Jos minulla olisi Ameriikan täti, valmistaisin hänelle tämän postauksen kuvista löytyvää kakkua, johon on kätketty maan tuhtiutta, rehevyyttä ja makeutta. Kuvien kakku hurmaa runsaudellaan sekä täyteläisen kermaisella maullaan, aivan kuten tuossa Atlantin valtameren takana valmistetuilla leivonnaisilla on tapana ehdä.
Maassa kuitenkin maan tavalla, joten harvoin vierailevalle tädille tarjoiltaisiin kakku, josta löytyisi muistutus suomalaisesta kulttuuriperimästä ja meille tutusta makumaailmasta. Harva asia olisi parempi vaihtoehto kuin pulla, kotoisemmin leeta.
Pulla-raasulle ei ole edes olemassa omaa englanninkielistä ilmausta, joten ajattelin että on aika osoittaa tälle kansanherkullemme hieman kunniaa tuoreemman reseptin muodossa.
Ameriikan pullakakku rikkoo nyt kaikkia aiempia kevyempien raakakakkujeni kaavaa ja astelee kehään onnistujana. Annan takuuni siitä, että mausteinen ja paksu mantelikeksipohja, makean mausteinen rusinahilloke ja sitruunainen pullatäyte eivät jätä ketään pullan ystävää kylmäksi. Harmonia on läsnä jokaisella lusikallisella.
Pohja
3,5 dl manteleita
0,5 dl lucumaa
1 dl rusinoita
1,5 tl kanelia
2 tl kardemummaa
Mittaa ainekset blenderin kannuun ja murskaa tampperia apuna käyttäen juuri ja juuri sileäksi. Keksitaikinassa saa olla muutamia sattumia ja se saa jäädä vähän kuivahkoksi, älä siis innostuu tamppaamaan keksitaikinaa blenderissä liian pitkään. Painele keksitaikina 18 cm irtopohjavuoan pohjalle.
Sitruunainen pullatäyte
2,5 dl cashewpähkinöitä
1 dl vettä
0,5 dl kookosöljyä
1/2 sitruunan mehu
0,5 dl hunajaa
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl vaniljaa
Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja pyöritä täyte sileäksi. Laita täyte hetkeksi kulhoon ja valmista vielä rusinakreemi.
Rusinahilloke
1 dl cashewpähkinöitä
1,5 dl rusinoita
0,75 dl vettä
1,5 tl kanelia
2 tl psylliumin siemeniä
Liota rusinoita vedessä 10 minuuttia. Laita tämän jälkeen kaikki reseptin ainekset blenderiin ja aja hilloke tasaiseksi, sen kuuluu olla paksua ja tahmaista. Voit halutessasi säästää 2 rkl rusinahilloketta ja lisätä siihen 1 rkl vettä ja 1 tl raakakaakaojauhetta, jotta saat tehtyä kakun pintaan kauniin marmoroinnin. Levitä rusinahilloke keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja kaada sen jälkeen sitruunainen täyte kakun päälle.
Siirrä kakku jääkaappiin jähmettymään 45 minuutiksi, jonka jälkeen se on valmista siivutettavaksi ja nautittavaksi.
Pitkää säilyvyysaikaa en voi luvata, sillä pullakakku katosi tässä meidän kahden ihmisen taloudessa ääntä kohti reilussa vuorokaudessa. Katoamistemppu tapahtui aikamoisella intensiteetillä, sillä kävelimme seuraavana aamulla heti herättyämme jääkaapille pullakakun rippeiden luo. Huojentuneina totesimme, että onneksi Ameriikan täti oli kuvitteellinen — jäipähän meille enemmän kakkua.
Ihanalta vaikuttaa. Menee kokeiluun. Kerrotko vielä, miten kaunis koristelu tehdään?
Raakaruoka kiinnostaa periaatteessa, mutta: perheessä on yliherkkyyttä sekä mantelille että pähkinälle. Aina kun katson raakaruokaseptejä, ne perustuvat pähkinän ja mantelin käytölle. Olisi kiva joskus löytää reseptejä tai vaikka kokonainen menu, joka sopisi myös pähkinäallergisille.
Voi Maija, hätä ei ole tämän näköinen! Olen julkaissut edellisessä blogissani lukemattomia pähkinättömiä kakku/leivosreseptejä, kas näillä pääset varmasti alkuun: https://www.lily.fi/blogit/halo/jammin-my-brownieparty https://www.lily.fi/blogit/halo/simppeli-sitruunakakku https://www.lily.fi/blogit/halo/onnistunut-onnettomuus-keittiossa https://www.lily.fi/blogit/halo/raikkaat-appelsiini-kookosleivokset https://www.lily.fi/blogit/halo/suklaa-mangokakku https://www.lily.fi/blogit/halo/rakkautta-ensisilmayksella-silloin-ja-nyt (pohjan mantelijauhon voi korvata esim. kauralla) <3 Hannamari
Hei Eve, yritän selittää tämän ymmärrettävästi. Kuvioinnin tekeminen on tosi helppoa, mutta vähän hankala selittää 🙂 1. Levitä kakun pinnalle leveyssuunnassa noin 0,3-0,5 mm leveitä viivoja taikinalla. Voit käyttää apunasi tyllaa tai ihan lusikkaa viivojen tekemisessä. Levitä viivat 2-3 cm etäisyydelle toisistaan, kunnes kakun pinnalla on vaakaraidoitus. 2. Kakku on edessäsi siten, että viivat ovat vaakatasossa (ei pitkittäin). Valitse aloitatko oikealta vai vasemmalta. Ota esille sileäpäinen veitsi/hammastikku ja vedä tikulla ylhäältä alas yhteneväinen, suora veto. Putsaa tikun pää välissä paperilla ja jatka koko kakku samalla tyylillä 🙂 Saitko selvää? 🙂
Kiitos, enköhän selviä koristeluohjeella. 🙂
Paljon kiitoksia! Kokeillaan. Muuten, pirtelösivuiltanne oli tosi hankala löytää että mistä kaupungista on kyse…
Ihana lusikka! Mistä tuollaisia saa?
Osoitetiedot on nyt lisätty Facebook-sivuillemme, kiitos huomiosta! 🙂
Hei M, tämä lusikka on ostettu kirpputorilta enkä valitettavasti tiedä mitä sarjaa se on.
Yritin etsiä sulle havainnollistavaa kuvaohjetta ensin, mutta en valitettavasti löytänyt 🙂
Kokeilin kakkua, kiitos vaan reseptistä! Maku oli tosi hyvä, mutta mikähän oli vikana kun pohja levisi leikattaessa täysin murusiksi ja täyte ei meinannut jähmettyä edes pakastimessa (pöydässä veltostui myös rumaksi)? Auttaisikohan kookosöljyn lisääminen molempiin vai onko muita ideoita?
Valmis keksipohja pysyy kasassa painelemalla, joten luulen että olisit voinut blendata sitä hieman kauemmin blenderissä. Koostumuksen oppii huomaamaan mitä enemmän pohjia valmistaa 🙂 Täytteen suhteen muutama kysymys: käytitkö liotettuja vai kuivia cashewpähkinöitä? Entä kovaa vai juoksevaa hunajaa?
Pohjaan laitoin mantelijauhetta eli kuivana. Minun laitteella ei pystynyt blendaamaan enää yhtään kauemmin 🙂 Mutta ehkä olisin voinut painella vielä tiiviimmin, pelkäsin vähän että tulee kivikovaa kun pohjaa oli noinkin paksulti. Yleensä liotan pähkinät, mutta saattoi olla että tein tuolla kertaa ex-temporekakun enkä ehtinyt liottaa cashewpähkinöitä ainakaan kovin montaa tuntia. Hunaja on juoksevaa.
Hei! Kiitos reseptistä 🙂 Voiko tuota psylliumia korvata millään muulla aineella ja toimiiko joku muu pähkinä kuin cashew?
Hei Anne, psylliumin voi kokeilla korvata kuivilla chia-siemenillä (3-4 rkl) ja jos cashewin voi vaihtaa macadamiaan.
Kiitos vastauksesta!! Hyvin onnistui chia-siemenillä <3
Hienoa kuulla, että chia-siemenet toimivat reseptissä 🙂
Tein tätä eilen. Voi nam! Tästä tuli mun ehdoton lemppariraakakakku! Jopa mieheni tykkäsi, mistä olen erityisen iloinen. Usein raakaleivonnaiset ovat hänen makuunsa jotenkin liian tuhteja ja pähkinäisiä. Mahtavasti oot saanut tähän kakkuun sellaista pullamaista makua. Arvaa vaan kuinka monta kertaa tämän työpäivän aikana olen ehtinyt ajatella kotona jääkaapissa odottavaa kakkua 😉 Hävyttömän hyvää!
Mahtava juttu, kiitos 🙂 Onnellisen pullakakkuisia päiviä sinulle!
Moi! Voiko lucuman korvata jollain? 🙂 Tai miten se vaikuttaa jos jättää kokonaan pois?
Moi Riina 🙂 Voit korvata lucuman riisinlesejauheella tai jättää kokonaan pois.
Okei, miksi sitä laitetaan? Mikä sen tehtävä on vai onko pelkkä maku? 🙂
Moikka! Pohjaan tulee manteleita. Käykö valmiit murut? Kuorittuna vai ilman?
Lucumaa on pohjassa täyteläisen maun vuoksi 🙂
Voit käyttää kuorittuja tai kuorimattomia manteleita. Murut käyvät myös, mutta aja ne silti tasaiseksi jauhoksi, jotta saat pohjasta tiiviin.
Hei! Ajattelin kokeilla kakkua. Varmistan vielä että pitääkö pähkinöitä ja manteleita siis liottaa vai ei? Jos pitää, kuinka kauan? Ja käytitkö itse juoksevaa vai kiinteää hunajaa? Toivoisin että kakku pysyisi koossa.