Jolien kotikeittiössä – veikeämpää vegesafkaa osa 6/6: gluteeniton artisokka-viikuna-pizza
21.04.2013, Katja Kokko
Jolien kotikeittiön tämän kertaisen reseptisarjan päättää kotiruokien kestosuosikki, pizza. Joliessa pizzapohja leivotaan kuitenkin ilman hiivaa ja gluteenia sisältävien vehnäjauhojen sijasta käytetään gluteenitonta jauhoseosta, joka koostuu kvinoa-, hirssi- ja tattarijauhoista. Vatsaa ei siis pitäisi turvottaa ja kipristellä tämän herkkuhetken jälkeen etenkin, kun juustokin on luomuvuohenmaitojuustoa ja sitä on käytetty hyvin hillitysti.
Seuraavassa reseptisarjassa valmistetaan helppoja ja herkullisia aamiaisia.
Artisokka-viikuna-pizza (gluteeniton)
Pohja
2 rkl pellavansiemeniä jauhettuna
1/2 tl laadukasta suolaa, kuten puhdistamatonta merisuolaa
4 dl gluteenitonta jauhoseosta (ohjeessa käytetty Makrobioksen seosta, jossa on kvinoa-, hirssi- ja tattarijauhoja)
4 rkl oliiviöljyä
1 dl vettä
Jauha pellavansiemenet jauhoksi ja laita jauhe kahvikuppiin lisää joukkoon vettä niin, että jauhe peittyy ja anna turvota. Sekoita kulhossa veteen oliiviöljy, suola ja lisää jauhoja vähitellen. Lisää joukkoon pellavansiemenjauhe. Sekoita huolellisesti ja lisää loput jauhot. Anna taikinan turvota ja tekeytyä noin 15-20 minuuttia. Kippaa sitten taikina leivinpaperin päälle ja muotoile siitä pizzapohja käsin ja ruokalusikan avulla painelemalla. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Ota sitten pohja uunista täyttämistä varten.
Täyte
luomutomaattipyrettä
3 tuoretta viikunaa
1 lasipurkillinen artisokansydämiä
100-150 g luomuvuohenmaitojuustoa
tuoretta rucolaa
mustapippuria rouhittuna
kuivattua oreganoa
Levitä tomaattipyre pohjalle, viipaloi viikunat ja valuta sekä huuhtele artisokansydämet. Levitä loput täytteet pohjalle ja raasta päälle luomuvuohenmaitojuustoa, mielellään pastöroimatonta. Paista pizzaa kunnes juusto on saanut kauniin kullanruskean sävyn. Ota pizza uunista, ripottele päälle kuivattua oreganoa ja mustapippuria myllystä sekä viimeistele tuoreella rucolalla.
Hei Katja, mitä luulet jos jauhan itse kvinoaa, hirssia ja tattaria tehosekoittimessa niin tuleeko valmiin jauhoseoksen veroista?
Tulipas hyvä pizza! Oisko sulla Katja vinkata kauppaa Helsingistä, josta saa pastöroimatonta vuohen/lampaanjuustoa? Tuntuu olevan kiven alla tai sitten en vain ole löytänyt apajille.
Jos omistat Vitamixin niin varmasti tulee 🙂
Stokkan Herkusta, Maatilatorilta Kluuvista sekä Lentävästä Lehmästä Hakaniemen Kauppahallista ainakin. Jos asut jossain toisaalla niin sitten en osaa neuvoa. Mutta ei se nyt katastrofi ole, jollei olisi pastöroimatonta. Kerrankos sitä 🙂
Kiitos avusta. Täytyy käydä tutkimassa 🙂
Tanjalle vinkiksi: katso Riitan Herkun valikoima Prismoista, joissa on heidän esittelytiski. Sieltä löytyy ainakin pastöroimatonta briejuusto, joten voisi onnista myös vuohenjuustonkin kohdalta. Itäkeskuksen Prismassa on hyvä valikoima, kun taas joissaon Citymarketeissa hyvin pieni. Kiitos tästä pitsapohjan ohjeesta, ystäväni ruokavalioon sopiva ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Hyvä että neuvotte täällä toisianne! 🙂 Tämä pizzapohja oli kyllä hyvä, ehkä ensi kerralla sitten raakaversio 🙂
Yrittänyttä ei laiteta… 3. kerralla sain pohjan onnistumaan hyvin! Kahdella ensimmäisellä kerralla pohjasta tuli kova kuin korppu (maku oli silti hyvä), mutta nyt otin pohjan hieman aiemmin uunista (n. 10 min) niin siitä tuli paljon helpommin pureskeltava 🙂 Uunikohtaisia eroja, mutta minun uunilla lyhyempi paistoaika riitti. Vinkiksi vaan, jos joku muukin on paistanut korppuja, että syy ei ole välttämättä hiivattomuudessa tai gluteenittomuudessa vaan paistoajassa 😉