Yleinen

Bedtime stories

24.07.2014, Jutta Ruonansuu

Elämme sitä aikaa vuodesta, jolloin monilla on lupa herätä oman luonnollisen rytminsä mukaisesti ilman herätyskellon aikaansaamaa psyykkistä ja fyysistä stressivastetta. Oletteko samaa mieltä kanssamme siitä, että lomalaisen yksi parhaista luksuksista onkin se ihanuus, että muutamaan viikkoon sängyn vieressä ei pärise, piipitä tai soi? Omavalintaisen herätysäänen kauneinkin melodia tai luonnon ääniä simuloiva sarastusvalo häviävät kesäaamun hellälle hiljaisuudelle.

bed8

Unen merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja elämänlaadulle on olennaisen tärkeää. Joskus kuitenkin elämäntilanne tai olosuhteet uhkaavat pakottaa siitä luopumiseen tai karsimiseen. Sitä kun on joka lähtöön; töitä, kiireitä, velvollisuuksia, huolia, pieniä lapsia, erilaisia terveydellisiä ja ympäristöstä johtuvia syitä. Unta tarvitsevat kuitenkin pääsääntöisesti kaikki ihmiset normaalin suorituskyvyn, terveyden ja kognitiivisen kapasiteetin säilyttämiseksi. Univaje lisää kehon tulehduksellisuutta, stressihormonien eritystä, insuliiniresistenssiä, mielenterveyden ja jaksamisen haasteita sekä riskiä joutua onnettomuuksiin tai sairastua. Nukkumattomuudesta tai huonosta unesta aiheutuu helposti elimistölle haasteiden ja hankaluuksien kierre.

Kesä on loistava tilaisuus tarvittaessa parantaa nukkumisen laatua. Heinäkuiset yöt kesälomineen tarjoavat mahdollisuuden panostaa uneen tavallista enemmän, rentoutua saunan ja luonnonvesien taitavassa käsittelyssä, nukkua ikkunat auki happirikkaassa huoneessa, kuivata puhtaat lakanat ulkona auringolta tuoksuviksi ja herätä lempeästi lintujen konsertointiin sitten, kun uni sattuu tulemaan valmiiksi.

bed6

Herkkäuniset voivat auttaa nukkumattia lisäksi pimennysverhoilla, itselle sopivalla vuoteella ja vuodevaatteilla sekä stimulanttien välttämisellä erityisesti ilta-aikaan. Nukahtamista tukevia lisäravinteita, yrttejä, rohdoksia ja ruoka-aineita voi myös kokeilla hyödyntää. Käypiä vaihtoehtoja ovat kamomilla, valeriaana ja kärsimyskukka, hyvin imeytyvät magnesium-, kalium- ja sinkkivalmisteet, tryptofaaneja sisältävä kevyt iltasyöminen, adaptogeeniset tulsi (intialainen yrtti) ja reishi (lakkakaapä-sieni) sekä melatoniini.

Ja sen kun vielä opettelisi, että töitä ei kannata viedä sänkyyn. Tietokoneen, puhelimen ja television sininen aallonpituus hiipii herkästi häiriköimään nukahtamista ja unta vielä tuntien päästäkin. Putsaa siis makuuhuone sähkölaitteista ja laita kännykkä lentokonetilaan, jos sillä on pääsy yöpöydällesi. Selvää lienee sekin, että oman sisäisen kovalevynkin voisi illan viimeisinä hetkinä antaa hiukan jo huokaista.

bed13

Unen kauneusvaikutukset ovat luonnollisesti kiistattomat. Uni antaa iholle merkityksellistä korjaus- ja jälleenrakennusaikaa. Yöllinen hormonitoiminta aktivoi ihon kollageenituotantoa ja solujen uudistumista. Jokaisen on varmasti helppo allekirjoittaa nukkumisen tai nukkumattomuuden seuraukset peilikuvalleen. Laadukas ja tasapainoinen uni on halpa kasvohoito ihan sellaisenaan, jonka ansiosta ihon väri ja nestekierto paranevat ja kasvot saavat sileämmän, raikkaamman ja nuorekkaamman ilmeen jo yhdessä yössä.

bed11

Jos kuitenkin haluat vaatimattomasti vaikkapa triplata kauneusuniesi nautinnollisuuden ja vaikutukset, voit kääntyä luottamuksella Jolien puoleen. Kukapa nyt ei haluaisi puhdasta Pumpulia uniinsa. Kotimaisen Mia Höytö –sarjan uusin tulokas on ylellisiä antioksidanttirikkaita öljyjä sisältävä käsivoide, joka vähentää näkyviä ikääntymisen merkkejä uudistamalla käsien ihoa. Pumpulipilven pehmeä ja hetkessä imeytyvä koostumus sopii paijaamaan niin toimiston, kesäkeittiön kuin puutarhankin puolella kärsineitä käsiä ja kynsinauhoja.

bed3

Kasvotuotteistamme lähimpänä kirjaimellista pumpulia on Iroisien Baume de nuit, joka on yövoiteistamme lempein sekä tuoksultaan että tunnultaan. Voide auttaa ihoa rakentamaan oman suojakalvon yön aikana pelastamaan ulkoisilta ärsykkeiltä. Se korjaa ihon pintaa tehokkaasti ja rentouttaa ihoa. Kesäinen ruiskaunokki rauhoittaa, virkistää, estää ryppyjä ja tulehduksia. Merilevä kosteuttaa ja estää ihon ennenaikaista vanhenemista. Baume de nuit on korvaamaton tuote pitkän kesäpäivän kääntyessä yöksi veneessä tai saaristomökillä, kun lopulta kaadutaan petiin posket auringon ja merituulen jäljiltä.

bed15 bed12 bed14

Jolien historian suosituimpia yötuotteita on Patykan yöseerumi, joka on niittänyt asiakkailtamme niin suvereenia palautetta, että voimme laulaa sen puolesta täysin palkein. Halutessasi kerralla kahdeksantoista eteeristä öljyä sekä kasviöljyä siivittämään ja sulostuttamaan untasi, voit valita tämän timantiksi hiotun koostumuksen, joka palauttaa ihon rakenteen ja tasapainottaa, kirkastaa ja parantaa sen väriä. Korjaavaa seerumia sopii hyvin käyttää kesällä ilman muita voiteita, jos iho ei ole erityisen kuiva.

bed2

Yöseerumin ruhtinaallisen cocktailin kruunaa Patykan Precious Woods- vartaloöljy. Öljy on aromaterapeuttisesti rentouttava poistaen psykofyysisiä jännitystiloja eikä sen parempaa yöparfyymia olekaan. Saat uinua miedon huumaavassa tuoksussa öljyn ainesosien hoitaessa samalla kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti. Öljy sisältää muun muassa mäkikuismaa, joka hillitsee tulehduksia ja on erityisen hyvä herkälle sekä karhealle ja halkeilevalle iholle.

Laadukasta luonnonkosmetiikkaa ei tarvitse arkailla käyttää rikkinäiselle tai reagoivallekaan pinnalle. Kesällä raajoissa on usein pieniä haavoja ja nirhaumia, hyttysten puremia, aurinkoihottumia ja kenkien paljaisiin jalkoihin aiheuttamia hankaumia, joita mäkikuisma desinfioi luonnollisesti ja hoitaa tehokkaasti. Yhdessä Ylang Ylangin kanssa ne ovat myös mieltä kohottavia ja rauhoittavia, ja niillä hoidetaankin aromaterapiassa yleisesti viha-, jännitys- ja masennusoireita, hermoston ja mielen pinteitä sekä hormonaalisia tiloja kuten vaihdevuosioireita.

bed1 bed5

Neal’s Yard Remedies tarjoaa omat tähtensä kesäöiselle taivaankannelle. Sarjan rohdosmaisuus ja voimakkaan autenttiset luonnon raaka-aineet saavat aikaan tunnelmia kukkealla vuoristoniityllä kulkemisesta tai kreikkalaisen luostarin parhaan yrttitarhan päästämisestä valloilleen huoneisiin. Jos siis pidät ajatuksesta villipuutarha vuoteessasi, Beauty Sleep Body Butterilla on helppo antautua fiilikseen.

bed10

Kasvoille Neal’s Yard Remediesin Beauty Sleep Concentrate on kevyt ja helposti imeytyvä seerumi, joka tukee ihon luonnollista uusiutumista yöllä ja vähentää ikääntymisen merkkejä. Seerumi sisältää luonnollisesti uudistavaa narsissin sipulin uutetta, rauhoittavia tri-peptidejä ja antioksidanttirikasta, ravitsevaa viinirypäleen siemenöljyä, jotka kosteuttavat, elvyttävät ja hoitavat ihoa. Tuote sopii kaikille ihotyypeille eikä jätä rasvaista tunnetta.

Kuivaihoisen ässä yön-yli-pikakaunistajaksi on Absolutionin Le Soin Repulpant – jos on tarvetta herätä aamulla erityisfreshinä. Tässäpä tuhkimotuote ennen tärkeää hetkeä morsiamille ja muille kesän kuningattarille, joiden juhlapäivä ansaitsee arvoisensa hehkun.

bed17

Vaikka itämaisessa hyvinvointitraditiossa uskotaankin, että ihminen nukkuu unia näkemättä ollessaan holistisesti terve ja parhaalla mahdollisella tolallaan, toivotamme silti kansallislyyrisesti ihania unennäkö-öitä jokaisen suveen, sen ollessa juuri tämän katoavan hetken täydellisimmillään. Nauttikaamme jokaisesta minuutista niin valveilla kuin unten haavemailla!

bed4 bed16 bed9

Teksti Molla Jelkänen, kuvat Jutta Ruonansuu

Pumpulinen Eedi-pellavahuivi naapurista, Arela Storesta.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.