Jolien arkiston yksi suosituimmista artikkeleista ikinä (!) on Maria Lönnqvistin Raw Dessert Collection -jälkiruokakokoelman Snickers -patukat. Perinteistä maailmankuulua herkkua voi valmistaa raakaversiona, joka on alkuperäistä paitsi terveellisempää, myös uskomattoman paljon parempaa. ”Raw” -versio Snickers -patukasta on ihana karkki ja loistokas snack -ruoka. Se sopii mainiosti jopa aamupalaksi.

Snickers -patukoita ja -kakkuja saa onneksi jo ympäri maailmaa niistä kahviloista ja ravintoloista, jotka tarjoilevat edistyksellisiä makeita leivonnaisia. Helsinkiläisille vinkki, että Jolie-tiimillä on tapana ostaa näistä timanteista tyhjäksi esimerkiksi Hakaniemestä Siltaseen muuttanut Onda, joiden cateringistakin ihanuutta kestää kysyä. Jos jaksat nähdä pienesti vaivaa, homma hoituu myös omassa keittiössä.

Lue Marian parhaat vinkit patukoihin, jotka ovat pullollaan erilaisia ravinteita, terveellisiä rasvoja sekä mielen ja olotilan nostatusta. Villimaapähkinöiden maku on ihanan pehmeä eikä yhtään kitkerä, kuten tavanomaisissa maapähkinöissä. Yksi osa luonnollista makeaa, toinen osa täyteläisyyttä runsaista pähkinöistä sekä ripaus laadukasta suolaa kääritään yhteen rapsahtavalla suklaakuorrutteella – mahtava yhdistelmä. Tällä reseptillä valmistuu kuusi hyvänkokoista suklaapatukkaa.

PEHMEÄ NOUGAT

2.0 dl manteleita
2.0 dl macadamiapähkinöitä
0.5 dl hunajaa
1 tl aitoa vaniljaa
0.5 tl laadukasta suolaa

Jauha laadukkaat mantelit jauheeksi tai käytä valmista mantelijauhoa. Jauha myös macadamiapähkinät ja sekoita joukkoon hunaja ja mausteet. Tarkista maku. Pyörittele taikinasta pingispallon kokoisia paloja ja muovaa ne suorakaiteen muotoisiksi. Jos sinulla on asiaankuuluvat patukkamuotit, käytä niitä. Patukkamuotilla saa todella siistin muodon ja ne nopeuttavat valmistusta. Handmade -look ei ole myöskään pahasta. Laita nougatpohjat vetäytymään pakkaseen toffeen valmistuksen ajaksi.

TOFFEE

2.0 dl pehmeitä taateleita, poista kivet
1.0 dl vettä
3 rkl lucuma-jauhetta
1 rkl kookosöljyä tai sulaa kaakaovoita
1 tl aitoa vaniljaa
0.5 tl laadukasta suolaa

Aja kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi seokseksi. Lusikoi toffeeta nougatpohjien päälle tasaisesti. Lisää päälle kerros villimaapähkinöitä. Laita patukat vetäytymään pakkaseen raakasuklaan valmistuksen ajaksi.

SUKLAAKUORRUTUS

150g kaakaomassaa raastettuna
75g kaakaovoita raastettuna
1 rkl hunajaa
4 tippaa vaniljasteviaa tai enemmän hunajaa aidon vaniljan kera
3 rkl vapaavalintaisia lääkinnällisiä yrttejä (esimerkiksi Gynostemmaa sekä Mucunaa)

Laita syvä kulho lämpimään vesihauteeseen lavuaariin tai hellalla olevaan isompaan kattilaan. Laita kulhoon raastettu kaakaomassa sekä kaakaovoi ja anna niiden sulaa nestemäisiksi. Lisää kulhoon muut ainekset ja sekoita tasaisesti yhteen. Tarkista maku. Anna seoksen jäähtyä sen verran, että saat lusikalla vedettyä häviävän kuvion suklaan pintaan.

Käytä pakkasesta jähmeät patukat suklaassa ja lusikoi suklaata niiden päälle. Kylmyys saa suklaan jähmettymään nopeasti patukoiden pintaan. Laita valmiiksi kuorrutetut patukat vielä hetkeksi pakkaseen ennen tarjoilua. Jos kuorrutesuklaa tuntuu kovettuvan liiaksi astiassaan, laita se hetkeksi takaisin vesihauteeseen. Tarjoilua varten voit halkaista patukat puoliksi. Nauti hyvillä mielin makeasta elämästä näillä luonnon karkeilla kera suuren kupillisen höyryävää kahvia tai teetä.

Maria Lönnqvist on raakaleivonnan huippuammattilainen, joka on pitänyt suosittuja raakaruokakursseja ympäri Suomen, valmistanut tilauksesta tuhansia raakakakkuja, pitänyt raakaruokakahvilaa Helsingin Senaatintorin kupeessa, matkustellut maailmalla ruokakulttuurien perässä, kirjoittanut raakaleivonnasta kauniin kirjan ja esiintynyt monissa tv-ohjelmissa. Glorian Ruoka & Viini on valinnut Marian vuoden 2014 valopilkuksi.

Kuvat: Maria Lönnqvist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jolie 2018