Retinolin käyttöä rajoitetaan EU:ssa tänä vuonna – näin se vaikuttaa ihonhoitotuotteisiisi
10.01.2025, Jolie
EU:n uusi asetus tuo rajoituksia kosmetiikkatuotteiden retinolipitoisuuksiin 1.11.2025 alkaen. Mitä se tarkoittaa käytännössä?
Retinoli, A-vitamiinin tunnetuin johdannainen, on pitkään ollut yksi ihonhoidon suosituimmista raaka-aineista. Retinolin suosio perustuu sen kykyyn uudistaa ihoa eli tasoittaa juonteita, parantaa ihon tekstuuria ja auttaa vähentämään epäpuhtauksia. Toisaalta retinolilla on myös haittavaikutuksia, jotka monet ovat kokeneet ottaessaan käyttöön liian vahvan retinolituotteen. Retinoli voi aiheuttaa erityisesti herkälle iholle ihon kuivuutta, ärtyneisyyttä, kiristystä, punoitusta, kutinaa ja herkkyyttä.
Tähän saakka retinolin maksimipitoisuudella ei ole ollut rajoituksia, mutta käytännössä kuluttajille myytävien kosmetiikkatuotteiden retinolipitoisuus on ollut maksimissaan 1 %.
Nyt EU on kuitenkin asettamassa rajoituksia kosmetiikkatuotteiden retinolipitoisuudelle. Taustalla on pyrkimys turvata kuluttajien terveyttä ja vähentää A-vitamiinin kokonaissaantia.
Mitkä retinolin uudet maksimipitoisuudet ovat? Mitä A-vitamiinin johdannaisia ne koskevat?
Rajoitukset koskevat retinolia, retinyylipalmitaattia ja retinyyaliasetaattia sisältäviä kosmetiikkatuotteita.
Puhtaan retinolin uudet maksimipitoisuudet ovat:
- Kasvo- ja käsituotteissa ja pois huuhdeltavissa tuotteissa: 0,3 % retinoliekvivalenttia (RE)
- Vartalonhoitotuotteissa: 0,05 % retinoliekvivalenttia (RE)
Retinolin miedompien johdannaisten retinyyliasetaatin ja retinyylipalmitaatin maksimipitoisuudet lasketaan vastaamaan näitä määriä. Asetus ei koske muita A-vitamiiniyhdisteitä.
Miksi retinolille asetetaan rajoituksia? Onko retinoli vaarallista?
EU:n kuluttajaturvallisuutta käsittelevän tiedekomitean (SCCS) selvityksessä ei löytänyt merkkejä siitä, että retinoli olisi vaarallista iholle yli 0,3 % pitoisuuksissa, vaikka tutkimuksissa todettiin retinolin aiheuttavan joillekin ihoärsytystä. Ihonhoidollisten vaikutustensa lisäksi kosmetiikkatuotteista saatu retinoli eli A-vitamiini imeytyy iholta elimistöön, eli vaikuttaa ihmisen A-vitamiinin kokonaissaantiin.
Uusi asetus pyrkii ehkäisemään A-vitamiinin turvallisen kokonaissaannin ylittymistä. EU:n kuluttajaturvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS) on tutkinut väestön A-vitamiinin kokonaisaltistusta ja huomannut, että A-vitamiinin kokonaissaanti on kasvanut. Kosmetiikan lisäksi A-vitamiinia saadaan elintarvikkeista ja ravintolisistä. Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen, sen ylimäärä kertyy elimistöön, mikä voi johtaa esimerkiksi maksavaurioihin.
Milloin retinolirajoitukset tulevat voimaan?
1.11.2025 alkaen markkinoille ei saa saattaa uusia tuotteita, jotka eivät noudata pitoisuusrajoituksia. Käytännössä tämä tarkoittaa uusien tuotteiden valmistusta ja maahantuotia. Aiemmin markkinoille tuotuja tuotteita saa edelleen myydä. 1.5.2027 alkaen myynnissä saa olla vain pitoisuusrajoitusten mukaisia tuotteita.
Vaikuttavatko muutokset retinolituotteiden tehoon?
Matalampi pitoisuus retinolia ei tietenkään ole yhtä “tehokas”, mutta se ei välttämättä ole huono asia. Tutkimukset osoittavat, että jo 0,1 % retinolipitoisuudella saadaan ihonhoidossa huomattavia tuloksia. Matalat pitoisuudet mahdollistavat turvallisemman ja lempeämmän käyttökokemuksen, ja haittavaikutukset, kuten ihon ärtyneisyys ja kuivuminen, jäävät pienemmiksi. Uusi asetus siis ohjaa kuluttajia käyttämään retinolia ihon kannalta turvallisemmin, vaikka se ei olekaan asetuksen perimmäinen tarkoitus.
Tehokkaampia tuotteita kaipaamaan jäävät voivat löytää korvaajan esimerkiksi retinalista, jonka pitoisuutta uusi asetus ei rajoita.
Retinolille ja sen johdannaisille on olemassa myös lukuisia kasviperäisiä vaihtoehtoja, joiden tehokkuus vastaa retinolia, mutta jotka eivät aiheuta ihoärsytystä. Osa niin kutsutuista bio-retinoleista sopii myös heille, jotka eivät pysty syystä tai toisesta (kuten raskaus tai imetys) käyttämään A-vitamiinipohjaisia tuotteita.
Yksi tunnetuimmista on bakuchiol, kasvipohjainen ainesosa, joka muistuttaa retinolia vaikutuksiltaan, mutta ilman sen yleisiä haittoja. Bakuchiol on erityisen sopiva herkälle iholle ja sopii esimerkiksi raskaana oleville.
Voit lukea lisää retinolin kasviperäisistä vaihtoehdoista tästä blogiartikkelistamme.
Suosituksemme: Mossa V Lift Bakuchiol Facial Oil
Jos etsit vaihtoehtoa retinolille, kokeile bakuchiolia sisältävää Mossa V Lift Bakuchiol Facial Oilia. Tämä ylellinen kasvoöljy yhdistää tehokkaan bakuchiolin ja ravitsevat kasviöljyt, jotka kosteuttavat ja kiinteyttävät ihoa. Se on erinomainen valinta, jos haluat tukea ihon kiinteyttä, kimmoisuutta ja tasaisempaa sävyä. Se sopii kaikille ihotyypeille ja erityisesti niille, jotka etsivät tehokasta mutta hellävaraista ihonhoitoa.
Mossan bakuchiol-kasvoöljyä voi käyttää aamuin illoin (bakuchiol ei herkistä auringonvalolle) ja se sopii ihanasti myös kasvohierontaan tai gua shaan.