Ihana aurinkokausi on melkein käsillä. Viisaimmat ovat varanneet jo aurinkosuojat valmiiksi ja hoitaneet talven karheuttaman ihon kuntoon. Aurinkohatut odottelevat enää lämmintä ilmavirtausta. Auringonpaistetta tarvitaan kuitenkin kohtuullisesti myös paljaalle iholle, jotta tärkeän D-vitamiinin tuotanto käynnistyy. D-vitamiini taas vaikuttaa elimistössä kaikkien kudosten, solujen ja geenien toimintaan hyvinvoivasta ihosta hyvän mielen ylläpitoon. Ja vaikka et olisi innokas auringonpalvoja, hivelevä lämpö saattaa houkutella viettämään suorassa paisteessa suunniteltua enemmän aikaa. Viisas auringonpalvoja suojautuukin säteiltä myös sisäisesti. Siispä ennen rantakauden alkua kannattaa kurkata ruokakomeron puolelle. Löytyykö omastasi seuraavia ihoa vahvistavia ruoka-aineita?
Vihreä tee
sisältää runsaasti katekiini –nimisiä flavonoideja, jotka suojaavat soluja vaurioilta ja vanhenemiselta. Joidenkin tutkimusten mukaan jo pari kuppia teetä päivässä saattaa vähentää ihon palamisherkkyyttä. Ulkoisena hauteena teen sisältämät tanniinit auttavat rauhoittamaan auringon polttamia pieniä ihoalueita, vaikkapa kiristävää tunnetta silmäluomissa.
Marjat, hedelmät ja kasvikset
jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia, kuten vaikkapa mustaherukat, tyrni, appelsiinit, mansikat tai punaiset paprikat ja parsakaali tarjoavat niin ikään suojaa soluille. C-vitamiini on parhaimmillaan tuoreissa, kuumentamattomissa kasviksissa, joten kesää kohti kannattaa lisäillä lautaselleen raakaruokaa, joka muutenkin viilentää oloa lämpöaallon yllättäessä.
Granaattiomena ja lakka
sisältävät antioksidantteihin kuuluvaa ellagihappoa, joka näyttäisi suojaavan ihoa UVA- ja UVB –säteiden aiheuttamilta vahingoilta. Molempia kannattaa nauttia kesäkuukausina runsaasti ja säännöllisesti vaikkapa virkistävän smoothien muodossa.
Punaiset kasvikset
varsinkin tomaatit ja paprikat sisältävät runsaasti lykopeenia, joka on yksi tärkeimmistä solutuhoja ehkäisevistä antioksidanteista. Eräässä tutkimuksessa 5 ruokalusikallista tomaattisosetta päivässä kolmen kuukauden ajan antoi 25 % paremman suojan aurinkoa vastaan. Soseensa voi toki nauttia vaikkapa tomaattikeiton tai pastakastikkeen muodossa. Vaikka kyse onkin yksittäisestä tutkimuksesta sekä tuoreilla että kypsennetyillä tomaateilla herkuttelu tekee joka tapauksessa hyvää niin keholle kuin makuhermoillekin.
Tumma suklaa
toimii vihreän teen tavoin, sillä kaakao sisältää samaisia ihosoluja suojaavia katekiineja. Tämän lisäksi kaakaon nauttiminen tukee ihon hyvinvointia tehostamalla pintaverenkiertoa, mikä auttaa ravinteiden ja hapen kuljetuksessa. Kaakao mainitaan myös ihoa vahvistavana ja kostetuttavana. Hyötyjä saa kuitenkin vain vähintään 70 % kaakaota sisältävästä tummasta tai raakasuklaasta, joten maitosuklaa kannattaa unohtaa. Laadukasta suklaata riittää n. 30 g päivässä.
Pinkit katkaravut ja lohi
sisältävät astaksantiinia, antioksidanttia, jonka on laboratorio-olosuhteissa todettu suojaavan soluja UVA-säteiden tuhoilta. Tosielämän testivaikutukset ovat vasta alustavia, mutta lupaavia. Katkarapu- tai lohisalaatti on siis sekä herkullinen että hyödyllinen kesäruoka, varsinkin jos lautaselleen valitsee luomulaatuisia mereneläviä, joiden ravinnepitoisuudet ovat paremmat ja kulutus ystävällisempää myös ympäristölle.
Muista D-vitamiini myös kesällä
Vaikka auringonvalo itsessään on paras D-vitamiinin lähde, on siitä nautiskelu Suomen leveyspiireillä aina hieman arpapeliä. Niinpä D-vitamiinilisän nauttiminen myös kesäaikaan saattaa olla tarpeen. D-vitamiinin on itsessäänkin todettu suojaavan ihoa sekä palamiselta että säteilyn aiheuttamilta solumuutoksilta, joten se kuuluu itseoikeutetusti sisäiseen aurinkosuoja-arsenaaliin. Purkin lisäksi D-vitamiinia saa kaloista ja joistakin sienistä, kuten suppilovahveroista ja kantarelleista.
Aurinkorasvaa myös sisäisesti?
Laadukkaiden rasvojen on joissain tutkimuksissa todettu suojaavan UVA- ja UVB-säteiden haitoilta. Sisäisesti itseään kannattaa öljytä runsaasti omega-3 –rasvahappoja sisältävillä tuotteilla ja nauttia lohta ja muita rasvaisia kaloja, saksanpähkinöitä sekä pellavan ja chia-siemeniä. Myös luomuvoi ja kookosöljy näyttäisivät kuuluvan aurigonpalvojan rasvahyllyyn. Molemmat sisältävät tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka ovat tutkimuksissa osoittautuneet mainettaan paremmiksi myös terveysnäkökulmasta.
Ja sitten myös se ulkoinen suoja!
Vaikka terveellisellä kasvispitoisella ruokavaliolla voi tarjota iholleen lisäapua, kunnollista aurinkosuojaa ei silti pidä unohtaa. Viisas suojautuukin liialta auringolta vaatetuksella ja luonnollisilla aurinkotuotteilla. Päivän polttavimpina tunteina kannattaa vetäytyä varjon puolelle viettämään siestaa ja nauttia ansaitusta lomaloikoilusta.
Teksti Outi Rinne
Kuvat Hannamari Rahkonen