Raskausajan vitamiinit

Tulevan äidin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioonsa ja varmistaa, että saa tarpeeksi sikiön kehitykselle tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. Odottavan äidin tärkeimmät ravintoaineet ovat foolihappo, rauta, D-vitamiini, kalsium ja omega-3-rasvahapot. Raskausajan monivitamiinivalmisteissa on kätevästi kaikki raskaana olevalle tai raskautta suunnittelevalle tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet yhdessä valmisteessa. Lue lisää raskausajan vitamiineista.

Alennus-%
Tuotekategoria
Iho-ongelma
Ihon pohjasävy
Ihonsävy
Ihotyyppi
Lopputulos
Peittävyys
Preferenssit
Sertifikaatti
Tuotemerkki
Tuotetyyppi
Tuotteen ominaisuudet
Sopii erityisesti

Näytä kaikki 8 tulosta

Lehdestä tunnistat luonnonkosmetiikkatuotteen.

Tärkeimmät vitamiinit raskausaikana

Raskausaikana ravinnon merkitys korostuu entisestään. Tulevan äidin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioonsa ja varmistaa, että saa tarpeeksi sikiön kehitykselle tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita.

Monipuolisesta ravintosuositusten mukaisesta ruokavaliosta saa yleensä kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Käytännössä täysin suositusten mukaisen ruokavalion noudattaminen on kuitenkin hankalaa – siksi ravintolisät ovat hyvä lisä ruokavalion tueksi.

Odottavan äidin tärkeimmät ravintoaineet ovat foolihappo, rauta, D-vitamiini, kalsium ja omega-3-rasvahapot. Raskauden aikana ja raskautta suunnitellessa suositellaan käytettäväksi ainakin foolihappo- ja D-vitamiinilisiä.

On olemassa myös erityisiä raskausajan ravintolisiä, joissa on kätevästi kaikki raskaana olevalle tai raskautta suunnittelevalle tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet yhdessä valmisteessa. Näin ollen vitamiineja ja hivenaineita ei tarvitse koota yhteen useista ravintolisäpurkeista.

Tutustu odottavan äidin tärkeimpiin vitamiineihin ja hivenaineisiin.

Foolihappo tai folaatti

Foolihappo tai folaatti on yksi tärkeimmistä vitamiineista raskausaikana. Folaattia tarvitaan sikiön hermostoputken kehittymiseen.

Folaatti on ravinnossa esiintyvä, vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota kutsutaan myös B9-vitamiiniksi. Foolihappo on B9-vitamiinin synteettinen muoto, jota käytetään vitamiinivalmisteissa ja ravintolisissä.

Mistä folaattia saa?

Luonnollista folaattia saa muun muassa vihreistä lehtivihanneksista, pähkinöistä, hedelmistä, täysjyväviljasta, pavuista ja linsseistä. Folaatin saaminen on tärkeää, sillä se osallistuu solujen jakautumiseen ja edistää normaalia veren muodostumista. Folaatti auttaa myös vähentämään väsymystä ja edistää immuunijärjestelmän toimintaa.

Foolihapon suositeltu annostus

Folaatin tarve kasvaa raskauden aikana ja sen riittävä saanti ravinnosta voi olla haastavaa, joten foolihapon käyttöä ravintolisänä suositellaan kaikille raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville.

Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan 0,4 milligramman eli 400 mikrogramman foolihappolisää päivittäin. Parhaassa tapauksessa sen käyttö kannattaa aloittaa viimeistään pari kuukautta ennen raskauden alkua. Käyttlä suositellaan jatkettavan aina raskauden ensimmäisen kolmanneksen loppuun saakka.

Folaatin rooli raskauden aikana

Folaatilla on keskeinen rooli solujen uusiutumisessa ja kasvussa. Folaatti osallistuu raskauden aikaiseen kudosten kasvuun ja solujen jakautumisprosessiin. Foolihappo auttaa vähentämään sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöiden riskiä, kuten selkärankahalkiota tai aivojen kehittymättömyyttä.

Folaatin puutos voi myös lisätä keskenmenon tai enneaikaisen synnytyksen riskiä.

Folaatin puute ja oireet

Folaatin puutoksen oireita ovat muun muassa väsymys ja uupumus, ärtyneisyys, päänsärky tai suun haavaumat. Vaikeissa tapauksissa folaatin puutos voi johtaa megaloblastiseen anemiaan, jossa punasolujen kyky kuljettaa happea on heikentynyt.

Rauta

Rauta on toinen tärkeä ravintoaine raskausaikana. Raudan tarve kasvaa raskauden aikana merkittävästi, koska elimistössä kiertävän veren määrä lisääntyy. Rauta auttaa kehoa tuottamaan riittävästi punasoluja sekä tukemaan sikiön kasvua ja kehitystä.

Raudan puute voi johtaa anemiaan, mikä voi aiheuttaa väsymystä ja heikkoutta odottavalle äidille. Siksi on tärkeää varmistaa riittävä raudansaanti ruokavalion kautta tai tarvittaessa rautalisän avulla. Neuvolassa seurataan odottavan äidin veriarvoja ja annetaan tarvittaessa suositus rautalisän aloittamisesta.

Hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi liha, maksa, palkokasvit ja täysjyväviljatuotteet. On kuitenkin hyvä muistaa, että raudan imeytyminen voi vaihdella eri ruoka-aineiden välillä, joten yhdistämällä C-vitamiinipitoisia ruokia rautapitoisiin ruokiin voi edistää parempaa imeytymistä.

D-vitamiini

D-vitamiini on tärkeä vitamiini raskausaikana, sillä se edistää kalsiumin imeytymistä ja auttaa siten sekä äidin että sikiön luuston kehityksessä.

Lisäksi D-vitamiinilla on merkittävä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa. Raskauden aikana D-vitamiinin tarve voi kasvaa, joten on tärkeää varmistaa riittävä saanti.

Parhaita D-vitamiinin lähteitä ovat auringonvalo ja tietyt ruoka-aineet, kuten rasvainen kala, kananmunat ja maitotuotteet.

D-vitamiinin saanti ravinnosta on usein liian vähäistä eikä sitä Suomessa saa auringostakaan kuin kesäisin. Siksi D-vitamiinilisän käyttö on suositeltavaa. Raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinin suositus on 10 mikrogrammaa päivässä vuoden ympäri. D-vitamiini on hyvä nauttia ruuan kanssa, sillä rasvaliukoisena vitamiinina se imeytyy parhaiten rasvan kanssa.

Kalsium

Kalsium on olennainen ravintoaine raskausaikana, sillä se auttaa tukemaan sikiön luuston ja hampaiden kehitystä. Lisäksi kalsium tukee äidin luiden terveyttä ja lihasten toimintaa.

Raskauden aikana kalsiumin tarve voi kasvaa, joten on tärkeää varmistaa riittävä saanti ruokavalion avulla. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat esimerkiksi maitotuotteet, vihreät lehtivihannekset, pähkinät ja siemenet. Jos ruokavalio sisältää vähäisesti kalsiumia, on kalsiumia hyvä syödä ravintolisänä.

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä ravintoaineita raskausaikana, sillä ne edistävät muun muassa sikiön aivojen ja silmien kehitystä. Lisäksi omega-3-rasvahapoilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja ylläpitämään äidin terveyttä.

Parhaita omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli ja sardiini sekä kasviöljyt. Jos rasvahappoja ei saa riittävästi ruuasta, on hyvä syödä omega-3-ravintolisää. Vegaaneille sopivat kasviöljyistä valmistetut omega-3-ravintolisät.

Omega-3-rasvahappojen käyttö on hyvä lopettaa kuukautta ennen synnytystä, sillä se voi lisätä verenvuotoa.

Mitä vitamiineja tai ravintolisiä ei kannata syödä raskausaikana?

A-vitamiini on liian suurina määrinä haitallista sikiölle. A-vitamiiniakin kuitenkin tarvitaan raskausaikana, jopa hieman tavallista enemmän, mutta riittävä määrä tulee monipuolisesta ruokavaliosta. A-vitamiinilisää ei suositella raskausaikana. Neuvolassa opetetaan, mitä ruoka- ja ravintoaineita raskauden aikana on hyvä välttää.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.