Mistä ruusufinni johtuu?
Rosacean tarkkaa syytä ei tunneta, mutta taipumus rosaceaan on perinnöllistä. Tyypillisesti ruusufinni puhkeaa pitkään jatkuneen stressin seurauksena, sillä pitkittynyt stressi vaikuttaa hormonitoimintaamme, suolistomme hyvinvointiin ja sitä kautta kehomme vastustuskykyyn. Ruusufinnistä kärsivillä immuunipuolutuksessa ja ihon ja pintaverisuonten tulehduksen sääntelyssä on poikkeavuutta normaaliin. Myös UV-säteilyllä on merkitystä taudin synnyssä ja pahenemisessa.
Syyt rosacean taustalla ovat siis aina kokonaisvaltaisia, joten sitä tulee myös hoitaa sekä sisäisesti, ulkoisesti että henkisellä tasolla.
Ruusufinni ei johdu huonosta hygieniasta tai mausteisten ruokien syömisestä. Ruusufinni oireet voivat kuitenkin pahentua esimerkiksi voimakkaasta auringosta, kuumasta tai kylmästä säästä, mausteisesta ruoasta, alkoholin tai kuumien juomien juomisesta, hikoilusta tai stressistä.
Eroon ruusufinnistä – Ruusufinnin hoito kotikonstein
Rosacea ihon hoito keskittyy oireiden hallintaan. Oireita pahentavien tekijöiden välttäminen on tärkeää.
Koska ruusufinni puhkeaa usein ruuhkavuosiaan eläville tai muuten kuormittavassa elämäntilanteessa oleville naisille, on todella tärkeää muistaa pitää itsestään huolta kaikilla tasoilla. Oireiden hallinnassa riittävä lepo ja rentoutuminen, liikunta sopivissa määrin, terveellinen ruokavalio sekä ihonhoito ovat kaikki tärkeässä asemassa.
Lue, miten hoidat ruusufinniä ruokavalion ja elämäntapojen avulla: Ruusun aika – Herkkä rosacea-iho vaatii kokonaisvaltaista hoitoa.
Olisi tärkeää tunnistaa ne asiat, jotka saavat ruusufinnin oirehtimaan. Useimmilla oireita pahentavat eniten auringon säteily, stressi, voimakkaat lämpötilanvaihtelut ja alkoholi. Kun tunnistat omaan ihoosi vaikuttavat tekijät ja pyrit välttämään niitä, rosacean hoitaminen on helpompaa ja tuloksellisempaa.
Rosacea-ihon hoidossa tärkeintä on ihon rauhoittaminen ja suojaaminen, kosteutus sekä viilentäminen. Ihotautilääkärit määräävät ruusufinnin hoitoon usein antibiootteja, joista on hetkellistä apua. Ruusufinni tahtoo kuitenkin puskea takaisin esiin ennemmin tai myöhemmin, jos juurisyitä ei hoideta kuntoon. Antibiootit myös vahingoittavat suolistomme mikrobikantaa, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa noidankehän, sillä suoliston hyvinvointi on avainasemassa ihon hyvinvoinnissa.