Jolien kotikeittiössä – veikeämpää vegesafkaa osa 1/6: munakoiso-oliivipyörykät
14.01.2013, Katja Kokko
Joliessa starttaa uusi reseptisarja, jossa kokataan rehellistä kotiruokaa kasviksista. Luvassa on herkullisia vegaanisia ohjeita sekä reseptejä, joissa on käytetty luomujuustoa tai -kananmunia. Kokkaamme myös legendaarisen avokadopastan vegaaniversion, jota tulee maistamaan kukas muukaan kuin avokadopastakuningatar Hanna Gullichsen. Nähtäväksi jää saammeko Hannan itkemään.
Ensimmäinen resepti on alun alkaen peräisin vuosia sitten sattumalta hankkimastani kasviskeittokirjasta, jonka on kirjoittanut Celia Brooks Brown. Munakoiso-oliivipyörykät sopivat hyvin naposteluruoaksi oli kyseessä sitten lastenkutsut tai aikuisten iltamat, mutta ne ovat myös loistavaa arkiruokaa ja maistuvat taatusti kaikille kotitekoisten lihapullien ystäville. Pyörykät kannattaa tarjota kuumana saman päivän aikana valmistuksesta ja mikäli ruokailijoita on enemmän kuin kaksi, saattaa tuplasatsi olla tarpeen.
Munakoiso-oliivipyörykät (n. 24 kappaletta)
1 munakoiso (n. 500 g)
2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1,25 dl pinjansiemeniä (n. 55 g)
20 kalamata-oliivia (huuhtele hyvin ja poista kivet)
4 rkl kaurahiutaleita
1 dl parmesania raastettuna
2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 luomukananmuna
Lämmitä uuni 220 asteeseen. Halkaisen munakoiso pituussuunnassa ja voitele oliiviöljyllä. Kypsennä uunissa noin puolisen tuntia, kunnes munakoison pinta on kullanruskea ja se on pehmennyt. Anna jäähtyä, kuori ja hienonna. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen.
Hienonna huuhdellut oliivit. Hienonna kaurahiutaleet jauhoksi tehosekoittimessa. Sekoita kulhossa munakoiso, pinjansiemenet, oliivit, kaurahiutaleet, parmesan, persiljasilppu ja kananmuna. Anna taikinan turvota 10-15 minuuttia.
Mutoile taikinasta pikkuisia pyöryköitä ja asettele pellille leivinpaperin päälle. Ripottele vielä pinnalle parmesanraastetta.
Paista pyöryköitä 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja pulleita. Tarjoa kuumina.
Kuvat Katja Kokko
Ihana resepti! Heti huomenna testiin 🙂
Nam! Nämä on herkullisia! Niin kuin äidin lihapullat konsanaan.
Oi kuulostaa ihanalta! Terveellista mutta tayttavaa kun on pakkasta. Kiitos reseptista!
Tää on just täydellistä talviruokaa 🙂
Ihanuuspyöryköitä! 😛
OIh, pitää ehdottomasti kokeilla!
Tää on ihan mahtava idea tämä kotiruokaa kasviksista. Iso kiitos! Tänään menee testiin munakoispyörykät ja huomenna kokeilen Jolien minttu-suklaakakkua 🙂
Ensi viikolla aion saada vihdoin aikaiseksi tämä ohjeen kokeilemisen. 🙂