Luufinnit eli milia tai tuttavallisesti miliumit ilmestyvät usein kasvojen ohuille ihoalueille, kuten silmien ympärille.

Luufinnit eli miliumit – mitä ne ovat ja miten niistä pääsee eroon?

Luufinni eli miliumi (monikossa virallisesti milia) on pieni, kova ja helmenvaalea näppy iholla. Ne ovat monille tuttu ihon pikkuvaiva ja moni miettiikin, miten niistä pääsee eroon. Tässä oppaassa käymme läpi kaiken olennaisen luufinneistä: miten luufinni syntyy, mikä aiheuttaa miliumeja, miten ne poistetaan ja kuinka niitä voi ennaltaehkäistä.

Mikä on luufinni?

Miliumi on sarveismassaa eli keratiinia sisältävä 1-2 mm kokoinen ontelo eli kysta ihon pinnassa. Luufinnit ovat väriltään vaaleita tai kellertäviä. Ne eivät ole tulehduksellisia kuten finnit tai valkopäät, eivät sisällä talia tai ole yhteydessä ihohuokosiin. Sen sijaan ne ovat täynnä tiivistynyttä keratiinia, ihossa luonnollisesti esiintyvää proteiinia eli ne ovat täysin vaarattomia keratiininäppyjä. Miliumeja ei kannata puristaa!

Luufinnejä ilmestyy useimmiten kasvojen ohuemmalle iholle silmien ympärille, poskille, ohimoille ja nenän ympärille, mutta niitä voi ilmestyä myös muualle kehoon. Ne ovat yleisiä varsinkin lapsilla ja ikääntyvillä, mutta niitä voi tulla missä iässä tahansa.

Miten luufinni syntyy?

Luufinnit, miliumit tai keratiininäppylät syntyvät, kun kuollutta ihosolukkoa ja keratiinia, ihossa luonnollisesti esiintyvää proteiinia, kerääntyy ihon alle ja iholle muodostuu pieni, kiinteä näppy.

Mikä aiheuttaa miliumeja?

Miliumeja ilmestyy tyypillisesti kuivalle tai kosteusköyhälle iholle. Niitä voi syntyä myös vajaasti kehittyneeseen talirauhaseen tai karvatuppeen, tai auringonpolttaman tai muun ihovaurion alueelle. Joskus niitä ilmestyy yhtäkkiä jopa kymmeniä lyhyessä ajassa.

Joitakin yleisiä syitä luufinnien syntymiseen ovat…

Ihon kuivuus: Yksi yleinen syy luufinnien eli miliumien syntyyn on ihon kosteuden puute. Kun ihon pintakerros on kuiva, kuolleet ihosolut eivät pääse poistumaan iholta normaalisti ja keratiini jää loukkuun ihon alle, mikä voi johtaa miliumien muodostumiseen.

Kuiva iho kärsii usein myös rasvatasapainon häiriöistä. Seurauksena keratiinia kertyy normaalia enemmän tai se ei poistu kunnolla – ja tämä lisää luufinnien riskiä.

Puutteellinen puhdistus: Virheet puhdistusrutiinissa, ihoa rasittavat puhdistusaineet ja huonosti poistettu meikki voivat vaikuttaa ihon pintakerroksen toimintaan ja hidastaa ihon uudistumisprosessia. Tällöin keratiinia saattaa jäädä ihon alle, mikä voi edistää luufinnien eli miliumien syntyä.

Siksi hellävarainen mutta huolellinen puhdistus on tärkeää. Esimerkiksi puhdistusöljy ja mieto puhdistusaine auttavat pitämään ihon puhtaana ja kosteutettuna ilman, että sen uusiutuminen häiriintyy.

UV-säteily: Pitkäaikainen auringolle altistuminen voi paksuntaa ihon pintaa, jolloin kuolleet ihosolut eivät poistu normaalisti. Tämä voi johtaa siihen, että keratiinia kertyy ihoon ja luufinnejä voi syntyä.

Ihon uudistuminen on hidastunut: Iho uusiutuu luonnostaan, mutta ikä, hormonitoiminta ja ympäristötekijät voivat hidastaa tätä prosessia. Jos kuolleet ihosolut eivät irtoa iholta, keratiinia voi jäädä ihon alle ja muodostua luufinnejä eli miliumeja. Siksi miliumit ovat yleisempiä ikääntyneellä iholla kuin nuoremmilla, joilla iho uusiutuu nopeammin.

AHA- ja BHA-hapot voivat auttaa ehkäisemään ja hoitamaan miliumeja, koska ne edistävät ihon pintakerroksen uusiutumista.

Paranevatko luufinnit itsestään?

Miliumit voivat pysyä iholla pitkiäkin aikoja, mutta toisaalta joskus ne katoavat itsestään muutaman viikon tai kuukauden kuluessa.

Voiko luufinnin puristaa?

Luufinnit eivät ole varsinaisia finnejä, joten niitä ei kannata yrittää puristaa, sillä se ei onnistu. Pahimmillaan luufinnien puristelu voi vaurioittaa ihoa tai aiheuttaa tulehduksen.

Miten miliumit saa pois?

Älä koskaan yritä puhkaista tai puristaa milioita itse kotona! Tämä voi johtaa infektioihin, arpeutumiseen tai ihon muuhun vaurioitumiseen.

Ammattilaisen tekemä luufinnien poisto

Olemassa olevat miliumit voi käydä poistamassa kosmetologilla. Toimenpiteessä ihon pintaa avataan varovasti steriilillä neulalla, minkä jälkeen keratiinista koostuva kystan sisältö poistetaan. Ammattilaisten tekemät poistot ovat turvallisia ja tehokkaita. Ne minimoivat arpeutumisen riskin.

Luufinnien kotihoito ja ennaltaehkäiseminen

Ihon runsas kosteuttaminen ja säännöllinen kuorinta edistävät ihon uudistumista ja nopeuttavat luufinnien poistumista sekä ennaltaehkäisevät uusien miliumien syntymistä. Varmista, että ihonhoitorutiiniisi kuuluvat seuraavat asiat.

Parhaat raaka-aineet luufinnien hoitoon

AHA- ja BHA-hapot

AHA- ja BHA-hapot voivat auttaa ehkäisemään ja hoitamaan miliumeja, koska ne edistävät ihon pintakerroksen uusiutumista.

AHA-hapot (kuten glykolihappo ja maitohappo) kuorivat ihoa pinnalta ja auttavat kuolleita ihosoluja irtoamaan. Tämä vähentää tukkeutumisen riskiä ja tekee ihosta sileämmän.

BHA-happo (salisyylihappo) puolestaan tunkeutuu huokosiin ja liuottaa talia sekä keratiinia, jotka voivat jäädä loukkuun ihon alle.

Säännöllisesti käytettynä nämä hapot voivat ehkäistä luufinnien syntyä ja tukea ihon puhdistumista ja uusiutumista.

Entsyymit

Entsyymit, kuten papaija- tai kurkumaentsyymit, kuorivat ihoa hellävaraisesti hajottamalla kuolleita ihosoluja.

Tämä auttaa pitämään ihon pinnan sileänä ja ehkäisee solujen kertymistä, joka voisi johtaa keratiinin jäämiseen ihon alle. Säännöllinen entsyymikuorinta tukee ihon uusiutumista ja voi vähentää miliumien muodostumista ilman mekaanista ärsytystä.

Entsyymit sopivat erityisen hyvin herkälle iholle tai herkille ihoalueille AHA- tai BHA-happojen tilalla.

Niasiiniamidi (B3-vitamiini)

Niasiiniamidi tukee ihon uusiutumista ja tasapainottaa talineritystä, mikä voi ehkäistä keratiinin kertymistä ihoon ja siten luufinnien muodostumista.

Se myös vahvistaa ihon suojamuuria ja vähentää tulehdusta, tehden siitä hyvin siedetyn ja tehokkaan ainesosan miliumien ennaltaehkäisyyn – erityisesti herkemmällä tai epätasapainoisella iholla.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo sitoo tehokkaasti kosteutta ihoon ja auttaa pitämään ihon pinnan joustavana ja pehmeänä. Kun iho on hyvin kosteutettu, kuolleet ihosolut irtoavat helpommin, eivätkä keräänny tukkeumiksi.

Säännöllinen kosteutus hyaluronihapolla voi siis tukea ihon uusiutumista ja ehkäistä keratiinin kertymistä – ja näin vähentää luufinnien syntyä.

Bakuchiol tai retinoli

Retinoli ja sen kasviperäiset vaihtoehdot, kuten bakuchiol, nopeuttavat ihosolujen uusiutumista, mikä auttaa ehkäisemään keratiinin kertymistä ihon alle – eli juuri sitä, mikä johtaa luufinnien eli miliumien syntyyn.

Retinoli on tehokas, mutta voi ärsyttää ihoa, etenkin herkkäihoisilla.
Bakuchiol on sen kasvipohjainen vaihtoehto – lempeämpi, mutta silti ihoa uudistava.

Skvalaani ja keramidit

Skvalaani ja keramidit vahvistavat ihon suojamuuria ja auttavat säilyttämään kosteuden ihossa.

Kun iho on hyvin kosteutettu ja suojattu, se uusiutuu tasapainoisemmin, eivätkä kuolleet ihosolut pääse kertymään ihon pinnalle. Tämä vähentää riskiä, että keratiinia jää loukkuun ja muodostaa miliumeja.

Lue myös:

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.