Kuten edellisessä kirjoituksessani vähän vihjasin, oma alkuvuoden ryhtiliikkeeni on elämän yksinkertaistaminen. Moni aloittaa tammikuussa uuden kurinalaisen elämän kunnonkohotuksen tai ruokavalion rukkauksen merkeissä. Miksei detox-kuuri voisi käsittää elämää yleensä?
Entä mitä tämä sitten voisi olla käytännössä?
Vaikkapa jotain seuraavista:
1. Valintojen yksinkertaisuus
Yltäkylläinen elämämme ruokkii runsaudenpulaa, joka yllättävää kyllä ei tutkimusten mukaan lisääkään onnellisuutta. Päin vastoin, lukemattomat mahdollisuudet saavat valintatilanteissa joskus umpisolmuun: “Ottaisinko tämän, vai sittenkin tämän? Paitsi, että sitten olisi vielä tuo… Ja jos valitsen sen, voi olla, että olisi sittenkin pitänyt valita tämä…” On kyseessä sitten uusi huulipuna tai työ ja ura, meillä on runsaasti valinnanavaraa, mutta myös yhtä monta mahdollisuutta jossitella ja mietiskellä jälkikäteen, olisiko sittenkin pitänyt valita toisin. Valintojen yksinkertaistaminen tarkoittaa vapautta materialismin ja kulutuskeskeisyyden sijaan. Sitä, että olemme uskollisia omille pyrkimyksillemme ja punnitsemme ehkä hieman tarkemmin, mitkä valinnat vievät eteenpäin omalla elämänpolulla ja auttavat ilmentämään omaa ainutlaatuista itseämme.
2. Elämäntyylin yksinkertaisuus
Tämä tarkoittaa luonnollisesti kestävämpiä ja ympäristöä kunnioittavampia valintoja arkisessa elämässämme. Tapaa asua, liikkua, syödä, pukeutua, hoitaa hyvinvointiaan jne. tavalla, joka luonnonvarojen siekailemattoman kulutuksen sijaan vahvistaa yhteyttä luontoon ja toisiin eläviin olentoihin, kasveihin, eläimiin ja muihin ihmisiin maapallolla.
3. Esteettinen yksinkertaisuus
Voisimmeko elää elämäämme huomaten siinä piilevän ainutlaatuisen kauneuden? Antaen luovan puolemme kukoistaa ja luoden ympärillemme kauneutta ja harmoniaa. Usein tämä alkaa kuorimalla elämä esiin ylimääräisen sälän alta ja tulemalla tietoiseksi sen hienovaraisista yksityiskohdista. Ulkoisen eleganssin lisäksi on olenaista antaa myös oman sisäisen kauneutemme säteillä, valaista ulkoista olemutamme ja elinympäristöämme. Aito kauneus ruokkii kauniita ajatuksia.
4. Ihmissuhteiden yksinkertaisuus
Tämä kehottaa meitä valitsemaan tärkeät ihmiset sen sijaan, että uppoutuisimme töihin, suorittamiseen ja materiaalisen hyvän haalimiseen. Kuvittele mielessäsi tilanne, jossa voisit valita nykyisen elämäsi ja yltäkylläisen paratiisisaaren välillä. Jälkimmäisessä käytettävissäsi olisivat kaikki mahdolliset mukavuudet, mistä ikinä voit haaveilla luksustalosta ajanvietteeseen, unelmiesi garderoobiin ja gourmert-ruokaan. Elämäsi olisi täydellisen helppoa ja vaivatonta mutta… viettäisit sen täysin yksin, ilman kontakteja muihin ihmisiin läheisistäsi puhumattakaan. Kumman elämän valitsisit? Kuolinvuoteellaan ihmiset surevat tunnetusti eniten sitä, että käyttivät liikaa aikaa töihin ja liian vähän olemiseen perheen, ystävien tai muiden läheisten kanssa. Ehkä on aika vaalia tärkeitä ihmissuhteita jo nyt?
5. Taloudellinen yksinkertaisuus
…tarkoittaa niukkuuden sijaan pikemminkin viisautta raha-asioissa. Kenties hieman punnitumpia päätöksiä sen suhteen, tarvitsenko todella tämän uuden asian, vai tyydytänkö hankinnallani jotain muuta tarvetta. Säästäväisyys voi olla myös sisäistä vapautta käyttää resurssinsa vain niihin asioihin, joita todella haluaa saavuttaa elämässä.
6. Asioiden yksinkertaisuus
Elämässä roinaa ja rojua voi kertyä sekä turhien tavaroiden että aikataulumme täyttävän sälän muodossa. Mitä oikeastaan tarvitsen elääkseni hyvää elämää? Tarvitsenko tämän tavaran tai tuon tapahtuman? Kiire ja päivän pirstaleisuus kuluttaa henkisiä voimavarojamme ja turha tavarapaljous luo sekasortoa ympärillemme, jolloin elämän kauneutta on paljon hankalampaa aistia.
7. Sielukas yksinkertaisuus
…ruokkii henkistä kasvua hiljentymisen, läsnäolon ja meditaation kautta. Se auttaa pysähtymään sen ääreen, mitä on. Vastaanottamaan nykyhetki jokaisella solullamme ja maistamaan elämän rikkaus ja kokemaan syvempi yhteys todelliseen itseemme ja koko universumiin.
Tämä, kuten muutkin edellä mainituista yksinkertaisuuksista, tekee elämästä merkityksellistä ja tyydyttävää. Yksinkertaisesti rikkaampaa.
Hienoa Outi! Lukiessasi tekstiäsi tuntui, kuin arvosi ovat paluuta 50-luvulle, jolloin oltiin päästy pahimmasta pula-ajasta, mutta kuitenkin elämä tuntui jo rikkaalta. Elettiin yhtenäiskulttuurin aikaa ja valinnat olivat helppo tehdä, kun valinnan varaa ei oikeastaan ollut.Ystävät koostuivat sukulaisista, naapureista ja valikoituivat koulukavereista. Joogaa harrastivat silloin vain jotkut poikkeusihmiset, mutta sielukkuutta ammensimme lukemalla romaaneja ja kuuntelemalla radiosta musiikkia silloin, kun sitä rajoitetusti tuli yhdeltä kanavalta. Elokuvissa myös käytiin, jotkut aika ahkerastikin, jos siihen oli mahdollisuus. Ettet kuvittele, että haluaisin palata 50-luvulle, sanon että kehitys on ollut huimaa esim lääketieteessä, silloin parantumattomia sairsuksia voidaan nyt hoitaa, puhumatakaan kakesta muusta kehityksestä. Maailmamme on monikulttuurinen,… Lue lisää..
Kaarina, kiitos kommentistasi 🙂 Toden totta valinnanvaraa on elämässämme huikean paljon enemmän kuin koskaan, mikä on myös merkki kehityksestä. Mutta kun valinnat ovat yhä enemmän omissa käsissämme vastapainoksi on entistä tärkeämpää välillä tietoisesti pysähtyä ja antaa keholle, mielelle ja sielulle hengähdystauko. Pohtia, mitä ovatkaan oman elämän tavoitteet ja kirkastaa suuntaa.
Aivan oikein. Nyt ei mennä enää mihin virta vie, vaan pitää valita millaisen elämän haluaa itselleen ja vielä lapsilleenkin. Kirjoitin pitkän jorinan, mutta pyyhin pois. Keskustellaan sitten joskus nenäkkäin.
<3