Vegaanisesta kosmetiikasta puhutaan nyt paljon, mutta kuinka ostat vegaanikosmetiikkaa oikein?
Vegaaninen kosmetiikka ei sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia. Vegaanista kosmetiikkaa on tarjolla sekä tavallisessa kosmetiikassa että luonnonkosmetiikassa. Tyypillisiä (luonnon)kosmetiikkatuotteissa käytettäviä ei-vegaanisia ainesosia ovat lampaan villarasva eli lanoliini sekä mehiläisistä peräisin olevat ainesosat kuten hunaja sekä mehiläis- tai kittivaha. Jonkin verran käytetään myös esimerkiksi eri eläinten maitoa.
Kosmetiikka- ja erityisesti hajuvesiteollisuus käyttää myös eläinten kudoksista peräisin olevia ainesosia. Esimerkiksi hyaluronihappoa saadaan kukonheltoista ja kollageenia voidaan eristää nuorten eläinten sidekudoksista. Osa kosmetiikan eläinperäisistä raaka-aineista syntyy lihateollisuuden sivutuotteina, mutta eläimiä myös tapetaan kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden valmistamiseksi. Tämä on kuitenkin vähentynyt, sillä aikaisemmin eläinperäisinä käytettyjä ainesosia valmistetaan nykyään synteettisesti.
Onko vegaaninen kosmetiikka ekologista?
Vegaaninen kosmetiikka ei ole automaattisesti luonnollista tai ympäristöystävällistä. Ei-eläinperäinen kosmetiikka saattaa sisältää esimerkiksi muoveja tai synteettisiä hajusteita ja säilöntäaineita. Sertifioidun luonnonkosmetiikan taas tulee olla luonnonmukaista ja siten ekologista. Vegaanisen luonnonkosmetiikan kohdalla kyseessä on ei-eläinperäinen ja luonnonmukainen kosmetiikkatuote.
Kosmetiikan hiilijalanjälkeen ja ympäristöystävällisyyden koko kuvaan liittyy myös esimerkiksi tuotteiden tuotantoprosessi ja vaikkapa se, kuinka paljon tuotteita elinkaarensa aikana kuljetetaan. Luonnonkosmetiikan suurin sertifiointielin ECOCERT = COSMOS valvoo paitsi tuotteiden raaka-aineita, myös tuotantoa ja pakkauksia.
Onko vegaanikosmetiikka eläinkokeetonta?
Sekä vegaanisen että ei-vegaanisen kosmetiikan ainesosien eläinkokeet ovat kiellettyjä EU:ssa. Leaping Bunny (cruelty free) on ulkopuolisesti auditoitu eläinkokeettomuuden sertifikaatti, joka antaa vakuuden tuotemerkin jokaisen ainesosan eläinkokeettomuudesta. Jolien tuotesarjoista Leaping Bunny -sertifiointi löytyy esimerkiksi kestosuosikeilta Patyka ja Neal’s Yard Remedies. Uudemmista tähdistä serttiä kantaa BYBI Beauty.
Lääke- tai kemikaalitutkimuksen eläimillä testattuja ainesosia saattaa kuitenkin joskus päätyä kosmetiikkaan. Joidenkin ainesosien polkua voi olla työläs jäljittää. Ongelmallinen markkina-alue on Kiina, joka testaa laajasti eläimillä maassa myytävää kosmetiikkaa valmistajasta riippumatta.
Eläinkokeeton kosmetiikka ei kuitenkaan aina ole vegaanista. Jos kosmetiikkatuotteellasi ei ole vegan- tai cruelty free and vegan -merkintää, kannattaa aina tarkistaa tuotteen INCI. Jos tuoteseloste on relevantti, siitä tulisi käydä ilmi tuotteen eläinperäiset(kin) ainesosat. Tuotteen INCI-nimiä täytyy kuitenkin osata tulkita, mikä jää usein kuluttajan omalle vastuulle.
Vegaanikosmetiikka on kasvava trendi
Vegaanikosmetiikan valikoima on lisääntynyt viime vuosien aikana merkittävästi. Uusia vegaanibrändejä syntyy ja useat vanhat kosmetiikkamerkit ovat jalostaneet tuotekehitystään siten, että ovat saaneet tuotteistaan vegaanisia. Tämä johtuu erityisesti vegaanisten tuotteiden kasvavasta kulutuskysynnästä.
Hyvä esimerkkimaa on Ruotsi. Naapurissa vegaanisesta nimilapusta on tullut tärkeä osto- ja valintamotiivi jatkuvasti kasvavalle joukolle kosmetiikan käyttäjiä. Kuluttajat ovat tulleet tietoisemmiksi siitä, että saippuoissa, deodoranteissa, aurinkovoiteissa, huulipunissa, ripsiväreissä sekä muussa arkikosmetiikassa on usein eläinperäisiä ainesosia. Siksi vegaanisuuden perään on ryhdytty sankoin joukoin kyselemään. Jolien verkkokaupan vegaaniset kosmetiikkatuotteet on erikseen merkitty vegaanisiksi.
Kamalaa tälläinen harhaanjohtava puhe kosmetiikasta! Ihan kun synteettisesti valmistettu kosmetiikka ja säilöntäaineet olisivat huonoja juttuva vaikka asia on päinvastoin! Luonnonkosmetiikka ei todellakaan aina ole ympäristöystävällistä tai eettistä, sitä voidaan kerätä lapsityövoimalla ja se voi vaurioittaa luonnonvaroja. Ilman säilöntäaineita kosmetiikka voi olla helposti pilaantuvaa ja siten vaarallista ihmisille!