Flourish

Naisille, jotka kulkevat omia polkujaan

03.02.2015, Outi Rinne

banner-wild-wild_oscar_nom_film

Ohjelmistoon on juuri tullut tai tulossa kiinnostavia elokuvia, joiden päärooleissa on vahvoja naisia. Yksi näistä on perjantaina ensi-iltansa saanut Wild – Villi vaellus, ohjaajana Jean-Marc Vallée. Pääroolin itseään etsivänä Cherylinä tekee hienosti Reese Witherspoon. Näyttelijä, joka ei itseäni ole tähän mennessä sanottavammin sykäyttänyt mutta tässä hoitaa osansa vakuuttavasti. Sivuroolissa Cherylin äitinä loistaa Laura Dern. Molemmat ovat ansaitusti Oscar ehdokkaina parhaista naispääsosan ja -sivuosan esittäjän pysteistä.

Tositarinaan pohjautuvassa kertomuksessa ei sinänsä ole mitään uutta. Kyseessä on road movie -lajityyppiä seuraileva vaellusleffa, jossa elämänsä perusteellisesti sekoittanut nuori nainen lähtee etsimään itseään patikkapolulta ja voittaa suorastaan naista isompia haasteita. Ei vähäisinpänä 1 800 km:n mittainen Pacific Crest Trail -reitti rajalta rajalle, Meksikosta Kanadaan. Polulla, yksin omien ajatustensa ja menneisyyden kaikujen kanssa monia asia kirkastuu (kuten todetaan alla olevassa trailerissa). Itse pidin myös elokuvan mosaiikkimaisesta rakenteesta, jossa asiat avautuvat tapahtumien väliin leikattujen takaumien kautta.

Erityisen virkistävää on naisroolien rosoisuus. Sattumalta olin juuri lukenut Hesarista Anna-Stiina Nykäsen kolumnin Puolustan eurooppalaisten keltaisia hampaita, (HS 1.2.15), jossa aihetta sivuttiin vertailemalla eurooppalaista ja amerikkalaista ihmiskuvaa. Nykäsen mukaan eurooppalaisuuteen kuuluu salliva rumuus ja epätäydellisyys, amerikkalaisuuteen kauneusleikkaukset ja valkaistu keinohymy, eurooppalaisuuteen sivistys, amerikkalaisuuteen pinnallisuus. Tässä elokuvassa stereotypia kyseenalaistuu viimeistään reissussa rähjääntyneen Reese Witherspoonin käydessä sissip**kalla ja kuitatessa traili-kirjoihin Emily Dickinsonin ja Henry David Thoreaun sitaatein! Elämän kaunis pintakuori on rapissut jo paljon aiemmin.

Lisää erilaisia naiskuvia on luvassa. Odotan mielenkiinnolla mm. 6.2. teattereihin pyörähtävää Cake-elokuvaa, jossa meikitön Jennifer Aniston esittää arpeutunutta, auto-onnettomuudesta toipuvaa Claire Simmonssia. Luvassa on romanttinen komedia mutta mitä ilmeisimmin hieman toisenlaisella kierteellä.

Thoreau

Kuvat: www.foxsearchlight.com/wild

 

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.