Kiiltävä, tasainen ja kestävä hiustenvärjäys kasviväreillä? Kuulostaako mahdottomalta? Sitä se ei kuitenkaan ole. Kasviväreillä on nimittäin täysin mahdollista saada kaunis ja peittävä väri, joka pysyy jopa niin hyvin, että se lähtee pois vain kasvamalla.

Alla olevassa kuvassa haalistunut hennavärjäys sekä tyvikasvu.

Tyvikasvu-1

Tunnetuin kasviväreistä on henna, jolla saadaan erilaisia kuparinpunaisia sävyjä. Sekoittamalla muita kasvivärejä, kuten sennaa tai indigoa, saadaan väriskaalaan ruskeita ja tummia, jopa mustaa väriä. Onnistunut hiustenvärjäys kasviväreillä saattaa vaatia hieman opettelua ja se vie myös enemmän aikaa kuin tavallisella kestovärillä värjääminen. Lopputulos ja kemikaalittomuus ovat kuitenkin kaiken sen vaivan arvoista.

Onnistunut hennavärjäys

Pese hiukset ensin shampoolla, mutta älä käytä hoitoainetta. Kuivaa hiukset pyyhekuivaksi. Laita kattilaan noin puoli litraa vettä ja kuumenna se. Kaada hennavärijauhe kulhoon ja lorauta vettä jauheen joukkoon vähitellen. Sekoita lusikalla. Lisäile vettä pikkuhiljaa ja sekoita väriä huolellisesti, jotta siihen ei jää paakkuja. Värimassan tulee olla melko löysää. Yhtä väripussillista kohden saa käyttää reilut neljä desiä vettä vaikka väripakkauksen ohjeissa neuvottaisiinkin käyttämään vettä vähemmän. Kannattaa kuitenkin luottaa omaan näppituntumaan. Liian paksu väri ei levity kunnolla tyveen, se kuivuu paakuiksi ja valuu siksi pois tyvestä. Väri kannattaa käyttää niin kuumana kuin mahdollista  – kokeile kuitenkin ensin kämmenselälle, ettei se ole polttavaa.

Hennaväri1

Suojaa kädet pakkauksessa mukana tulevilla muovihanskoilla. Väri kannattaa levittää leveällä hiustenvärjäyssudilla, jonka toisella päällä on helppo erotella hiuksiin jakauksia. Aloita värjäys keskeltä ja etene sen jälkeen molemmat sivut jakaus jakaukselta. Levitä väri lopuksi taakse jakauksittain vaakatasossa.

Laita värin levittämisen jälkeen pakkauksessa mukana oleva muovimyssy päähän ja kiedo päähän vielä pyyhe turbaaniksi. Anna värin vaikuttaa 1-2 tuntia. Mitä pidempään väri saa vaikuttaa, sen syvempi siitä tulee. Puhdista ihoon mennyt väri veteen kostutetulla pumpulilla.

Hennaväri1

Huuhtele väri huolellisesti pois vaikutusajan jälkeen, pese hiukset vielä shampoolla ja käytä lopuksi hoitoainetta.

Henna antaa hiuksiin kauniin kiillon ja väri haalistuu pois kauniisti, sillä se ei vaalenna hiusta kuten kestovärit. Kuvan hiukset on värjätty Santen kasviväreillä sekoittamalla keskenään puolet Natural Red -sävyä ja puolet Flame Red -sävyä. Sävyn tehostamiseksi väriin on lisätty kaksi teelusikallista kurkumaa. Värejä voi siis sekoittaa keskenään ja kaikkea väriä ei myöskään ole pakko käyttää kerralla, sillä jauheet säilyvät pussissa hyvin.

Hennaväri2

 

Värjätty2

Tutustu Jolien kasvivärivalikoimaan täällä. Myös leveän sudin värin levittämiseen löydät täältä.

 1. H

  Olipas täydellinen ajankohta tällä postauksella, tänään juuri luin ostamani henna-paketin ohjeita ihmeissäni (ensikertalainen) :D Siinä sanotaan ruskeasta sävystä tulevan vielä syvempi jos käyttää nesteenä mustaa teetä, onko sinulla jotain kokemusta tästä? Huomenna varmaan projekti odottaakin…

  • Katja Kokko

   Kuulostaa järkeenkäypältä! Testaa ihmeessä! Itselläni ei kokemuksta ruskeista sävyistä, mutta jaa ihmeessä tänne vinkkisi projektin onnistumisesta :)

 2. Helinä

  Osaatko sanoa miten kasvivärit käyttäytyy kun hiuksissa on alkukeväästä otetut raidat? Vaaleampana raitakohdissa??

  • Katja Kokko

   Ihan satavarma en ole miten käyttäytyy blondattujen kohtien kanssa, mutta itselläni on latvat juuri siksi vaaleammat, että siellä on vielä alla vanhaa kestoväriä, joka siis vaalentaa hiuksia.

 3. H

  Höh, eipä muuttunut hiukset juuri miksikään (paitsi epämiellyttävän tuoksuisiksi), huolimatta siitä että tein värin mustaan teehen ja vaikutusaika oli hullun pitkä :/ Väri oli tummempi ruskea kuin omani, värin merkki Logona. Eli en voi ainakaan tätä kyseistä tuotetta suositella… palaan varmaan hyvin toimineeseen sanotint-väriin, tai sitten annan tilaisuuden vielä tuolle santelle :)

  • Katja Kokko

   No voi kurjuus! Mutta älä lannistu vielä! Hennaus vaati allekirjoittaneellakin opettelua aikoinaan. Pitkä vaikutusaika ja mahdollisimman lämmin massa ovat tosi tärkeät! Ja kokeile ihmeessä vielä Santea, josko se olisi parempi :)

 4. Anni Minerva

  Hennavärjäys on mukavaa keittiökemiaa! Punaisiin sävyihin laitan aina kurkuman lisäksi myös neilikkaa, ja hennaan tulisi aina lisätä myös jotain hapanta, useimmiten sitruunamehua. Sillä on jälleen värin syvyyttä lisäävä vaikutus.

  Eilen hennasin taas oman kuontaloni ja tällä kertaa sekaan eksyi varomattoman suuri hujaus indigoa, mutta ei se tulosta pilannut :)

 5. Anni Minerva

  Niin ja Santea paremmiksi olen kokenut Light Mountain -merkin hennat! Sitä saa monessa sävyssä iHerbistä. Kokemusta tosin on vain punaisista sävyistä, mutta Bright Red on todellakin punainen.

  • Katja Kokko

   Tuo sitruunamehu olikin uusi vinkki, luin sen tuosta Liisan linkkaamasta postauksestaan. Neilikan ja kurkuman lisäksi myös mustaherukkamehu ja salvia toimivat. Vai oliko se timjami :D Kun kävin ennen joulua hennaamassa kuontaloni Hiusgalleriassa sekaan meni jompaa kumpaa ja väri oli kyllä upea. Suhteellisen kallista touhua vaan, siksi olen opetellut sekoittamaan sörsselini itse :)

 6. heta

  heips! olen hennaillu tukkaani reippaan vuoden verran. sitä ennen käytin ihan tavishiusvärejä sekä kävin kampaajalla värjäyttämässä tätä luonnostaan melko vaaleaa lettiä. haluan olla brunette, mutta en toistaiseksi ole päässy santen hennaväreillä haluamaani lopputulokseen. värjäsin pelkällä mustalla kasvivärillä, kunnes se lorealilla värjätty hius kasvoi pois ja huomasin kuontaloni olevan sininen. – ja tästähän sitä on varoitettu.

  nyt olen sekoitellut mustaan puolet santen mahongin ruskeaa, mutta pää sinertää edelleen tai väri muuten tarttuu huonosti. punttisalilla loisteputkien valossa sinisyys näkyy parhaiten ja tekisi mieli marssia sillä sekunnilla kaupan hiusvärihyllylle. en kuitenkaan haluais luovuttaa. osaatteko sanoa, miten tästä tulisi jatkaa?

  • Katja Kokko

   Ounou. Tässä kohtaa allekirjoittaneelta loppuu vinkit! Anyone?

   • kiiam

    en tiedä tarkoitatko heta mustalla kasvivärillä pelkkää indigofera tinctoria -jauhetta vai jotakin muuta, mutta itse olen vuosien varrella oppinut kasvivärjäämisestä sen, että indigoa ei tulisi koskaan käyttää yksin, ilman varsinaista hennaa (lawsonia inermis), sillä lopputulos on todenäköisemmin karu sinisenharmaa kuin nätti musta tai ruskea. tämä pätee myös silloin, kun haluttu lopputulos on jotain muuta kuin punainen. kasvivärjäystä on aina hiukan hankala neuvoa toiselle, sillä väri käyttäytyy jokaisen päässä omalla oikukkaalla tavallaan, mutta sinun tilanteessasi tekisin niin, että ostaisin paketillisen laadukasta puhdasta punaista hennaa, jonka antaisin vaikuttaa hiuksissa reilusti (nelisen tuntia), tämän jälkeen esim. seuraavana päivänä toistaisin saman, mutta tällä kertaa sekoittaen hennaa ja indigoa. ainakin omassa päässäni indigo toimii vähän turhankin tehokkaasti joten käytän sitä aika varovasti, maksimissaan 1/3 seoksesta, ja suosittelenkin aika pientä annosta aluksi, koska hiusväriä on helpompi myöhemmin sävyttää ruskeammaksi/tummemmaksi kuin yrittää vaalentaa jo päässä olevaa väriä. kun hiuksissa on lawsonia inermistä sisältävä pohjaväri, voi myös pelkällä indigolla tehdä nopeita sävytyksiä, mutta paljaaseen, värjäämättömään tukkaan en indigoa laittaisi. kannattaa myös huomioida, että indigon vaikutusaika on hennaa lyhyempi. kun itse haluan taittaa oranssisuutta pois hiuksistani, teen niin, että sipaisen pelkkää indigoa hiuksiini hetkeksi ennen suihkuun menoa, n. 10-20 minuutiksi. tällä tavalla olen kerran saanut tummanruskean tukan, jossa ei ollut enää häivähdystäkään punaista…

    muutama itse hyväksi havaitsemani lisävinkki hennavärjäykseen:
    – täällä jo aiemminkin mainittu: hennaseoksessa tulisi aina olla jotakin hapanta, itse käytän sitruunamehua. ainakin itse olen huomannut, että väri tarttuu paremmin.
    – parhaiten hennaväri tarttuu hiukseen, kun lämpimän seoksen peittää kelmulla ja jättää lepäämään esimerkiksi yön yli huoneenlämpöön, ja seuraavana päivänä lisää lämpöistä vettä ennen värin levittämistä päähän.
    – lämpö tehostaa värin tarttumista, joten päähän kannattaa kietoa vaikka jokin vanha pyyhe turbaaniksi.
    – ole kärsivällinen! hennaaminen on työlästä ja aikaavievää ja etenkin alkuun voi tuntua ettei väri tartu kunnolla, mutta henna kerrostuu hiukseen eli mitä useammin värjäät, sitä paremmin väri tarttuu ja kestää. myös värisävyn hienosäätämisestä tulee helpompaa, kun oppii miten henna ja indigo käyttäytyvät oman kuontalon kanssa. lisäksi kannattaa muistaa, että hennaväri “elää hiuksissa” eli sävy muuttuu ja syvenee vielä parin päivän ajan värjäyksen jälkeen.

 7. pirjo

  värjäsin luonnonvaaleat hiukseni santen hennalla – tuloksena oli fluorinhehkuinen lady gaga meets kurt cobain – hirvitys, jota korjailtiin (ja kauhisteltiin joukolla siinä mun pään ympärillä) useampaan otteeseen ekokampaamo hiusgalleriassa.

  no way ei enää koskaan ei. huoh.

 8. Daa

  Voiko hennaväreillä värjätä esim. kulmakarvoja? :)

 9. Minna

  Hennasin hiukseni äsken ensimmäistä kertaa elämässäni ja olen tosi tyytyväinen. Minulla oli hunajanvaaleiksi värjätyt ja luonnostaan vaalean hiirenväriset hiukset. Sekoitin puolet ja puolet Santen Strawberry blonden ja Santen Terran ja pidin värin 25 min päässä muovihupun alla. Lopputulos on erittäin kiiltävä luonnollisen näköinen väri joka on hyvin lähellä omaani. Tarkoitus oli päästä värjäyskierteestä eroon tummentamalla hieman vaalennusta ja luulen että onnistuin aika hyvin. Kamalalta se väri haisee kun sen päähän laittaa, mutta sehän haihtuu hiuksista sitten nopeasti ja tuloksena on kiiltävät ja kauniit hiukset. Jatkossa käytän kamomillashampoota vaaleutta korostamaan ja lämmitän luonnonvaaleat hiukseni esim. Santen Strawberry blondella. Aika ihanaa ettei cassia ja henna vaalenna kun sitten tyvikasvu on luonnollisen näköinen.

 10. Mia

  Hei! Itse olen noin vuoden hennaillut. Väri on nyt aikalailla sama kuin sinulla kuvassa. Alkuperäinen värini on perus maantien harmaa ja tumman ruskealla värjäilin useita vuosia tukkaani. Ennen ensimmäistä hennausta tein pari värinpoistoa ja hennauksen jälkeen tulos oli aika shokeerava oranssi. Nyt vuosi kulunut noin ja hiuksissa kaunis ketun punainen väri. Tykkään todella paljon väristä. Ainut ongelma on että en saa väriä pysymään tyvessä ja tukkani kasvaa aika nopeaa vauhtia muutenkin, joten tyvestä väri on ruskean punertava ja loput latvoista ketun punainen. Aluksi se ei näyttänyt ollenkaan huonolta, mutta nyt en pidä kun pituutta tullut lisää. Mietin värinpoistoa tai vaallennusta, mutta en haluaisi rasittaa tukkaani. Enkä samaa shokki oranssia mitä alussa oli. Käytän ihan perus prismasta saatavaa satvan henna naturalia. Sekoitan mustaan teehen, lisään sitruunaa, kurkumaa ja neilikkaa. Annan vaikuttaa 5-6 tuntia elmukelmun ja pipon alla. Olisiko sinulla mitään vinkkiä tyven värjäämiseen?

  • Katja Kokko

   Juu eipä tuohon ole mitään muuta ratkaisua kuin tyven blondaaminen. Itsekin värjäsin yli vuoden hennalla aloitettuani pelkästään sillä, joka aiheutti hiusten tummumisen kun oma väri kasvoi esiin. Kyllähän henna sen peitti, mutta väri oli tietenkin tummemman punainen kuin vanhan kestovärin päälle värjätty henna. Itse haluan pitää oman tukkani vaalean oranssina ja siksi mun tyvi nykyään blondataan ja sitten värjätään hennalla. Käytän edelleen sekaisin Santen Flame Redia ja Natural Redia. En ole ehdoton blondausaineen kanssa, sillä se ei ole samanlaista myrkkyä kuin ppd-johdannaiset. Muuta keinoa en tiedä, sillä kyllä siihen kunnon kemikaaleja tarvitaan, että väri saadaan pois. Vielä vuosi sitten tyveni blondattiin vain joka toisella värjäyskerralla, mutta nyt ollaan päädytty vaalentamaan se aina ja hennaa päälle.

 11. Mia

  Okei, kiitos tästä. Blondaamaan siis! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jolie 2019