Flourish

Hyvän elämän aakkoset

31.05.2014, Outi Rinne

Aakkoslistaukset ovat lehtien palstoilta tuttu formaatti, jonka avulla voi luodata omia arvoja, uskomuksia ja muita hyvän elämän osatekijöitä. Ystäväni ja valmentajakollegani Tiina Österholm haastoi minutkin listaamaan oman elämäni aakkoset. Hetken mietinnän jälkeen monien kirjainten kohdalle syntyi jopa ruuhkaa, sillä hyvään elämään kuuluvia juttuja tuntuu löytyvän enemmän, kuin olisin uskonutkaan. Annoin asioiden pulpahdella sen tarkemmin analysoimatta ja kirjasin tähän siinä järjestyksessä kuin tulivat mieleen. Mitä ovat sinun hyvän elämäsi aakkoset?

Processed with VSCOcam with s5 preset

Aamu on minulle päivän tärkein hetki, sillä sen tunnelmat sävyttävät usein koko loppupäivää. Aina kun suinkin voin, viritän kehoni ja mieleni uuteen päivään joogalla, lenkillä tai meditoiden sekä ehdottomasti hyvällä aamiaisella. Yksi yrittäjyyden hyviä puolia on se, että voin useimmiten itse määritellä aamun aikatauluni ja järjestää tilaa kehoni ja mieleni kaipaamille aamurutiineille.

Berkeley San Franciscon kupeessa on ollut merkittävin paikka, jossa olen toistaiseksi asunut. Pohjois-Kalifornian ilmasto, luonto, ihmiset ja monipuoliset kulttuuriset vaikutteet ovat ohjanneet elämääni suuntiin, joita en olisi etukäteen osannut kuvitellakaan. Vaikka muutto ulkomaille – varsinkaan koko perheen kanssa – ei koskaan ole vain pala kakkua, eri vaiheiden ja aallonpohjienkin jälkeen viimeiseen lusikalliseen jää ehdottomasti kirsikka.

Coffee, café, caffè Kahvi eri muodoissaan on yksi elämän suuria nautintoja. En juo kahvia erityisen paljon, en aina edes päivittäin, sillä satsaan mieluiten laatuun määrän sijaan. Makujen ja piristävien vaikutusten lisäksi kahvissa kiehtoo myös koko kahvikulttuuri, kahvilat ja se miten kupillinen hyvää kahvia voikaan luoda luksusta arjen keskelle.

D-vitamiini sen luonnollisesta lähteestä eli auringosta on yksi elämän eliksiireistä. Ilman aurinkoa – ja D-vitamiinia – mielikin painuu ennen pitkää matalapaineen puolelle, sillä D-vitamiini on olennainen mm. aktiivisuutta ylläpitävän dopamiinin tuotannossa. Suomen oloissa yritän muistaa napata vara-aurinkoa purkista ympäri vuoden.

SONY DSC

Enkelit rinnastetaan tieteen piirissä paranormaaleihin eli ns. huuhaa-uskomuksiin, joihin liittyviä psyykkisiä mekanismeja olen itsekin tutkinut psykologiatieteen näkökulmasta. Olen myös peruskriittinen erilaisia ”selittämättömiä” ilmiöitä kohtaan. Itselläni on kuitenkin ollut voimakas ja yllättävä enkelikokemus, jonka selittäminen faktaksi tai fiktioksi tuntuu oikeastaan turhalta. Kokemus itsessään on todellinen, mistä hyvänsä lieneekään kysymys. Avoin mieli elämän erilaisia ilmiöitä kohtaan on rikkaus, joka parhaimmillaan tuo elämään iloa, energiaa ja uusia ulottuvuuksia.

Felis eli latinan kissaeläimet puhuttelevat sekä ulkonäkönsä että ominaisuuksiensa vuoksi. Ihailen kissojen näennäistä rentoutta, johon samaan aikaan yhdistyy äärimmäinen valppaus ja huikea reaktiokyky. Perhettäni vaivaa parhaillaan kova kissakuume ja epäilen, että parin vuoden tauon jälkeen minusta tulee pian taas kissanomistaja.

Gardening is cheaper than therapy and you get tomatoes. Tähän ei ole juuri lisättävää.

Haasteet ovat oman elämäni käyttövoimaa. Hakeudun tarkoituksella haastaviin tilanteisiin, joissa voin ottaa mittaa itsestäni ja kehittyä sekä henkisesti että fyysisesti. Välillä elämä heittää eteen myös haasteita, joita ei haluaisi valita. Näiden päihittäminen antaa kuitenkin lopulta suurimman tyydytyksen.

Ilo ja nauru ovat parasta vastalääkettä stressiin, vastoinkäymisiin ja elämän kolhuihin. Vilpitön, hyväntahtoinen iloisuus tarttuu, saa hyvän energian liikkeelle ja tekee meistä suurempia. Vaikka ilonaiheita joutuisi välillä etsimään kiven alta, iloitsemisen taitoa voi myös opetella. Ilo yhdestä asiasta johtaa usein toiseen. Äsken iloitsin siitä, että aurinko tuli esiin pilvien takaa ja tarkenin hetken istua teekupposeni kanssa terassilla. Ilon on halpa ja helppo nautinto, jonka vaikutukset kantavat pitkälle.

Jooga ja juhlat kisasivat tässä kohtaa, mutta vaaka kallistui kuitenkin ensimmäisen puoleen. Molemmat ovat olennaisia hyvän elämän aineksia, mutta juhliin saattaa silloin tällöin liittyä myös stressiä, varsinkin jos on itse järjestelyvastuussa. Joogamatolla sen sijaan stressi ja kiire unohtuvat aina. Harjoituksessa keho, mieli ja henki yhdistyvät tavalla, joka on ainutlaatuisen eheyttävä ja jooga onkin kuulunut elämääni jo vuosien ajan.

Kasvit ovat tärkeitä sekä ulkona että sisällä. Rakastan viherseiniä julkisissa tiloissa, villiviinien valtaamia julkisivuja ja puolivilliintyneitä puutarhoja. Kasvit sisätiloissa puhdistavat ilmaa ja vaikuttavat muutenkin suotuisasti terveyteen. Oleskelu kasvien ympäröimänä elvyttää ja jo pelkkä ikkunasta näkyvä maisema tai kuva tietokoneen ruudulla vähentää stressiä ja edesauttaa mm. kehon korjaavia prosesseja.

IMG_2764

Lapset ovat toistaiseksi olleet suurin kasvattajani elämänkoulussa. Omien lasteni kautta olen oppinut itsestäni enemmän kuin ehkä olisin halunnutkaan. Keneltä muulta voit saada yhtä kirpeän suoraa palautetta, täydellistä ihailua? Keneltä voit oppia lempeyttä, joustavuutta, odottamisen jaloa taitoa, rautaisia organisointia ja ennen kaikkea kokea olevasi samaan aikaan sekä maailman tärkein että turhin, rakkain että vihatuin ihminen. Ja kaiken vatkauksen jälkeen ymmärtää, että sittenkin on varsin merkityksellinen tyyppi.

Muumit olivat intohimoni lapsena, paljon ennen tv-sarjoja, Muumimaata ja koko ilmiön kaupallistumista. Olen lukenut muumikirjat lukemattomia kertoja ja pidän edelleen niiden lempeän anarkistisesta elämänasenteesta ja boheemista meiningistä. Omat lapseni ovat kasvaneet muumitietoisuuteen tv-sarjojen kautta ja olleet jossain vaiheessa aivan yhtä innostuneita. Jokaisella sukupolvella lienee oma tapansa suorittaa muumifilosofian oppimäärä.

Oikeudenmukaisuus on yksi tärkeimpiä arvojani ja arvojen mukainen elämä luo tutkitusti hyvinvointia. Vaikka elämässä kaikki ei aina menekään tasan, voin silti itse pyrkiä toteuttamaan oikeudenmukaisuuden periaatetta elämäni eri osa-alueilla.

Pyöräily on kesällä kävelyn ohella suosikkitapani liikkua paikasta toiseen. Rakastan vapauden tunnetta, kun voi itse valita reittini ja aikatauluni sekä siitä, että minulla on myös vapaus liikuttaa kehoani ja valita ympäristöystävällinen tapa siirtyä paikasta toiseen. En ole vauhtihirmu, vaan tykkään ajaa kaikessa rauhassa ja aistia matkan varrella kuuluvaa linnunlaulua, kukkien tuoksua ja nähdä puussa kiipeilevän oravan.

Q-kirjain esiintyy ruotsinkielisessä tyttönimessäni, minkä vuoksi se on aina tuntunut jotenkin omalta. Vietin kuitenkin lapsuuteni paikkakunnalla, jossa moinen sukunimi oli outo ja kovin vaikea lausua, mikä aiheutti myös häpeän tunteita. Tämä on osaltaan auttanut myöhemmin ymmärtämään sitä, miten näennäisen pienet asiat voivat vaikuttaa siihen, miten hyväksytyksi, ja samanarvoisiksi lapsen kokevat itsensä kaveripiirissä. Omalla kohdallani erilaisuuden kokemus on sittemmin jalostunut tärkeäksi ainesosaksi rohkeaa yksilöllisyyttä, joka on määritellyt monia valintojani.

Ruoka on aina ollut minulle enemmän kuin ravintoa ja se on myös osa työtäni hyvinvoinnin parissa. Missä muussa yhdistyvät niin monipuolisesti nautinto, tyydytys, estetiikka, sosiaalisuus ja tekemisen ilo puhumattakaan yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja kulttuurista. Ruoanlaitto on arjen luovuutta parhaimmillaan.

Smoothie vihreänä, marjaisena tai vaikka sateenkaaren värisenä aloittaa useimmiten päiväni. Se on koukuttavan tehokas tapa saada kone käyntiin ja iloista virtaa päivään. Vaikka päivän muut ateriani eivät ravitsemuksellisesti kestäisi päivänvaloa, smoothien avulla on helppo tankata hyviä ravintoaineita ja aloittaa päivä oikealla vaihteella.

IMG_7315

Tee on oikein haudutettuna itselleni yhtä tärkeä nautinnon lähde kuin kahvi. Usein ihmisiä jaotellaan tee- ja kahvi-ihmisiin, mutta itse nautin siekailematta molemmista. Teenkin suhteen olen sekakäyttäjä, sillä pidän sekä mustasta että vihreästä ja kaikesta siltä väliltä, tilanteesta riippuen. Ehkä tässä kohtaa tulee esiin pyrkimykseni välttää turhaa kategorisointia. Miksi valita jompikumpi, kun voi ottaa molemmat?

Uskallus kokeilla uutta, olla utelias, kysyä, ihmetellä, rikkoa rajoja, kyseenalaistaa omia uskomuksiaan… Eikä välttämättä tarvitse olla rohkea uskaltaakseen. Joskus ujous on uskalluksen tärkein käyttövoima.

Vihreä symboloi minulle elinvoimaa, eheytymistä ja uudistumista. Vihreä liittyy moneen asiaan, jota ilman en voisi kuvitella eläväni. Vihersmoothie, vihreä tee, luonnon vihreys ja kaiken kaikkiaan vihreä elämäntapa, jonka tavoitteena on elää luontoa ja ympäristöä kunnioittaen. Sukeltaminen vihreään metsään on parasta mielenrauhaa ja meditaatiota.

Www – Ilman netin ihmemaalimaa en tekisi puoliakaan niistä töistä, joista tällä hetkellä ansaitsen elantoni tai joista pidän muuten vain. En myöskään tuntisi merkittävää osaa elämääni vaikuttaneista ihmisistä tai tietäisi asioita, jotka nyt ovat henkistä pääomaani. Vanhaa sanontaa käyttäen netti on hyvä palvelija mutta huono isäntä. Ajoittain on siis hyvä olla myös täysin off line ja keskittyä kokemaan reaalimaailmaa täysin siemauksin.

xocolātl eli suklaata tarkoittava atsteekin kielinen sana kuuluu luonnollisesti hyvää elämään. Suklaan mielihyvävaikutukset ovat luultavasti useimmille tuttuja ja terveyttä edistävistä ominaisuuksista tulee jatkuvasti uutta tutkimustietoa. Syön vähän suklaata jossain muodossa lähes päivittäin, mieluiten raakana tai mahdollisimman tummana.

Ystävät ovat yksi tärkeimmistä elämän voimavaroista, verkosto ja sosiaalinen ympäristö, jossa voimme tuntea itsemme merkityksellisiksi ja kehittyä ihmisinä. Parhaimmillaan ystävien seurassa voimaantuu ja voimaannuttaa muita. Vastapainona on tärkeää kuitenkin välillä olla myös yksin, kuunnella omia ajatuksiaan ja koota itsensä takaisin omiin nahkoihinsa.

Z-sukupolveksi kutsutaan yleisesti 2000-luvun jälkeen syntynyttä uutta sukupolvea. Omat lapseni edustavat tätä usein elektroniikka-riippuvaisiksi ja passiivisiksi individualisteiksi määriteltyä nuorisoa. Itse näen kuitenkin, että juuri näillä nuorilla on uudenlainen tapa nähdä asioiden välisiä yhteyksiä ja määritellä vanhoja normeja, mistä me edellisten sukupolvien edustajatkin voimme ottaa oppia. Hämmästelen usein myös sitä ihmeellistä viisautta, jota näistä uuden sukupolven lapsista tuntuu välittyvän.

Åland eli Ahvenanmaa on monena kesänä ollut mieluinen lomakohteemme purjeveneellä. Rakastan Ahvenanmaan rehevää luontoa ja merellistä kulttuuria. Kuten parina viime vuonna, myös tänä kesänä menen viikoksi Fiskön Elävän ravinnon instituuttiin opettamaan raakaruokailun saloja. Viikko elävällä ravinnolla on uudistava ja puhdistava myös opettajalle.

Äänikirjat ovat suuri löytöni muutaman vuoden takaa. Rakastan lukemista ja uuden tiedon etsintää. Ruuhkavuosien pyörteissä aikaa kirjoille vain jää luvattoman vähän ja sekin usein puolitietoista horrosta ennen nukkumaanmenoa. Äänikirjat ja muut audiot ovat loistava tapa nauttia sekä kaunokirjallisuutta että tietoa samalla, kun hoitaa muita elämän välttämättömyyksiä. Sitä paitsi äänikirjojen myötä siivoaminen, kauppamatkat ja muu rutiininomainen (pakko-)puuha nousee laatuaika-asteikossa aivan uudelle tasolle.

Överit jossain asiassa ovat silloin tällöin välttämättömiä. Ilman övereitä olisi vaikeaa oppia omia rajojaan, tai löytää mukavuusaluettaan. Täysin hallittu ja tasapaksu elämä olisi loppujen lopuksi aika tylsä ja usein vasta övereiden kautta tuntee eläneensä. Luonnollisesti on kuitenkin tärkeää, etteivät överit mene täysin överiksi.

Ps. Myös Tiinan aiheeseen liittyvä blogikirjoitus
kannattaa käydä lukaisemassa, sillä sieltä löytyy useampikin hieno oivallus ja helmi mukaan poimittavaksi.

 

 

 

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yaelian
Yaelian
10 years sitten

Ihanat aakkoset Outi,näitä oli mukava lueskella:)

Outi
Outi
10 years sitten

Kiitos Yaelian 🙂

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.