Yleinen

10 asiaa, joita onnelliset eivät tee

25.03.2015, Outi Rinne

Niitty

Onnea etsitään ostoksista, itsensä hemmottelusta, treenisalilta tai ystävien seurasta. Onnellisuus on hyvinvointivalmentajien ja itseapuoppaiden lempiaihe, ja nykyään myös tieteellisen tutkimuksen kohde. Viime perjantaina jopa vietettiin maailman onnellisuupäivää. Mutta, jos onnen tilan saavuttaa, miten siitä voi pitää kiinni?

Nykyinen, melkein vimmaiseksi yltyvä onnellisuuden tavoittelu on ymmärrettävää, sillä onni liittyy vahvasti perustarpeeseen tuntea yhteenkuuluvuutta ja olla rakastettu. Onnellisena elämä tuntuu merkitykselliseltä ja olemme sopusoinnussa itsemme ja ympäristön kanssa. Joskus onnellisuuteen liittyy myös flow-tila mutta yleensä aina tunne yhteydestä omaan todelliseen itseen tai omaan sisimpään.

Vaikka onnellisuus on sisäinen olotila, se näkyy myös hehkuna kasvoilla, silmien säihkeenä ja olemuksen energisyytenä – tai ympäristöön säteilevänä tyyneytenä. Onnellisuus ei ole vain tunne, vaan tekee tutkitusti hyvää terveydelle. Onnelliset ihmiset elävät keskimäärin pidempään ja terveempinä – ja levittävät tyytyväisyyttä myös ympäristöönsä.

SONY DSC

Mutta kuten jokainen on kokenut, onnentunne on tilapäinen olotila. Ihmisten välillä on myös eroja siinä mihin oma perustaso asettuu onnellisuuden asteikolla. Takapakit laskevat onnen määrää, mutta ihmiset toipuvat vakavistakin iskuista ja palaavan takaisin perustasolleen. Sama toimii toisinpäin: Lottovoitto saa onnen kukkuloille mutta paluu arkeen koittaa ennemmin tai myöhemmin.

Monet asiat auttavat meitä saavuttamaan onnen tilan yhä uudelleen mutta yhtä tärkeää on pohtia keinoja, jotka auttavat meitä pysymään onnellisina – jos ei ikuisesti, niin ainakin mahdollisimman pitkään. Ja toipumaan nopeammin tunnenotkoista ja elämän haasteista.

On monia asioita, joita voimme tehdä enemmän, mutta myös asioita, joita kannattaa tehdä vähemmän tai jättää kokonaan tekemättä. Joskus onkin helpompaa höylätä arjesta huonoja tottumuksia sen sijaan, että yrittäisi lisätä ennestään täyteen palettiin vielä jotain uutta. Siksi tällainen don’t lista voi olla vaihteeksi virkistävä.

Löytyykö listalta tuttuja juttuja? – Hyvä, sillä näitä karsimalla pääsee taas askelen lähemmän onnen kukkuloita. Lista perustuu eri tutkimuksiin poikkeuksellisen onnellisista ihmisistä.

IMG_2715
10 asiaa, joita onnelliset ihmiset EIVÄT tee:

He eivät…

  • kritisoi omaa ulkonäköään, ikäänsä tai omia kykyjään.
  • ota asioita henkilökohtaisesti.
  • käytä aikaa valittamiseen, juoruiluun tai murjottamiseen.
  • tuomitse tai yritä muuttaa muita.
  • tee asioita pelkästä velvollisuudesta.
  • tee palveluksia vain sen vuoksi, että odottavat hyötyvänsä niistä.
  • välttele riskejä tai anna pelkojen rajoittaa elämää.
  • vastusta muutosta.
  • sulje korviaan sisäiseltä viisaudelta.
  • etsi onnellisuutta itsensä ulkopuolelta.

Onnellista loppuviikkoa Ystävät!

Kuvat: 123rf.com ja Outi Rinne

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
hannamaria
hannamaria
8 years sitten

Mulla tuo ‘kritisoi omaa ulkonäköään’ kolahti aika kovaa – sitä tulee tehtyä ehkä hiukan liikaakin nykyään ja samalla se meinaa rajoittaa paria muuta kohtaa tuosta listasta. Nyt kevään tullessa on pikku hiljaa hyvä alkaa tekemään muutosta parempaan suuntaan 🙂 hanna http://www.hannamariav.com

Outi
Outi
8 years sitten

Hannamaria, luulenpa että meillä naisilla tuo ulkonäön kritisointi istuu melkoisen tiukassa. Se on itsellenikin sellainen, mihin herkästi “repsahdan”. Mutta toisaalta jo se, että asian tiedostaa, vie jo askelen lähemmäs hyväksyvää suhdetta itseen. Aurinkoista päivää Sinulle!

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.