Ihonhoito

Kosmetiikan käyttö raskauden aikana ja lasten ihonhoito

20.01.2021, Jolie

Raskaus ja synnytys ovat naisen elämässä toisaalta maailman luontevin tapahtuma, toisaalta mitä mahdottomin psyykkinen ja fyysinen mullistus. Yhdelle homma on suorastaan koukuttavaa hehkun, hyvinvoinnin ja uudenlaisen energian juhlaa, toiselle epävakaa poikkeustila ja kolmannelle kirjaimellisesti luonnonkatastrofi.

Raskauden aikana keho muuttuu

Raskaus tuo mukanaan vähintään fyysisiä muutoksia, joita on vaikea ennakoida, tietää tai käsittää ennen kuin elää ne todeksi kohdallaan. Kyseessä on kerrassaan ainutlaatuinen ja vaihe vaiheelta hyvin hämmästyttävä kehon ja mielen tila ja suoritus.

Raskaushormonit vaikuttavat ihoon, kynsiin, hiuksiin, ikeniin, limakalvoihin ja hampaisiin. Iho saattaa näyttäytyä raskauden aikana ja sen jälkeen estrogeenin ja progesteronin vuoristoradoista johtuen vaikka minkälaisena. Estrogeeni houkuttelee usein ihon kukoistamaan. Raskausaikana toisilla esiintyy kuitenkin voimakasta ihon kuivumista ja kutinaa, kun toisilla taas ihon rasvoittuminen pahenee. Hiukset saattavat rehottaa paksuina ja kiiltävinä, kunnes synnytyksen tai imetyksen jälkeen alkavat vauhdilla rasvoittua ja irrota. Luonnonkihara voi hypätä esiin aikuisiällä raskauden aikana, samoin erilaiset ihon pigmenttimuutokset. Hormonien vaikutuksesta selluliittia ja raskausarpia saattaa kerääntyä rintoihin, jalkoihin, vatsaan ja käsivarsiin.

Raskauden aikaisesta lisääntyvästä elopainosta ja hormonien vaikutuksista kehon valkuaisaineisiin johtuu myös sidekudoksen repeäminen, joka aiheuttaa raskausarpia ympäri kehoa. Näitä punertavia, ruskeita, violetteja, hopeisia ja vaaleita arpijuovia syntyy joko vatsan seutuun, rintoihin, lantiolle, reisiin, pakaroihin, selkään tai käsivarsiin suurimmalle osalle odottajista. Joillekin arpia tulee jokunen pieni, kun toisen keho taas juovittuu suuriltakin ihoalueilta. Raskausarvet kuitenkin usein haalistuvat synnytyksen jälkeen.

Usein raskaudesta puhutaan myös kehon ja mielen eräänlaisena kuntotestinä. Elimistön piilevät häiriöt ja epätasapainotilat tai taipumukset sairauksiin ja kipuihin saattavat nostaa päätään tai puhjeta raskauden ja synnytyksen aikaisessa myllerryksessä. Tuurilla voi toki kuulua niihin onnekkaisiin, joille raskaudesta seuraa vain positiivisia ja entisestään kaunistavia ja tervehdyttäviä vaikutuksia.

Kosmetiikan käyttö raskauden aikana

Usein naisten kiinnostus luonnonkosmetiikkaan ja luonnosta peräisiin oleviin raaka-aineisiin kasvaa raskauden myötä. Tanskan ympäristöministeriö suosittelee välttämään tiettyjä synteettisiä säilöntäaineita, kuten parabeeneja ja triklosaania raskauden aikana. Samoin kemiallisia UV-filttereitä sisältäviä tuotteita suositellaan välttämään. Ekosertifioituun luonnonkosmetiikkaan siirtymällä voit olla varma, että käyttämäsi tuotteet eivät sisällä näitä eivätkä muitakaan synteettisiä säilöntäaineita, hajusteita tai kemiallisia UV-filttereitä.

Raskaana olevan olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa kosmetiikan käyttöään yleisellä tasolla ja miettiä, ovatko kaikki tuotteet ylipäätään tarpeellisia. Ihonhoidosta ja hygieniasta on hyvä pitää huolta myös raskausaikana, mutta kannattaa valita itselleen ne tarpeellisimmat tuotteet ja rajoittaa ylimääräisten tuotteiden käyttöä. Pohjoismaiden viranomaisten suositukset kosmetiikan käytöstä raskaus- ja imetysaikana poikkeavat hieman toisistaan. Tanskan ympäristöministeriö suosittelee vähentämään elimistön kemikaalikuormaa yleisesti vähentämällä myös kosmetiikan käyttöä. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kosmetiikan käyttö raskauden aikana on kohtuullista. Omasta hygieniasta ja hyvinvoinnista kehotetaan kuitenkin pitämään huolta.

Neal's Yard Remedies -sarjan deodorantteja.

Raskauden aikana voit käyttää THL:n ohjeistuksen mukaan hyvillä mielin esimerkiksi kosteusvoidetta, deodoranttia, hammastahnaa ja jodia sisältämätöntä suuvettä. Jodipitoisia suuvesiä kannattaa välttää, sillä jodi kykenee läpäisemään istukan ja se voi vaikuttaa sikiön kilpirauhasen toimintaan.

Raskauden aikana olisi hyvä välttää voimakkaiden hajusteiden ja hajuvesien käyttöä. Tämä johtuu siitä, että koeolosuhteissa hajuvesillä ja kemiallisilla UV-suoja-aineilla on huomattu olevan estrogeenin kaltaista aktiivisuutta elimistössä. Aurinkosuojan käyttäminen myös raskaana ollessa on tarpeen, mutta tuotteeksi kannattaa valita vain fysikaalisen suojakertoimen sisältäviä tuotteita. Myös hiusten värjäämistä ja itseruskettavien voiteiden käyttöä on syytä välttää, sillä niiden sisältämien aineiden vaikutuksesta sikiön kehitykseen ei ole tutkimustietoa.

Miten valitsen tuotteet?

Vältä voimakkaasti hajustettujen tuotteiden käyttöä ja valitse tuotteita, joiden ainesosaluettelo on yksinkertainen. Ihon kunnosta kannattaa pitää huolta myös raskauden aikana, sillä hyvin kosteutettu iho pysyy kimmoisampana, mikä vähentää raskausarpien todennäköisyyttä. Erinomainen tuote raskausajalle on Neal’s Yard Remedies Mothers Balm -balmi, joka sisältää ihoa helliviä ja suojaavia kasviöljyjä. Balmi on hajusteeton ja aineosiltaan yksinkertainen, sisältäen vain neljää tarkkaan valittua kasviöljyä ja mehiläisvahaa. Kasviöljyjen sisältämät rasvahapot auttavat pitämään ihon elastisena ja vähentämään raskausarpien muodostumista.

Raskauden aikana elimistön hormonitasapaino muuttuu ja monet odottavat äidit huomaavat tämän myös ihossaan. Osa voi kokea ihonsa kunnon parantuneen raskauden aikana, osalla taas ihon rasvoittuminen voi lisääntyä huomattavastikin ja näppyjä puskea pintaan. Haastavan ihon hoitoon voit hakea yksilöllistä apua ja neuvontaa esimerkiksi Jolien hoitolasta tai myymälästä, tai kysyä verkkokaupan chatissa. Ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa mielellään juuri sinun ihollesi sopivien tuotteiden valinnassa. Jos sinulla on yliherkkyyksiä tai tuotteiden sopivuus mietityttää, asia kannattaa varmistaa neuvolasta.

Nämä tuotteet voisivat sopia raskauden aikana

Novexpertin Magnesium-linjan tuotteet on tarkoitettu herkälle, atooppiselle ja herkästi reagoivalle iholle. Tuotteissa on käytetty ihoa rauhoittavia ja suojaavia ainesosia, kuten magnesiumia ja probiootteja. Nämä tuotteet ovat erinomaisia varsinkin kuivuudesta kärsivälle iholle.

Neal’s Yard Remedies Sensitive Cleansing Milk -puhdistusmaito on hajusteeton ja hellävarainen vaihtoehto ihonpuhdistukseen kaikille ihotyypeille. Sen sisältämät kaakaovoi, boragoöljy ja alppikukka ravitsevat ja rauhoittavat ihoa ihonpuhdistuksen aikana. Neal’s Yard Remedies Sensitive Soothing Moisturiser -kasvovoide ei sisällä eteerisiä öljyjä eikä hajusteita. Täyteläinen, boragoöljyä, kaakaovoita ja alppitähden uutetta sisältävä koostumus rauhoittaa, suojaa ja vahvistaa ihoa. Voide sopii erityisesti kuivalle iholle. Rasvoittuvalle ja sekaiholle soveltuu kevyempi Neal’s Yard Remedies Sensitive Replenish + Balance Moisturiser -kasvovoide. Koostumukseltaan ihanan kevyt voide on hajusteeton ja rauhoittaa ihoa sisältämänsä kaurauutteen avulla.

Tutustu muihin raskausaikaan sopiviin tuotteisiin

Vauvojen ja lasten ihonhoito

Lasten ihonhoidossa vähemmän on enemmän. Jos lapsellasi ei ole mitään erityisiä iho-ongelmia, pelkällä vesipesulla pärjää hyvin teini-ikäiseksi. Lapsen iholla kannattaa käyttää vain ihonhoidon kannalta välttämättömiä tuotteita, kuten mietoa pesunestettä, kosteusvoidetta- tai öljyä sekä mahdollisesti shampoota. Pienillä lapsilla iho on herkempi ja ohuempi kuin aikuisilla, joten tuotteiden olisi hyvä olla mahdollisimman mietoja ja hellävaraisia.

Jolien luonnonkosmetiikan valikoimasta löydät varta vasten lapsille kehitettyjä, luonnollisia ja hellävaraisia tuotteita. Miedot pesuaineet eivät sisällä voimakkaasti peseviä tensidejä eivätkä kuivata ihoa. Lasten tuotteisiin on valittu vain parhaita, välttämättömiä raaka-aineita eikä mitään ylimääräistä. Suurin osa tuotteista on hajusteettomia. Lapsille tarkoitetut kosteusvoiteet eivät sisällä eteerisiä öljyjä.

Vauvojen ihonhoitoon kuuluu koko kehon kylvetys ja vesipesu 1–2 kertaa viikossa. Kylpyveteen voi lisätä pienen tilkan kylpyöljyä. Vauvan pesussa voi tarpeen mukaan käyttää satunnaisesti myös hyvin mietoa pesunestettä. Jos vauvan iho on hyvässä kunnossa, ihovoidetta tai hoitoöljyä ei välttämättä tarvita. Jos iho kuivuu tai hilseilee, se olisi hyvä voidella kosteusvoiteella tarpeen mukaan. Pienten lasten iho suojataan auringolta ensisijaisesti vaatetuksella ja suoran auringonvalon välttämisellä. Auringolle alttiita alueita, kuten kasvoja, voi suojata lisäksi fysikaalisen suojan antavalla aurinkosuojavoiteella. Biosoliksen aurinkovoide on kehitetty erityisesti lasten herkälle iholle.

Jos vauvan tai pienen lapsen iho kuivuu tai hilseilee rasvauksesta huolimatta tai iho on ihottumainen, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Allergisen tai atooppisen ihon toteaminen ja hoidon suunnittelu kuuluu aina lääkärin tehtäväksi.

Karstan hoito vauvoilla

Osalla vauvoista päänahka voi karstoittua runsaastikin. Karsta ei ole vaarallista eikä sen poistaminen ole välttämätöntä, mutta sen voi poistaa niin halutessaan. Varsinkin jos karstaa on runsaasti, on sen poistaminen hyvä idea päänahan tulehduksien ehkäisemiseksi.

Karsta kannattaa pehmentää ennen poistamista esimerkiksi vauvaöljyllä. Öljyä sivellään kauttaaltaan päähän ja annetaan vaikuttaa vähintään tunnin ajan. Kun karsta on vaalentunut ja muuttunut taipuisaksi, voi sitä lähteä poistamaan öljyllä hieman kostutetulla froteepyyhkeellä tai harsolla hellin, pyörivin liikkein. Karstaa ei saa lähteä raaputtamaan millään kovalla, kuten kynsillä, sillä päänahkaan voi helposti tulla vaurioita.

Käsittelyn jälkeen voit pestä vauvan pään vedellä ja miedolla pesuaineella ja taputella varovasti kuivaksi pyyhkeellä. Lopuksi päänahan ja hiukset voi vielä harjata pehmeällä vauvaharjalla, kun ne ovat kuivuneet.

Esimerkkejä lapsille sopivista tuotteista

Olemme valinneet esimerkeiksi nämä tuotteet, koska ne ovat koostumukseltaan yksinkertaisia ja hajusteettomia ja erityisen hellävaraisia. Tuotteet ovat myös monikäyttöisiä.

Nurme Multipurpose Baby Balm on mieto monitoimivoide vauvoille. Se on hajusteeton ja pehmentävä ja sopii kosteusvoiteeksi koko kasvoille ja vartalolle. Sitä voidaan käyttää myös huuli- ja vaippavoiteena. Sheavoita sisältävä hajusteeton koostumus on täyteläinen ja hoitava. Se sulaa ihon lämmössä kiinteästä balmista helposti levittyväksi öljyksi.

Nurmen Baby Shampoo & Body Wash on hellävarainen ja mieto puhdistusneste, joka sopii sekä vauvoille että pienille lapsille ja sillä voi pestä sekä vartalon että hiukset. Hajusteeton pesuneste sisältää hiuksia hoitavaa vehnäproteiinia ja hyvin mietoja, kasviperäisiä peseviä ainesosia.

Nurme Calming Baby Oil on rauhoittava hoitoöljy, joka sopii erinomaisesti vauvan kuivan ihon hoitoon tai kylpyöljyksi. Hoitoöljy ei sisällä mitään muuta kuin puhdasta, ihoa hoitavaa manteliöjyä.

Nurme Mild Baby Body Lotion on mieto ja hajusteeton kosteusvoide, jonka sisältämät ravinteikkaat kasviöljyt hoitavat, suojaavat ja kosteuttavat ihoa tehokkaasti.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 7.8.2015 ja uudistettu 2021.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
PäiviS
PäiviS
3 years sitten

Kiitos tästä loistavasta kirjoituksesta. Monet lapsillekin markkinoidut voiteet sisältävät eteerisiä öljyjä. Esimerkiksi Ranskassa lääkärit eivät suosittele niitä lainkaan alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille. Mm. laventeli ja teepuu (melaleuca) ovat hormonihäirikköjä alle teini-ikäisille lapsille. Valitettavasti itselleni sopivat vain, hienhajunkin pitävät, magnesiumpohjaiset luonnonkosmetiikan deodorantit, jotka ovat todella kalliita ja valikoima surkea! Tässä olisi tuotekehittelyn ja markkinoinnin paikka: soodapohjaiset tuotteet ärsyttävät monen ihoa, olipa niiden koostumus voidemainen tai jauhoinen!

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.