Terveellinen juhannusherkku – raparperipiiras ilman hellaa, viljoja, maitoa tai sokeria
Ihana tunnelmallinen kesäilta ja keittiön tasolla kauniina notkuvat raparperinvarret saivat raakaleipuri Maria Lönnqvistin improvisoimaan söpöisen alkukesän raparperipiiraan. Tänäkin juhannuksena saattaa käydä niin, että ennen kuin jälkiruokakahvit on juotu, joku kipittää vesisateesta piittaamatta mökkitontin perukoille etsimään lisää valmiita vihreitä varsia. Terveellistä raparperipiirasta on takuuvarmasti luvassa vielä useampikin vuoallinen tänä kesänä.
Raparperipiiraan resepti on luonteeltaan konstailematon, herkullinen, hulppean terveellinen, tuore, nopea ja helppo. Resepti onnistuu kesämökilläkin, sillä kummempia välineitä ei juuri tarvita. Murotaikinan mausteet, hunaja, vanilja ja macadamiaöljy ovat juuri sopivan ja suloisen pehmeät tasapainoittamaan raparperin hapanta twistiä. Kylkeen vielä tuoreita mansikoita ja avot – yksinkertainen kesäiltojen hitti on syntynyt!
MUROTAIKINA
60g mantelijauhoa / 1 dl kokonaisia manteleita jauhettuna
0.5 dl kookosjauhoa
2 rkl hunajaa
1 rkl macadamiapähkinäöljyä
1 tl aitoa vaniljajauhetta tai -uutetta
ripaus laadukasta suolaa
Sekoita murotaikinan ainekset kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina pieneen vuokaan reunoja myöten. (Raakaleipuri käytti itse leivinpaperilla vuorattua matalareunaista pakasterasiaa, mikä korrekti kesävuoka!)
TÄYTE
100g raparperia
6 taatelia
ripaus laadukasta suolaa
Pilko raparperi ja poista taateleista kivet. Soseuta ainekset ja levitä seos piirakkapohjan päälle. Koristele raparperipiiras esimerkiksi tuoreilla marjoilla ja yrteillä sekä kookosjauholla ja vie tarjolle kesäpöytään! Jos haluat tarjota piirakkaa isommalle juhannusporukalle, tuplaa resepti ja tee piiras tavalliseen piirakkavuokaan. Ja jos sinua huolettaa raparperin oksaalihappo, voit keittää palaset ennen soseutusta pienessä määrässä vettä tai pakuriteetä.
Rakkautta, mansikkamaitoa ja raparperipiirakkaa kesään ja mitä ihastuttavinta juhannusta!
Kivan yksinkertainen ja herkullisen kuuloinen (ja näköinen) ohje, kiitos! Mä en ole ikinä tehnyt raakaleivonnaisia, mutta haluaisin kokeilla. Mitenköhän tämä pohja sopisi mustikoiden tai omenoiden kanssa?
Kannattaa muistaa, että oksaalihappo sitoo elimistöstä kalsiumia ja tämänvuoksi raparperin kanssa kannattaakin nauttia jotain maitotuotetta tai muuta kalsiumpitoista.