Luonnonkosmetiikka

Kukkaisvesisadetta kasvoille

06.09.2012, Katja Kokko

Kasvovesi on ihonhoitotuotteista se, jossa helposti säästetään. Ja kyllä – tuleehan vettä toki hanastakin mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä vettä ihollesi pirskottelet ja miksi kasvovettä oikeastaan käytetään? Jos haluat valita kasvovesien aatelia, tutustu kukkaisvesiin.

Kasvovesi4 Kasvovesi

Ihon pH-tasapaino

Ihon pintakerros eli epidermis, toiselta nimeltään orvaskesi, vastaa noin 90 prosenttia ihon suojamekanismista. Sen ravitsemus tapahtuu dermiksen eli verinahan sidekudoksen kautta, sillä siinä ei ole veri- eikä lymfasuonia. Epidermiksen pinnalla on kelmu eli hydrolipidikalvo, jota kutsuttiin aiemmin happovaipaksi. Nimi johtuu kalvon pH-arvosta, joka on hapan 4,0-5,6. Hydrolipidikalvo suojaa ihoa erilaisilta mikro-organismeilta ja UV-säteilyltä, ylläpitää ihon happotasapainoa sekä estää kosteuden haihtumista iholta.

Ravinnosta olemme oppineet, että sairaudet syntyvät happamaan kehoon, mutta ihossa asia onkin päinvastoin. Terveen ihon pH on hieman hapan, kun taaskin terveen kehon pH on alkaalinen. Ihon hapan pH on kehomme suojamekanismi bakteereita ja niiden lisääntymistä vastaan. Emäksinen eli kohonnut pH aiheuttaa epäsuotuisten mikro-organismien kehittymistä ja iho altistuu tulehduksille, kuivumiselle tai rasvoittumiselle.

Kasvoja pestessä ihon pH kohoaa emäksisten puhdistustuotteiden sekä vesijohtoveden vaikutuksesta. Iho tarvitsee puhdistuksen jälkeen 5-12 tuntia palauttaakseen pH-tasapainon jälleen normaaliksi. Tästä syystä on tärkeää käyttää happaman pH:n omaavaa kasvovettä iholle aina puhdistuksen jälkeen, jotta suojamekanismi palautuisi nopeammin.

Kasvovesi on siis yhtä tärkeä ihonhoitotuote siinä missä puhdistusaine ja kosteusvoidekin. Se tasapainottaa ihon pH-arvon ja virkistää ihoa sekä sisältää runsaasti sille tärkeitä aktiivisia ja hoitavia aineita. Kasvovesi on paitsi ylellisen ihana ja hemmotteleva, myös tehokas ihonhoitotuote, joka on mahdollista valita juuri oman ihon erityistarpeiden mukaan.

Kasvovesi1

Kukkaisvesien käyttö ja ominaisuudet – mikä sopii minulle?

Luonnonkosmetiikassa kasvovesien pohjana on usein erilaisia kukkaisvesiä, joita on käytetty kosmetiikassa jo vuosituhansien ajan. Kun kukkien terälehdistä valmistetaan tislaamalla eteerisiä öljyjä, jäljelle jää kukkaisvesi. Tunnetuimpia kukkaisvesiä ovat ruusuvesi, appelsiininkukkavesi ja laventelinkukkavesi. Yleisiä ovat myös kamomillavesi, ruiskaunokinkukkavesi ja hamamelisvesi.

Kukkaisvedet ovat monikäyttöisiä ja sama kukkaisvesi voi sopia useille eri ihotyypeille. Jos haluaa maksimoida hoitavuuden, kannattaa tietysti kukkaisvesi valita tietoisesti oman ihon tarpeisiin. Vesiä voi toki myös vaihdella, jos ihossa tapahtuu muutoksia vuodenaikojen tai elämäntilanteen mukaan – tai jos yksinkertaisesti nenä kaipaa jotain tiettyä kukkaistuoksua. Kukkaisvesien tuoksut kun vaikuttavat myös aisteihimme.

 Kasvovesi7

Ruusuvesi sopii kaikille ihotyypeille. Se tasapainottaa ihon talineritystä, häivyttää ikääntymisen merkkejä ja parantaa kuivan ihon kosteuspitoisuutta sekä hellii herkkää ja couperoottista ihoa.

Appelsiininkukkavesi eli nerolivesi on pehmentävä ja raikastava. Se sopii kaikille ihotyypeille ja hellii erityisesti kuivaa ja herkkää ihoa. Appelsiininkukkavesi sopii hyvin myös huoneilman raikastajaksi.

Laventelinkukkavesi sopii normaalille ja rasvoittuvalle iholle. Laventelin vaikutus on rentouttava, rauhoittava, antiseptinen, verenkiertoa elvyttävä ja deodoroiva. Laventelin tuoksu pitää koit poissa vaatekaapista. Laventelivettä voi lisätä myös savinaamion joukkoon tehostamaan puhdistavaa vaikutusta.

Kamomillankukkavesi tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksistaan ja se sopiikin hyvin kuivalle ja herkälle iholle. Kamomillan vaikutus on tulehduksia estävä, haavoja parantava ja desinfioiva.

Ruiskaunokinkukkavesi on rauhoittava ja virkistävä ja se estää ryppyjä sekä tulehduksia. Ruiskaunokinkukkavettä käytetään myös silmähauteena väsyneille silmille sekä turvotukseen.

Hamamelisvesi eli taikapähkinä on vaikutuksiltaan puhdistava, tulehduksia ehkäisevä, haavoja parantava, mikroverenkiertoa edistävä ja couperosaa rauhoittava. Virkistävien ja puhdistavien ominaisuuksiensa johdosta se sopii erinomaisesti punoituksen hoitoon kuivalle iholle.

Kasvovesi3

Pese kasvot ensin puhdistusaineella ja pyyhi sen jälkeen kasvot ja kaula kukkaisveteen kostutetulla pumpulilla. Joillakin sarjoilla, kuten ranskalaisella Melvitalla, kukkaisvedet on pakattu käteviin lasisiin pumppupulloihin. Suihkauttele kukkaisvettä vielä lopuksi suoraan kasvoille ja painele se sormilla ihoon. Toinen vaihtoehto on ottaa kukkaisvettä kämmenkuppeihin ja painella se varovaisesti iholle. On tärkeää, ettei kukkaisvedellä ainoastaan pyyhitä kasvoja, vaan että sen myös antaa imeytyä ihoon, jotta iho pääsee hyödyntämään kukkaisveden hoitavat aineet. Suihkupulloon pakatut kukkaisvedet ovat lisäksi täydellinen virkistys kasvoille kesken työpäivän – niitä voi huoletta sumutella kevyesti myös meikin päälle.

Kasvoveden lisäksi kukkaisvettä voi taputella iholleen myös seerumin muodossa. Hieman geelimäisen koostumuksen omaavat kukkaisvesiseerumit ovat todellisia ihon tehokaunistajia. Seerumi taputellaan sormin puhtaalle iholle kukkaisveden jälkeen, päivävoiteen alle. Illalla, jos iho ei tunnu kaipaavan yövoidetta, voi nukkumaan mennä aivan hyvin pelkkä seerumi kasvoilla.

Kasvovesi5 Kasvovesi6 Kavovesi2

(Voit tutustua Jolien kukkaisvesivalikoimaan täältä.)

Lähteet:

Nuotio, Una: Kerro, kerro kuvastin.

Tisenkopfa, Lotte: Mitä kasvovesi on?

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Inka
Inka
11 years sitten

Mahtava kirjoitus, kiitos tästä. Oma suosikkini on ollut jo pitkään Melvitan ruusukukkaisvesi & appelsiininkukkavesi mutta tämän jutun ansiosta meinaan ehdottomasti vielä kokeilla muitakin kukkavesiä. Ja tuoksu, se näissä on kuin se kuuluisa piste i:n päällä 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
11 years sitten

Ne ovat kyllä omiakin suosikkejani ruiskaunokin lisäksi! Seerumeista tykkään erityisesti narsissista! Ja tuoksuthan ne näissä ovat mitkä hurmaavat 🙂

ano
ano
11 years sitten

sopiiko noi lievälle akne-iholle?

Katja Kokko
Katja Kokko
11 years sitten

Kyllä sopivat 🙂

Silja
Silja
11 years sitten

Pitäisikö käyttää erityisesti kosmetiikaksi tarkoitettuja kukkaisvesiä vai käyvätkö myös esim. ruuanlaittoon myytävät?

Katja Kokko
Katja Kokko
11 years sitten

Kyllä minä olen joskus käyttänyt ruuanlaittoonkin tarkoitettuja 🙂 Molemmat passaavat! Ne ruuanlaittoon myytävät ovat vaan aika pikkuisia pulloja.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.