Reseptit

Gluteeniton herkkuleipä

11.01.2014, Hannamari Rahkonen

gluteenitonleipä_gluteenitonsiemenleipä_maidoton_yellowmood_leipä104

Tiedättekö mitä tapahtuu ihmiselle, joka tietää ettei kestä leipää, mutta syö sitä silti kapinallisesti lomallaan? – Vastauksen varmaan arvaatte ilman sanomistakin. Elämä on onneksi aina avoinna pienille korjausliikkeelle ja niinpä tästä kokeilusta oppineena aloin nöyränä tyttönä etsimään gluteenittoman leivän ohjeita.

gluteenitonleipä_gluteenitonsiemenleipä_maidoton_yellowmood_leipä105

Voisin sanoa, että ympäri mennään ja yhteen tullaan, sillä ensimmäisenä törmäsin entisen kollegani Virpi Mikkosen suomeksi julkaisemaan reseptiin, joka löytyy hänen Kiitos hyvää-blogistaan. Resepti on alunperin My New Roots-sivustolta, joka on inspiroivin pitkään aikaan, onhan paikka täynnä mielettömiä raakaruoka- ja kasvisreseptejä — suosittelen vilkaisemaan ja koukuttumaan!

No, päättelin siinä Virpin postausta lukiessa, ettei tekstissä vilahtavia ylisanoja ole luultavasti käytetty turhaan, lopetin etsimisen siihen paikkaan ja lähdin etsimään ainekset kaapeistani.

(Kerrankin oli fiksu olo: tajusin tehdä kerralla kaksi leipää.)

gluteenitonleipä_gluteenitonsiemenleipä_maidoton_yellowmood_leipä102

The Life-Changing Loaf of Bread

2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä (itse en laittanut ollenkaan)
1 dl hasselpähkinöitä
3, 5 dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl kirnuvoita tai kookosöljyä
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sulata voi ja hunaja kattilassa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula voi-hunaja seos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoita, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua ja voit lisätä muutamia ruokalusikallisia vettä, mikäli taikina tuntuu liian jämäkältä sekoitettavaksi.

Itse tein ohjeen kaksinkertaisena ja leivoin kaksi pyöreää leipää, mutta voit myös käyttää vuokaa, mikäli haluat. Sitten yksi tärkeimmistä osuuksista: jätä taikina tekeytymään yön yli jääkaapiin, jotta se ehtii maustua ja mehevöityä. Taikina on valmista, kun se pysyy itsestään kasassa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita leivät uunin keskiosaan paistumaan. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika on kokonaisuudessaan 50-60 minuuttia, mutta omiani sain paistaa 1,5 tuntia. Omat leipäni olivat pinnalta ihanan rapeita ja sisältä pehmeitä. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa.

Anna leivän jäähtyä ennen kuin viipaloit sitä. Kun leipä saa hetken vetäytyä niin se pysyy paremmin kasassa. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää.

(Totuus säilymisestä: syöt molemmat kuitenkin parissa päivässä.)

gluteenitonleipä_gluteenitonsiemenleipä_maidoton_yellowmood_leipä103

Leikatessa voi tuntea kuinka rapsahtavan rapean kuoren alta löytyy mehevän pehmoinen sisus. Oman makulisänsä tuovat leivän pinnalla olevat pähkinät sekä siemenet, jotka ovat paahtuneet uunissa täyteläisen paahteisiksi. Ja onhan nuo leivänsiivut vain niin mielettömän kauniita kaikkinensa, eikö? Sain heti päähäni monta variaatioideaa, luulenpa että ehdin viikonloppuna kokeilemaan ensimmäistä satsia.

Ainiin. Sovittiin eilen miehen kanssa uudesta in case of emergensy-suunnitelmasta: tehdään leipätaikinaa useampi kappale valmiiksi ja pakastetaan annospusseihin. Sitten kun haluttaa napostella leipää niin uuni päälle naps ja reilun tunnin päästä saa tuoretta tavaraa ilman leipomista.

Toivotan teille kaikille makoista viikonloppua suupielet leivänmurusissa,

Hannamari

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
31 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Oh, tämmöistä leipää on kaivattu! Nimim. Tulipa syötyä eilen puolikas juureen leivottu ruisleipä

Minni
Minni
10 years sitten

Kiitos muistutuksesta, olinkin ihan totaalisesti unohtanut tämän reseptin, vaikka aikaisemmin sen jo new rootsista bongasin! Tavisleipää tulikin syötyä joulun aikaan. Ihmettelin sitten alkuviikosta, miten iho on muuttunut taas ihan kummalliseksi ja näppylää pukkaa, vatsa elää ihan omaa elämäänsä jne. Pienen pohdinnan jälkeen tuttu vihollinen gluteeni/vehnä muistui mieleen. Joten tätä leipää uuniin hetmiten! 😀

June
June
10 years sitten

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen: TIEDÄN! Valitettavasti. 😀 Oon tehnyt monesti ns. karppileipiä, mutta niihin tulee turhan reippaasti rahkaa ja juustoa… Joten täytyy laittaa nämä seuraavaksi testiin. 🙂

Noora
Noora
10 years sitten

Oo, pakko kokeilla! Paistoitko leivän samalla tavalla kuin Virpi kahdessa jaksossa ja loppumatka ritilän päällä, vai pellillä vaan koko hässäkän?

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Tein eilen leipää lisää ja korvasin tällä kertaa hasselpähkinät pekaanipähkinöillä — tuli vielä parempaa kuin edellisestä satsista 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Sama täällä, ei ole omakaan iho kyllä tykännyt yhtään tästä kokeilusta. Onneksi on olemassa tämä elämän mullistava leipä, pelastaa paljon! 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Suosittelen lämpimästi, tää on vaan niin hyvää! t. leivoin tällä viikolla neljä leipää (joita ei kaikkia ole onneksi syöty) 😀

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Paistoin omat limppuni yhdessä jaksossa. Taikina pysyy tosi hyvin kasassa ilmankin noita välivaiheita 🙂

Pipsa
Pipsa
10 years sitten

Tätä reseptiä on minun ollut tarkoitus kokeilla jo vaikka kuinka useasti, onhan kyseessä aikamoinen kulttiresepti, mutta aina se on jäänyt… noh, nyt pitää vihdoin ryhdistäytyä ja saada jotain aikaan tämän projektin suhteen! Kiitos siis tämän leivän olemassaolosta muistuttamisesta 😉

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Tää on niin helppo, eikun kokeilemaan vain! 🙂

Tia
Tia
10 years sitten

Minäkin olen tehnyt tätä, mutta olen ennemminkin rapeakuorisen patongin ystävä kuin tällaisten tiukkojen jyväleipien, jos ylipäätään leipää syön. Kun joku vielä keksisi gluteenittoman rapeakuorisen ja ilmavan patongin. 🙂 Joka ei siis ole teollisesti valmistettu. Taitaa olla mahdoton tehtävä..?

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

En usko sen olevan mahdoton tehtävä, olen itsekin pyöritellyt ajatusta 🙂

JKH
JKH
10 years sitten

Miten kätevää, että taikinaa pidetään tässä ohjeessa yön yli jääkaapissa. Valmistin taikinan eilen illalla ja tänä aamuna sain ensimmäiseksi laittaa uunin päälle ja leivän uuniin 🙂 Tuli oikein hyvää, kiitos ohjeen jakamisesta!

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Olen tehnyt ihan samaa, miksannut ainekset illalla kulhoon ja laittanut jääkaappiin tekeytymään — ihanaa tulee! Kiitos kommentistasi 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Wuhuuu! Taikina on maustumassa! Huomenna herkutellaan 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Jea, hyvä! t. munki pitäis pyöräyttää leipää lisää

mari
mari
10 years sitten

Näyttää mielettömän herkulta! 😀 Voiskohan tän ohjeen chia-siemeniä korvata millään? Itse en käytä niitä juuri koskaan, joten niitä ei kaapista löydy, kaikki muut aineet sen sijaan olis saatavilla ilman kauppareissua. 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Voit korvata chiasiemenet esimerkiksi pellavansiemenillä 🙂

mari
mari
10 years sitten

Okei, kiitti! Tää menee heti nyt kokeiluun 😀

Sanna L.
Sanna L.
10 years sitten

Onkohan kukaan kokeillut ilman pähkinää? Oon allerginen, mutta muuten ohje kuulostaa tosi hyvältä.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Onnistuu ilmankin, voit korvata pähkinät vaikka hampun-, tai auringonkukansiemenillä 🙂

Minttu
Minttu
10 years sitten

Kiitos vinkistä – olinkin jo unohtanut tämän 🙂 leipäähän tässä alkoi tehdä mieli mutta joudun olemaan viljaton toistaiseksi. Joten olisikos sinulla vinkkejä millä korvaisin ohjeen kaurahiutaleet?

Erika
Erika
10 years sitten

Hei! Seuraa tyhmiä kysymyksiä: Tarviiko pähkinöitä murskata taikinaan? Suosittelet siis mielummin pekaanipähkinöitä? Ei tarvitse vuokaa, eli vaan pellille ja uuniin? Mahtuiko kaks leipää samalle pellille :D? En ole tehnyt aikasemmin mitään leipiä, mutta tänään ajattelin tehdä taikinan valmiiksi lauantaiaamua varten :).

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Heippa Erika! 🙂 Pähkinät kannattaa laittaa kokonaisina. Pähkinät kypsyvät uunissa ja kuten kuvistanikin näkee, ne leikkautuvat kauniisti. Pekaanipähkinät voi korvata halutessaan millä tahansa pähkinöillä, itse olen käyttänyt niitä niiden miellyttävän maun vuoksi. Saksanpähkinä on maun puolesta lähimpänä pekaania. Pellille mahtuu helposti kaksi leipää, leivinpaperi vain siihen alle 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Kokeilisin tattari- tai hirssihiutaleita, mikäli voit käyttää niitä 🙂

Erika
Erika
10 years sitten

Kiitos!:)

Marika
Marika
9 years sitten

Aivan mahtava resepti! Kiitos<3

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Ole hyvä! 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Tämä on kyllä reseptien aatelia. Kiitos kommentistasi!

Rosa-Mari
Rosa-Mari
9 years sitten

Herkullisen näköinen ohje.

mi40benpakulskipdf.wordpress.com
mi40benpakulskipdf.wordpress.com
9 years sitten

Not only will this give the necessary building blocks to new muscle mass, but it offers another source of calories. Creatine increases muscle mass, and is naturally occurring in the body, which means it’s safe for anyone to take. Additionally, you can look into taking supplements that enhance your ability to produce more muscles.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.