Ihonhoito

Miksi valita aurinkovoide, jossa on uuden sukupolven kemialliset UV-filtterit?

13.05.2025, Jolie

Aurinkovoiteissa käytettäviä kemiallisia UV-filttereitä on kymmeniä, ellei satoja erilaisia. Tunnetuimpia pitkään käytössä olleita kemiallisia filttereitä ovat esimerkiksi Avobenzone, Octocrylene ja Oxybenzone. Niin sanotun uudemman sukupolven UV-filttereitä ovat taas esimerkiksi Mexoryl ja Tinosorb. Fysikaalisia UV-filttereitä eli mineraalifilttereitä on kaksi: sinkkioksidi ja titaanioksidi.

Vanhemmissa kemiallisissa UV-filttereissä on tiettyjä ongelmia. Tässä artikkelissa perehdytään siihen mitä ne ovat ja mitä vaihtoehtoja näille filttereille on nykyään olemassa.

Miten kemialliset ja fysikaaliset UV-filtterit eroavat toisistaan?

Toisin kuin pinttyneesti uskotaan, kemiallisten ja fysikaalisten UV-filttereiden toimintatavat ovat itse asiassa hyvin samankaltaiset, mutta niissä on joitakin eroavaisuuksia.

Kaikki UV-filtterit toimivat absorboimalla eli imeyttämällä UV-säteilyn itseensä ja muuttavat sen lämpöenergiaksi. Tämän lisäksi fysikaaliset filtterit heijastavat osan (noin 5-10 %) UV-säteilystä pois iholta.

Eroa filttereiden välillä on myös siinä, että kemialliset filtterit imeytyvät ihoon, mutta fysikaaliset jäävät ihon pinnalle.

Laboratoires de Biarritz SPF30 Invisible Sun Lotion

Miksi tarvittiin uusi kemiallisten UV-filttereiden sukupolvi?

Kemialliset suodattimet ovat useimmiten miellyttävämpiä käyttää, sillä ne ovat kevyitä, helposti levittyviä ja näkymättömiä iholla. Nämä ovat tärkeitä asioita, kun mietitään sitä tuleeko aurinkovoidetta laitettua vai ei.

Vanhoilla kemiallisilla UV-filttereillä, joista suurin osa on kehitetty 70- ja 80-luvuilla, on kuitenkin todettu monia haitallisia vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön.

Ne voivat:

  • aiheuttaa ihoärsytystä tai allergisia reaktioita

  • häiritä hormonitoimintaa

  • menettää tehonsa auringossa

  • olla jopa karsinogeenisiä

  • kuormittaa vesistöjä, kuten koralliriuttoja

Joidenkin vanhojen UV-suodattimien käyttöä on rajoitettu joissakin maissa. Oxybenzonen ja octinoxaten käyttö on kielletty muun muassa Havaijilla.

Fysikaalisia filttereitä pidetään terveyden kannalta yleisesti ottaen turvallisempina kuin kemiallisia, koska ne eivät imeydy ihoon eikä niillä siten ole vaikutuksia kehon toimintaan. Fysikaaliset aurinkovoiteet on kuitenkin vaikeampi formuloida yhtä miellyttäväksi kuin kemialliset, eivätkä nekään ole täysin ongelmattomia ympäristölle.

Tämän seurauksena kosmetiikkateollisuus on kehittänyt 90- ja 2000-luvuilla uusia kemiallisia UV-filttereitä, jotka ovat tämän hetkisen tiedon mukaan turvallisempia kuin vanhat eivätkä imeydy yhtä syvälle elimistöön. Osa niistä toimii mineraalifiltterin tavoin eli jää ihon pintaan ja heijastaa säteilyä. Ne tuntuvat erittäin miellyttäviltä iholla ja ovat huomaamattomia.

Haluamme muistuttaa, että aurinkovoiteen käyttäminen on suodattimien tyypistä riippumatta terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin käyttämättä jättäminen erityisesti silloin, kun auringossa oleillaan pitkään. Aurinkovoide estää UV-säteilyn aiheuttamia solumuutoksia ja ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Uuden sukupolven kemialliset UV-filtterit

Uudemmat, nykyaikaiset UV-filtterit ovat tulosta pitkästä tuotekehityksestä. Nykyisen tiedon mukaan ne sopivat herkällekin iholle, eivät häiritse elimistön omia toimintoja ja ovat ympäristöystävällisempiä kuin vanhat suodattimet.

Tunnetuimpia uuden sukupolven filttereitä ovat:

  • Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine)
    Laajakirjoinen suoja: UVA + UVB
    → Erittäin fotostabiili ja tehokas, sopii yhteen sekä muiden kemiallisten että fysikaalisten suodattimien kanssa

  • Tinosorb M (Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol)
    Laajakirjoinen suoja: UVA + UVB
    Yhdistää kemiallisen ja fysikaalisen suojan ominaisuuksia, erittäin hellävarainen

  • Uvinul A Plus (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate)
    UVA-suoja
    → Suojaa erityisesti pitkäaaltoiselta UVA-säteilyltä, joka vaikuttaa ihon ikääntymiseen, sekä vapailta radikaaleilta

  • Uvinul T 150 (Ethylhexyl Triazone)
    UVB-suoja
    Erittäin tehokas UVB-säteilyn torjuja, pieni pitoisuus riittää

  • Mexoryl SX (Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid)
    UVA-suoja
    Kehitetty erityisesti suojaamaan syvälle tunkeutuvaa UVA-säteilyä vastaan

  • Mexoryl XL (Drometrizole Trisiloxane)
    Laajakirjoinen suoja: UVA + UVB
    Tehostaa muiden filttereiden vaikutusta ja antaa pehmeän tuntuman iholle

Uuden teknologian UV-filtterit ovat tyypillisesti kalliimpia kuin vanhat. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi jotkin aurinkovoidebrändit jatkavat edelleen vanhojen UV-filttereiden käyttöä.

Skin 1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-fit Sun Serum SPF50+ PA++++

Kumpi kannattaa valita, kemiallinen vai fysikaalinen aurinkovoide?

Molemmat ovat hyviä valintoja. Paras aurinkovoide on se, jota tulee käytettyä.

Fysikaaliset UV-filtterit ovat tavallisesti parempi valinta lapsille ja erittäin herkkäihoisille, koska ne eivät imeydy ihoon eivätkä “häiritse” ihon omaa toimintaa.

Kemialliset filtterit voivat antaa hiukan tehokkaamman suojan, eli kemiallinen filtteri voi olla paras valinta jos etsit mahdollisimman tehokasta suojaa. Kemiallisia suodattimia sisältävä aurinkosuoja on tyypillisesti huomaamattomampi iholla.

Aurinkovoide kannattaa valita omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Filttereiden lisäksi siis kannattaa kiinnittää huomiota myös aurinkosuojan muuhun koostumukseen ja raaka-aineisiin.

Kurkkaa nämä uuden sukupolven kemiallisia UV-filttereitä sisältävät aurinkovoiteet

Jolien valikoimasta löytyy muutama vain uuden teknologian kemiallisia UV-filttereitä sisältävä tuote.

Skin 1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-fit Sun Serum SPF50+ PA++++ on kevyt, seerumimainen kemiallinen aurinkosuoja herkälle, normaalille ja kuivalle iholle. Se antaa korkean UVA- ja UVB-suojan jättämättä valkoista kalvoa tai rasvaisuutta iholle.

Hyaluronihappo kosteuttaa, rohtosammakonputki rauhoittaa, ja E-vitamiini, vihreä tee sekä niasiiniamidi kirkastavat ihoa. Hajusteeton, vain uuden teknologian kemiallisia UV-filttereitä sisältävä aurinkosuoja, joka sopii päivittäiseen käyttöön.

Laboratoires de Biarritz Invisible Sun Lotion SPF30 – Aurinkosuojavoide ja muut “punaisen linjan” aurinkosuojat ovat mullistava uutuus luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden uranuurtajalta Laboratoires de Biarritzilta.

Tämä aurinkovoide yhdistää luonnollisen emulsiopohjan ja uuden teknologian kemialliset UV-filtterit, jotka suojaavat tehokkaasti UVA- ja UVB-säteiltä – upeaa! Voide on kevyt ja tahmaamaton, ja se sopii niin kasvoille kuin vartalolle. Aloe vera kosteuttaa ihoa ja jättää ihon raikkaaksi ja miellyttävän tuntuiseksi. Se sopii kaikille ihotyypeille ja yli 3-vuotiaille, imeytyy nopeasti ja tukee ihon nuorekkuutta.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.