Jolien juhannuspöytä notkuu tänä vuonna hyvän olon herkkuja. Grilli kuumenee kyllä, mutta sinne sujahtavat raikkaat tofu-vesimelonivartaat. Salaattiin noukitaan antimia kukkapenkistä ja aterian viimeistelee uunitta valmistuva mango-kookoskakku. Koko menu on maidoton ja gluteeniton ja sen voi valmistaa myös täysin ilman eläinperäisiä tuotteita. Kokki pääsee helpommalla, kun sama kattaus käy kaikille.
Kuohuva aaloe-kurkkujuoma (1 annos)
Alkuun kohotetaan malja kesälle! Aaloe-kasvin lehdistä puristettua mehua käytetään yleensä ravintolisänä vatsan, vastustuskyvyn ja ihon hoitoon. Siitä syntyy kuitenkin myös tyylikäs drinkki.
- 2-3 ohuen ohutta kurkkusuikaletta
- 4 cl maustamatonta aaloe-juomaa
- 1 rkl laimennettavaa seljankukkamehua (esim. Belvoir tai Brunneby)
- 2,5 dl kuivaa kuohuviiniä tai sitruunalla maustettua kivennäisvettä
- jääpaloja
- Tarjoiluun: Korkea kuohu- tai valkoviinilasi
Jäähdytä kaikki ainekset mahdollisimman kylmiksi. Leikkaa kurkusta ohuita suikaleita pitkittäin esim. perunankuorimaveitsellä. Kiepauta kurkkusuikaleet lasin pohjalle. Annostele päälle seljankukkamehu ja aaloe-juoma. Kaada lopuksi kuohuviini tai kivennäisvesi lasiin. Lisää muutama jääpala ja tarjoa heti.
Ananas-gazpacho (2 – 4 annosta)
Korvaa alkusalaatti vaihteeksi raakakeitolla! Tomaatti saa tässä gazpachossa vaihtua raikkaaseen ananakseen, jonka maku sopii erinomaisesti kotoisan tilli kanssa. Jos sää suosii ja juhannus on lämmin, kylmä keitto virkistää myös keveänä lounaana. Alkupalaksi riittää puolikas annos.
- 1 keskikokoinen kurkku
- 400 g tuoretta ananasta (kuorittuna) (= reilu viipale)
- 2 kevätsipulin vartta
- 2 sellerin vartta
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ vihreä chili, siemenet poistettuna ja hienonnettuna
- 1/2 tl suolaa
- 4 rkl mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 5 oksaa tuoretta tilliä
- reilusti vasta rouhittua mustapippuria
Paloittele ainekset tehosekoittimeen. Blendaa tasaiseksi. Tarkista maku ja tarjoa heti tai jäähdytä tarvittaessa jääkaapissa. Voit myös lisätä keittoon jääpaloja, jos haluat todella viilentävän keiton.
Grillatut tofu-melonivartaat (9 – 10 varrasta)
Hedelmäkulhon lisäksi vesimeloni sopii loistavasti grilliin, jossa sen rakenne muuttuu lähes lihaisaksi. Jos et pidä tofusta, kokeile tilalle halloumia. Marinointi kannattaa joka tapauksessa, sillä se lisää maun lisäksi ravinteiden imeytymistä. Tämän keveämpää ei grilliruoka voi olla. Mausta tinkimättä!
- reilu viipale vesimelonia
- 11/2 pkt kylmäsavu- tai marinoitua tofua (tai halloum-juustoa)
- 2 luomulimeä
- 5 laakerinlehteä
- kokonainen (tuore) valkosipuli
- nippu tuoretta timjamia
- 1 tuore rosmariinin oksa
- muutama oksa tuoretta salviaa
- reilusti vastajauhettua mustapippuria
- 3/4 tl laadukasta suolaa
- 1/2 dl oliiviöljyä
Paloittele kesäkurpitsa ja meloni reiluksi suupaloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja puolita. Leikkaa limet lohkoiksi ja puolita lohkot vielä pienemmiksi. Sekoita suuressa kulhossa. Silppua joukkoon tuoreet yrtit, lisää laakerinlehdet kokonaisina. Lisää suola, mustapippuri ja oliiviöljy. Sekoita perusteellisesti ja jätä marinoitumaan muutamaksi tunniksi.
Inka-avokadomayo (n. 3 dl)
Inkamarjat eli ananaskirsikat tuovat herkullista kirpeyttä avokado-pohjaiseen ”majoneesiin”. Kastike viimeistelee grilliherkut mutta sopii myös salaatille tai dippikastikkeeksi. Jos haluat paksumman tahnan, käytä kokonainen avokado.
- 1/2 pehmeä avokado
- 1/2 keskivahvaa chiliä
- 1/2 tl suolaa
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa
- valkosipulinkynsi
- 1 tl sinappijauhetta
- 1/2 rasiaa tuoreita ananaskirsikoita
- 2 dl kookosmaitoa
Blendaa ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa majoneesiksi. Säilyy pari vuorokautta jääkaapissa.
Limemarinoitu krassi-perunasalaatti (4:lle)
Jos totta puhutaan aivan ensimmäiset uudet perunat ovat joskus vähän vetisiä ja mauttomia. Niistä syntyy kuitenkin ruokaisa salaatti, joka sopii sellaisenaankin keveälle aterialle. Kesäkukkana suosittu koristekrassi on syötävä ja sekä kukkia että lehtiä voi käyttää vaikkapa salaatin maustamiseen. Maku on aavistuksen kirpeä ja pikantti. Tähän salaattiin tilalle sopii myös sukulainen vesikrassi, joka löytyy useimpien kauppojen yrttivalikoimasta.
- 1 l uusia perunoita
- Keittämiseen:
- 1 tl karkeaa merisuolaa
- pari (luomu-)limen viipaletta
Salaattiin lisäksi:
- reilu nippu koristekrassin lehtiä (tai ruukku vesikrassia)
- 2 nuorta sipulia varsineen
- 1/2 l tuoreita herneitä tai 2 dl sulatettuja pakasteherneitä
- nippu tuoretta korianteria
- kuorettomia pistaasipähkinöitä tai pinjansiemeniä
Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä hieman. Valmista sillä aikaa marinadi:
Marinadikastike:
- 1 – 2 limen mehu (= n. 1/2 dl mehua)
- 1 tl raastettua limen kuorta
- 1 tl laadukasta suolaa
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa
- 1 tl sinappijauhetta
- reilusti rouhittua mustapippuria
- 1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
Vatkaa kastikkeen aineet sekaisin. Kuutioi hieman jäähtyneet perunat ja sekoita kastike niihin. Jätä marinoitumaan ja pilko sillä aikaa loput salaattiainekset.
Silvo herneet (tai sulata pakasteherneet) ja murskaa niitä hieman suuressa kulhossa esim. perunanuijalla. Suikaloi krassin lehdet, sipulit ja lisää kulhoon. Hienonna korianteri. Kaada kulhoon marinoituneet perunat liemineen. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Sekoita lopuksi joukkoon pistaasipähkinät.
Inkivääri-mangokakku (12 palaa)
Inkivääri raikastaa makean mangokakun, joka syntyy raakatyyliin ilman uunia. Täydellinen mökkikakku siis. Keveyttä kakkupohjaan tuo paahdettu amarantti, jota löytyy esim. hyvin varustetun marketin muro-osastolta. Mangon tilalle voit kokeilla myös kypsiä ja makeita persikoita tai nektariineja.
Pohja:
- 1/2 l amaranttipoppareita eli paahdettua amaranttia
- 3 dl manteleita
- 2 dl kokonaisia taateleita
- ripaus suolaa
- 1 tl jauhettua inkivääriä
Rouhi mantelit monitoimikoneessa. Lisää taatelit ja suola, aja massaksi. Lisää amarantti ja inkivääri ja jatka sekoittamista, kunnes saat kiinteän taikinan. Painele 25 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Valmista täyte:
Täyte:
- 3 kypsää mangoa
- 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
- 1,5 dl sulatettua kookosöljyä
- 1 tl psylliumjauhetta tai 1 rkl kokonaisia kuorittuja siemeniä
- hunajaa tarvittaessa maun mukaan
Viimeistelyyn: kookoshiutaleita ja hienoksi rouhittua mantelia
Raasta inkivääri ja kuori ja kuutioi mangot. Laita tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää psyllium ja sula kookosöljy ja blendaa sileäksi. Tarkista makeus ja lisää hunajaa tarvittaessa. Kaada pohjataikinan päälle, tasoita pinta ja viimeistele kookoshiutaleilla ja mantelirouheella. Siirrä jääkaappiin ja anna jähmettyä pari tuntia.
Kuvat Outi Rinne
Ihanan freesiä herkkua niin silmille kuin vatsallekin 🙂 tämä menee suosikkimenujen joukkoon inspiraatiota tuomaan! Ihanaa juhannusta! 🙂
Kiitos Tiina, ihanaa junannusta sinullekin!