Aurinko elvyttää kehoa ja mieltä siinä määrin, että noiden kirkkaiden säteiden lämmössä haluaisi suorastaan mieli kylpeä pitkän harmauden jälkeen. Kohtuus on kuitenkin auringon ottamisessa hyve, sillä liiallinen auringonpalvominen vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja voi altistaa myös ihosyövälle. Ihomme on suurin elimemme, joka on varustautunut hyvin auringonvaloa vastaan, mikäli sen antaa ottaa omat suojamekanisminsa käyttöönsä. Ihon oma suojamekanismi ei kuitenkaan tarkoita, että suorassa auringossa voisi oleskella tuntitolkulla, vaan aurinkovoiteella suojautuminen kannattaa aina.
Synteettisen kosmetiikan aurinkosuojat ovat tunnetusti suurimpia kemikaalipommeja elimistöllemme, joten herää kysymys miten voisimme suojata ihoamme luonnollisin keinoin. Jos aihe on sinulle jo tuttu, voit siirtyä suoraan Jolie-tiimimme tuotesuosituksiin, mutta ellet vielä tiennyt, mitä eroa on luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan aurinkosuojavoiteilla, tämä tietopaketti on juuri sinua varten.
Auringossa oleskelu on ymmärrettävistä syistä (lyhyessä) Suomen kesässä ihanaa, mutta silti ihon totuttaminen aurinkoon tulisi aloittaa pienin annoksin, jotta suojamekanismi pääsee turvallisesti aktivoitumaan. Helteisimpinä päivinä aurinkovoiteen käyttö on viisasta, mikäli oleskee suorassa auringossa. Vaate ja varjossa oleminen ovat kuitenkin parhaat suojat ja vaikka paikka auringossa houkuttelee, kannattaa iholle silti antaa myös lepohetkiä.
Länsimaissa ihannoidaan hyvin ruskettunutta ihoa, jonka vuoksi tummanruskean värin tavoittelu menee helposti liiallisuuksiin ja kun ilmiö yhdistetään pohjoisiin olosuhteisiin, joissa kesää edeltää aina pitkä pimeä kausi, auringonottoinnostus lipsahtaa usein ymmärretättävistäkin syistä överiksi. Vaarallisinta tämä on vaaleaihoisille ja punahiuksisille, joiden ihossa ei ole luonnostaan yhtä paljon melamiinipigmenttiä kuin tummahiuksisilla ja helposti ruskettuvilla. Oman ihonsa herkkyys ja vaaleus kannattaa hyväksyä ja muistaa, että myös vaalea kesäiho on kaunis!
UVB- JA UVA-SÄTEILYN EROT
Aurinkovoiteiden kuvitellaan virheellisesti suojaavan ihoa syövältä ja ennenaikaiselta vanhenemiselta. Aurinkoa otettaessa iho altistuu lyhytaaltoiselle UVB-säteilylle ja pitkäaaltoiselle UVA-säteilylle.
Näistä salakavala UVA-säteily tunkeutuu syvälle ihon läpi aina verinahkaan saakka ja voi aiheuttaa syöpää. UVA-säteilyn määrä on joka puolella maailmaa aina suunnilleen sama, riippumatta ilman lämpötilasta. UVB-säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat puolestaan auringon korkeus, leveysasteet, pilvien määrä ja se, ollaanko maalla, merellä vai vuoristossa. Edes korkein suojakerroin 50 ei anna täydellistä suojaa UVA-säteilylle eikä siis suojele syöpäriskiltä, vaikka ne estäisivätkin ihon palamisen.
AURINKOSUOJAT SYNTEETTISESSÄ JA LUONNONKOSMETIIKASSA
Synteettisessä kosmetiikassa käytettyjen kemiallisten aurinkosuojien riskejä on tuotu esiin viime aikoina paljon. Kemiallisessa suojassa säteily kulkee UV-filtterin lävitse. Mitä korkeampi suojakerroin tuotteessa on, sitä enemmän se sisältää kemiallisia suojaavia aineita. Näiden kemiallisten suojien on todettu olevan haitallisia paitsi ympäristölle, myös elimistölle. Kemiallisista suojista yksi yleisin on oksibentsoni-yhdiste (Bentsofenoni-3), joka pääsee kulkeutumaan verenkiertoon ja näinhän ei kosmetiikassa saisi olla. Huomionarvoinen seikka on myös kemiallisten suojien kulkeutuminen meriveden kautta ravintoomme, kuten kaloihin ja sitä kautta rintamaitoon. UV-suodattimien on lisäksi todettu olevan uhka koralliriutoille.
Luonnonkosmetiikassa käytetään kemiallisten suojien tilalla fysikaalisia suojia, jotka heijastavat säteilyn pois iholta ja yksi näistä aineista on titaanidioksidi. Fysikaalisisten suojien ongelma oli aiemmin se, että ne värjäsivät ihon valkoiseksi. Tuotekehitys on kuitenkin ottanut valovuoden kokoisen harppauksen eteenpäin ja nykyään lähes kaikki luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet levittyvät iholle tasaisesti ja miltei huomaamattomasti. Myös paljon kiistelty nanoteknologia on luonnonkosmetiikassa kielletty.
Mikäli päivetystä levittää iholle suoraan purkista, kannattaa iho kuoria huolellisesti ensin kunnon vartalokuorinnalla, sillä itseruskettava aine tarttuu ihon kuiviin ja paksuihin kohtiin helpommin. Sama pätee kuolleeseen, hilseilevään ihosolukkoon, jonka vuoksi “purkkirusketuksesta” voi helposti tulla epätasainen. Vartalonkuorintaa ei kannata unohtaa, vaikkei käyttäisikään itseruskettavia tuotteita, sillä runsas aurinkokin kuivattaa ja rypistää ihoa. Kuorinta ja tehokas kostetus pitävät ihon pinnan tasaisena ja pehmeänä, jolloin myös rusketuksesta tulee kauniimpi.
Kaikki Jolien valikoiman aurinkovoiteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja sisältävät fysikaalisen aurinkosuojan lisäksi ihoa kosteuttavia ja ravitsevia kylmäpuristettuja kasviöljyjä.
Fysikaalinen aurinsuoja asettaa aina haasteita tuotteelle, joten sataprosenttisesti läpinäkyvää voidetta on käytännössä mahdotonta valmistaa. Biosoliksen voiteet ovat ehdottomasti parhainta laatua mihin luonnonkosmetiikka tällä hetkellä pystyy. Aurinkovoiteita vertaillessa kannattaa myös miettiä kumpi seikka painaa vaakakupissa enemmän: luonnollisista raaka-aineista valmistettu voide, joka saattaa näkyä iholla aavistuksen vai täysin huomaamaton kemiallien aurinkosuoja, jonka vaikutukset etenkin hormonitoimintaamme ovat kyseenalaiset?
Teksti Jolien arkisto
Kuvat Jolie