syöty) 😀
Paistoin omat limppuni yhdessä jaksossa. Taikina pysyy tosi hyvin kasassa ilmankin noita välivaiheita 🙂
Tätä reseptiä on minun ollut tarkoitus kokeilla jo vaikka kuinka useasti, onhan kyseessä aikamoinen kulttiresepti, mutta aina se on jäänyt… noh, nyt pitää vihdoin ryhdistäytyä ja saada jotain aikaan tämän projektin suhteen! Kiitos siis tämän leivän olemassaolosta muistuttamisesta 😉
Tää on niin helppo, eikun kokeilemaan vain! 🙂
Minäkin olen tehnyt tätä, mutta olen ennemminkin rapeakuorisen patongin ystävä kuin tällaisten tiukkojen jyväleipien, jos ylipäätään leipää syön. Kun joku vielä keksisi gluteenittoman rapeakuorisen ja ilmavan patongin. 🙂 Joka ei siis ole teollisesti valmistettu. Taitaa olla mahdoton tehtävä..?
En usko sen olevan mahdoton tehtävä, olen itsekin pyöritellyt ajatusta 🙂
Miten kätevää, että taikinaa pidetään tässä ohjeessa yön yli jääkaapissa. Valmistin taikinan eilen illalla ja tänä aamuna sain ensimmäiseksi laittaa uunin päälle ja leivän uuniin 🙂 Tuli oikein hyvää, kiitos ohjeen jakamisesta!
Olen tehnyt ihan samaa, miksannut ainekset illalla kulhoon ja laittanut jääkaappiin tekeytymään — ihanaa tulee! Kiitos kommentistasi 🙂
Wuhuuu! Taikina on maustumassa! Huomenna herkutellaan 🙂
Jea, hyvä! t. munki pitäis pyöräyttää leipää lisää
Näyttää mielettömän herkulta! 😀 Voiskohan tän ohjeen chia-siemeniä korvata millään? Itse en käytä niitä juuri koskaan, joten niitä ei kaapista löydy, kaikki muut aineet sen sijaan olis saatavilla ilman kauppareissua. 🙂
Voit korvata chiasiemenet esimerkiksi pellavansiemenillä 🙂
Okei, kiitti! Tää menee heti nyt kokeiluun 😀
Onkohan kukaan kokeillut ilman pähkinää? Oon allerginen, mutta muuten ohje kuulostaa tosi hyvältä.
Onnistuu ilmankin, voit korvata pähkinät vaikka hampun-, tai auringonkukansiemenillä 🙂
Kiitos vinkistä – olinkin jo unohtanut tämän 🙂 leipäähän tässä alkoi tehdä mieli mutta joudun olemaan viljaton toistaiseksi. Joten olisikos sinulla vinkkejä millä korvaisin ohjeen kaurahiutaleet?
Hei! Seuraa tyhmiä kysymyksiä: Tarviiko pähkinöitä murskata taikinaan? Suosittelet siis mielummin pekaanipähkinöitä? Ei tarvitse vuokaa, eli vaan pellille ja uuniin? Mahtuiko kaks leipää samalle pellille :D? En ole tehnyt aikasemmin mitään leipiä, mutta tänään ajattelin tehdä taikinan valmiiksi lauantaiaamua varten :).
Heippa Erika! 🙂 Pähkinät kannattaa laittaa kokonaisina. Pähkinät kypsyvät uunissa ja kuten kuvistanikin näkee, ne leikkautuvat kauniisti. Pekaanipähkinät voi korvata halutessaan millä tahansa pähkinöillä, itse olen käyttänyt niitä niiden miellyttävän maun vuoksi. Saksanpähkinä on maun puolesta lähimpänä pekaania. Pellille mahtuu helposti kaksi leipää, leivinpaperi vain siihen alle 🙂
Kokeilisin tattari- tai hirssihiutaleita, mikäli voit käyttää niitä 🙂
Kiitos!:)
Aivan mahtava resepti! Kiitos<3
Ole hyvä! 🙂
Tämä on kyllä reseptien aatelia. Kiitos kommentistasi!
Herkullisen näköinen ohje.
Not only will this give the necessary building blocks to new muscle mass, but it offers another source of calories. Creatine increases muscle mass, and is naturally occurring in the body, which means it’s safe for anyone to take. Additionally, you can look into taking supplements that enhance your ability to produce more muscles.