Flourish

Pöydällä Viljaton kattaus

27.01.2015, Outi Rinne

Keittokirjahyllyni tuorein tulokas on Emmi-Liia Sjöholmin Viljaton kattaus. Ennätin jo odotellakin opusta siitä lähtien, kun bongasin sen syksyllä Atenan tulevien uutuuskirjojen luettelosta. Torkkuja ja nokkosia -blogista tutun Emmi-Liian ruokakuvaus on upeaa. Myös ruokafilosofia on lähellä omaani: Aidoista aineksista valmistettua, silmiä hivelevää hyvän olon ruokaa makuhermoja kutkuttellen.

IMG_1381

Kirjassa jatkuu ylistys tuoreiden raaka-aineiden estetiikalle. Reseptit ovat kasvispainotteisia, lihaa tai kalaa löytyy vain muutamista, kananmunia ja maitotuotteita samoin harkitusti. Ulkoasusta tulee vahvasti mieleen toinen uutuussuosikkini, Virpi Mikkosen Kiitos Hyvää – herkkuja ilman gluteenia ja sokeria. Myös reseptiikassa ollaan samoilla jäljillä. Emmi-Liian kirja on kuitenkin ennenkaikkea keittokirja vaikka makeita herkkuja ja leivonnaisiakin löytyy. Näenkin nämä kaksi hyllyssäni kauniisti vierekkäin toisiaan täydentämässä.

IMG_1354

Aloitin helposta ja testasin ensin rooibos-lattea (s. 202), joka valmistetaan espressopannulla. Enpä olisi itse keksinyt käyttää vanhaa mutteria tällä tavoin. Siispä rooibos-puru blenderillä hienoksi ja pannuun. Pienen mietiskelyn jälkeen alkoi hellalta kuulua lupaava pulputus. Oma lisäykseni reseptiin oli lusikallinen pikapakuria, sillä se komppaa rooibosta kivasti.

Juomasta tuli lempeä talvisen päivän loiventaja ja puhutteli chai latten ystävää varsinkin, kun ripautin vaahtopilveen hieman kanelia. (Ohje chai latteen lötyy kyllä myös kirjasta.) – Mutta siitä mutteripannusta en ole ihan varma. Luultavasti jatkossa haudutan vain tavallista vahvemman uutteen vaikkapa pienellä pressopannulla ja lurautan siitä maitovaahdon sekaan. Joka tapauksessa mainio oivallus hyödyntää rooibosta, joka tahtoo itselläni unohtua kaapin perälle.

IMG_1361

Kirjan vahvuutena ovat muutenkin pienet oivallukset. Esimerkiksi mango ja avokado -leipä tai hapanimelänä lisukkeena tarjottavat paistetut banaanit. Osa ideoista on ehkä tuttuja ruokablogeja seuraaville ja reseptit ovat muutenkin vahvasti tätä päivää: yksinkertaisia ja vaivattomia valmistaa. Jälleen osoitus siitä, että kehoa ja mieltä ravitseva ruoka on sekä helppoa että herkullista.

Maanantai-illan testiin pääsivät Bataattiburgerit (s. 90), joita hehkutettiin jo kirjan esittelyteksteissä. Uunipaahdettuja bataattikiekkoja, paistettua tofua ja cheddaria perus-burgerilisukkein. Sellaisenaan ohje on melko riisuttu (bataattia, tofua, cheddaria, salaattia, tomaatia, suolakurkkua ja punasipulia sekä hieman oliiviöljyä paisteluihin) ja vaikka aineksissa on eväitä klassikkoreseptiin jäin kuitenkin ensilukaisulla kaipaamaan makuja. Myönnän kyllä, että olen maustenarkkari ja sorrun helposti ripauttelemaan hieman lisää sitä ja vähän vielä tuota… Niinpä omissa ohjeissani raaka-ainelista on usein jopa tyrmäävän pitkä.

Lisäilin siis tyylilleni uskollisena maustepuolta. Keskitalven kelmeät tomaatit saivat hieman marinadia, samoin konstein taltutin äksyä punasipulia. Vaihdoin myös cheddarin luomu-chevreen ja käytin savutofua, mitä lämpimästi suosittelen. Ohjeessa mainitaan pelkkä tofu, joka nautrellina on omaan makuuni pliisua. Kirjan kuvassa burgerin välistä näyttää myös löytyvän jotain majoneesin kaltaista soosia, mitä ei kuitenkaan löytynyt ohjeesta. Vatkasin siis omin luvin lisukkeeksi sriracha-cashewmajoneesin, joka on bataatin parina match made in heaven. Nuoriso viimeisteli oman settinsä luomuketsupilla.

IMG_1362

Ooh ja aah, mitä mussutusta kuuluikaan päivällispöydässä. Onnittelut Emmi-Liialle, sillä taidat olla ensimmäinen, joka on saanut meidän teinimme syömään bataattinsa ja pyytämään jopa lisää! Sanan burgeri käyttö herätti kuitenkin hämmennystä sormiruokasukupolvessa, jonka tajunnassa käsite on varattu vain sämpylämallille.

Kirjan gluteenittomia leivontareseptejä en ennättänyt vielä kokeilla, mutta niistä olen jo nähnyt hehkuttelua toistaalla. Varsinkin Ranskanleipäohjetta (s.143 ) odotan innolla, kunhan ennätän leivontapuuhiin. Kaikenkaikkiaan voin suositella Viljatonta kattausta varsinkin hyvänolon ruoan parissa aloittelevalle, joka kaipaa helppoja ja nopeita reseptejä. Ohjeista löytyy kivoja ideoita kasvisten hyödyntämiseen ja makealta puolelta reseptejä raakaherkkuihin. Ohjeet kunnioittavat raaka-aineiden omia makuja. Mikäli pitää mausteisemmasta, kannattaa kuitenkin varautua hieman soveltamaan. Mutta niinhän se on resepteissä aina.

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10%-alennuskoodin heti sähköpostiisi!

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä tai vastaavaa teknologiaa erilaisten toimintojen toteuttamiseen, asiakkaan tunnistamiseen, personointiin sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.