Olemme nyt sellaisen aiheen äärellä, jonka suhteen en oikein tiedä mistä aloittaa, sillä koko vyyhti on ollut itsellenikin suhteellisen sekava soppa viime syksystä lähtien. Ehkä lienee fiksuinta lähteä liikkeelle kuitenkin siitä, että tämä uusi kehon puhdistamiseen keskittyvä juttusarjani ei olisi syntynyt ilman ihanan lukijani kirjavinkkiä, jonka hän antoi minulle maaliskuussa Keho huutaa kevättä, miten tukea maksan toimintaa?-postauksessani. Kiitos sinulle, toivon että voin tätä kautta laittaa hyvän kiertämään!
Olen viime aikoina kirjoittanut todella vähän hyvinvointiasioista, etenkin henkilökohtaisella tasolla. Tänään ajattelin kuitenkin avata vähän viime aikojen tapahtumia ja kertoa avoimemmin siitä missä mennään. Kirjoitan tässä kuussa vielä oman postauksensa kilpirauhasen vajaatoiminnasta toipumisesta, sen suhteen asiat ovat mallillaan.
Omat terveysongelmani ovat johtuneet pitkälti homeelle altistumisesta ja laskinkin, että olen altistunut pidempiä pätkiä homeelle neljää kertaa viimeisen kuuden vuoden sisällä. Välillä olen päässyt toipumaan, kunnes eteen on tullut vuokra-asunto, josta on huomattu homeongelma vasta muuton jälkeen. Taidan olla maailman epäonnisin ihminen tässä suhteessa.
Altistuin homeelle uudestaan viime syksynä remonttievakon aikana ja homeoireet yhdistettynä kuukausien mittaiseen kiireiseen remonttiarkeen ovat tuoneet vähän jännitystä ruokavalioon, sillä tietyn aikaa minun teki mieli vain kaikkea, missä oli valkoista viljaa, sokeria tai paljon rasvaa — ja mistäpäs muusta tällaiset epänormaalit himotuksen kohteet johtuisivatkaan kuin suoliston kehnosta kunnosta, joka taas juontaa juurensa homeen tuhoamalle olemattomalle bakteerikannalle.
Tiedän oman kokemukseni perusteella, että epäterveellisen ruoan himo on kaitsettavissa ja silloin kun elimistö (erityisesti suolisto ja maksa) on tasapainossa, ei tämänkaltaisia ruokahimoja edes esiinny. Suoliston kuntouttaminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa, johon itselläni ei ole nyt keväällä riittänyt pattereita kuin arkiruokailuun panostamisen verran.
Alejandro Jungerin Puhdas keho-kirjaan perustuva 21 päivän puhdistuskuuri tulee hyvään saumaan, sillä itselleni tässä on kyseessä kauan odotettu korjausliike, johon tarvitsin juuri lukijani antaman vinkin ikäänkuin potkuna pyllylle. Näin se blogi parhaimmillaan juuri toimii, minä annan teille omasta saavistani ja te lukijat vastavuoroisesti rikastutatte elämääni kullanarvoisilla kommenteillanne. Se on todella hienoa!
Mitä sitten odotan tältä 21 päivän jaksolta? Päällimmäisenä ajatuksena on toive lisäenergiasta, se ei nimittäin olisi pahitteeksi hullun remonttisyksyn jälkeen. Toinen ajatukseni koko hommassa on saada nuo höpöt ruokahimot stabiloitua oikeille raiteilleen, jotta minun on helpompi kuntouttaa pitkällä aikatähtäimellä myös suolistoni vihollisesta takaisin ystäväkseni.
(Laskin muuten tehneeni fyysistä remonttityötä keskimäärin 40 työtuntia/kk viime elokuusta joulukuulle kaiken muun elämän lisäksi. En pysty vieläkään katsomaan remontin alkuajan kuvia, kun alkaa stressaamaan ja ahdistamaan.)
Pähkinänkuoressa Clean-puhdistusohjelma on siis kolmen viikon täysin ruokavalion voimaan perustuva maidoton, gluteeniton, soijaton, koisokasviton ja sokeriton jakso, jota voi halutessaan jatkaa myös pidempään.
Tämä juttusarja toimii itselleni mukavana päiväkirjana ja antaa toivottavasti myös teille samojen ongelmien kanssa kamppaileville erilaisia vinkkejä sekä rohkeutta kokeilla uutta. Julkaisen keskiviikkona tämän juttusarjan toisen osan, joka käsittelee Clean-ohjelman periaatteita syvällisemmin. Juttusarjan muut osat sisältävät raportit joka viikolta ja viimeinen osa tarjoilee kuin kirsikkana kakun päällä Clean-ohjelman tuomia tuloksia henkilökohtaisella tasolla.
Pieni puhdistusbreikki tulee oivalliseen saumaan ja tuo varmasti mukanaan ripauksen iloa tähän eloon ja oloon.
Hei! Menee hieman aiheen vierestä, mutta löysin edellisestä blogiosoitteestasi mainiolta kuulostavan kuorintaohjeen ja keltanokalta meni sormi suuhun. Eli, miten tuo kuivattu sitruunankuori? Kannattaako se raastaa ja kuivattaa huoneenlämmössä vai kuinka itse toimit? https://www.lily.fi/blogit/halo/purkitettu-aurinko-eli-nain-valmistat-diy-kuorinnan?viewpoint=849#comment-499517
Hei Satu, ostin kuivattua sitruunankuorta valmiina ekokaupasta, mutta aivan hyvin voit tehdä sen itse juuri mainitsemallasi tavalla! Muista vain käyttää silloin raastimen pienintä raastinosaa 🙂 Aurinkoa sinulle!
Ai sitä saa ihan valmiinakin, eipä tullut mieleen! Hih. Kiitos vastauksesta!
Hei Saitko avun puhdistuskuurista ja kävitkö suolihuuhtelussa?