Flourish

Mieliruokaa: Punajuuritartar ja tillijuustoa (vegaaninen)

26.08.2013, Outi Rinne


Tämän kertainen mieliruokapläjäys on uusien punajuurien innoittamana napattu Choosing Raw -blogista. Tosin seurasin ohjetta väljästi ja cashew-juuston kohdalla toimin suorastaan mieli-valtaisesti. Halusin nimittäin hyödyntää siinä usein hieman seinäkukkasen osaan jäävää tilliä, joka kesäisellä kasvimaalla aurinkovoimaa imettyään parhaimmillaan.

 

Tillin hennot lehdet kätkevät sisäänsä voimallisia ominaisuuksia. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja antibakteerisia omianaisuuksia, mutta erityisesti naisille kiinnostava yrtti tilli on sekä runsaan kalsiumipitoisuuden että lievien rauhoittavien ja unen tuloa edistävien ominaisuuksiensa vuoksi. Kalsium on sekä olennainen lujan luuston kannalta, mutta edesauttaa myös melatoniini-hormonin tuotannossa, mikä edesauttaa vuorokausirytmin säätelyssä ja elimistön valmistautumista rauhalliseen yöuneen. Saman tapainen rauhoittava vaikutus saattaa olla myös tillin sisältämillä eteerisillä öljyillä, ja tilliä tai tillin siemeniä onkin eri kulttuureissa nautittu unen tuloa edeistämään mm. veteen uutettuna. Hieman saman tapaisia vaikutuksia löytyy myös punajuuresta, jonka sisältämä betaniini on mm. voimakas maksan puhdistaja mutta sillä on havaittu olevan myös lieviä mielialaa kohottavia vaikutuksia. Punajuuri on sydämen ruokaa myös konkreettisesti, sillä betaniinin on todettu suojaavan myös sydän- ja verenkiertoelimistöä.

Mutta ravintoaineista viis, punajuuri on kasvikunnan väripilkku ja tilli sen tuoksuva seuralainen, joten niiden  kokkaaminen on jo tisessään aisti-iloista puuhaa. Ja lopputulos on yleensä aina aromaattinen  ja kielenmennessäänvievä, valmistaa sitä sitten raakana, kypsänä, suolaisena tai punajuurta jopa makeana.

Punajuuritartar ja tillillä maustettua cashewjuustoa

Punajuuritartar:

  • 4 reilua punajuurta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sinappijauhetta
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl vaahterasiirappia
  • 1/2 – 1 tl laadukasta suolaa
  • reilusti rouhittua mustapippuria
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja leikkaa jokainen neljään osaan. Sekoita lohkoihin 1 rkl oliiviöljyä ja laita uuniin n. 1/2 tunniksi. Anna jäähtyä ja valmista sillä aikaa cashew-juusto:

Tilli-cashewjuusto:

  • 2,5 dl väh. 1/2 tuntia liotettuja cashew-pähkinöitä
  • 1 tl vaaleaa misoa
  • 2 tl hiivahiutaleita
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 1 tl agavesiirappia (tai hunajaa)
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • reilusti mustapippuria
  • n. 1 dl vettä
  • 1 rkl neitsytkookosöljyä
  • nippu tuoretta tilliä

Huuhtele cashewit ja valuta hyvin. Laita tehosekoittimeen yhdessä sitruunanmehun ja mison kanssa ja sekoita murumaiseksi. Lisää vettä vain sen verran, että saat aikaiseksi paksun massan ja tehosekoita kookosöljyä ja tilliä lukuunottamatta kaikki tasaiseksi. Sulata kookosöljy ja tehosekoita joukkoon. Silppua tuore tilli ja lisää lopuksi käsin sekoittaen. Siirrä juusto laakeaan kulhoon ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat loppuun punajuuri-tartaren.

Hienonna punajuuret monitoimikoneen kulhossa s-terällä murumaiseksi. Lisää käsin sekoittaen loput tartar-ainekset ja tarkista maku.

Muotoile cashew-juustosta pieniä kiekkoja suoraan lautasille tai esim. salaatin tai pinaatinlehden päälle. Levitä päälle kerros punajuuritartaria. Viimeistele halutessasi tuoreella oreganolla tai timjamilla.

 

 

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10 % alennuskoodin heti sähköpostiisi.

Takaisin ylös

Sivustomme käyttää evästeitä tai vastaavaa teknologiaa erilaisten toimintojen toteuttamiseen, asiakkaan tunnistamiseen, personointiin sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.