Saitte maanantaina pienen maistiaisen tästä Yellow moodin kuusiosaisesta juttusarjasta, joka koskee Alejandro Jungerin Clean-kirjaan perustuvaa kolmen viikon puhdistuskuuria. Aivan aluksi haluan kuitenkin kertoa miksi Clean-ohjelman suhteen puhutaan puhdistuskuurista.
Kehomme puhdistaa itseään kaikessa viisaudessaan koko ajan, havainnoitsimmepa sitä tai emme. Useimmat pikapuhdistuskuurit voivat kääntyä itseään vastaan, sillä usein ne ovat usein rajuudessaan sitä luokkaa, että kuonat saadaan kyllä liikkeelle, mutta ongelmaksi muodostuu se, miten saada tuo kuona vielä kehosta ulos turvallisesti.
Alejandro Junger puhuu kirjassaan 21 päivää kestävästä ohjelmastaan puhdistuskuurina, joka painottuu ennen kaikkea kevyemmälle, puhtaammalle ja ravintorikkaammalle ruokavaliolle, jonka pääfunktio on minimoida elimistön toksiinikuormaa järjestämällä ruoansulatuksellemme lisäenergiaa, jotta kehomme voisi toimia optimaalisemmin. Jatkuva liian suurten annosten syöminen ja napostelu työllistävät ruoansulatuselimistöämme usein kohtuuttomankin paljon ja tämä on yksi osa johon Jungerin Clean-ohjelma pureutuu.
Kirjassa kerrotaan hyvin seikkaperäisesti siitä, miten mikäkin elimemme toimii toksiinien poistamisessa ja maksa on tämän suhteen elimistömme työnjohtaja, joten ajattelin kirjoittaa muutaman sanan tästä kehollemme ultimaattisen tärkeästä elimestä, jonka työtaakkaan voimme vaikuttaa erittäin paljon muun muassa ruokavalio- ja kosmetiikkavalinnoillamme. Maksa hajottaa kehoomme tulevia kemikaaleja, mutta se voi tapahtua tehokkaasti vain siinä tapauksessa, että se saa tarpeeksi ravinteita toimiakseen täydellä teholla.
Maksa poistaa toksiineja kahdessa osassa, joista ensimmäisessä vaiheessa maksa neutraloi toksiinien rakenteen ja muuntaa toksiinin niin sanotuksi välimetaboliitiksi. Tämä välituote voi olla myrkyllisempi kuin alkuperäinen toksiini on ollut ja monissa puhdistuskuureissa puhdistus jää juuri tähän vaiheeseen, jolloin osittain muunnetut toksiinit karkaavat maksasta palaten veri- ja imusuonistoon ja matkaavat takaisin kudoksiin sekä soluihin, jossa ne aiheuttavat vahinkoa.
Maksan toinen puhdistusvaihe tarvitsee toimiakseen energiaa, reilun varaston antioksidantteja vapaiden radikaalien neutraloimiseksi ja joukon muita vitamiineja, mineraaleja ja ravintoaineita. Toisessa vaiheessa maksa neutraloi toksisuuden ja muuttaa toksiinin vesiliukoiseksi tuotteeksi, jonka jälkeen se voidaan siirtää verenkiertoon ja sieltä munuaisten sisällä sijaitseviin verisuoniin, jossa munuaisen solut tunnistavat sen ja vapauttavat sen lopulta virtsaputkeen virtsana. Kun käymme vessassa, aine poistuu elimistöstä ja toksiinin poisto on suoritettu loppuun.
Kehomme tarvitsee puhdistuskuurin aikana valtavan määrän ravinteita, jotta puhdistuskuuri ei kääntyisi itseään vastaan. Jungerin Clean-ohjelma on itsessään gluteeniton, maidoton, soijaton, koisokasviton sekä sokeriton puhdistuskuuri, jossa keskitytään antamaan elimistöllemme puhdistusta tukevia ravintoaineita sekä takaamaan ruoansulatukselle joka päivä hieman vapaahetkiä, jolloin elimistö voi korjata itseään.
21 päivän puhdistuskuuriin laskeudutaan joko 3-4 päivän, viikon tai kahden viikon totuttelujaksolla riippuen aiemmasta ruokavaliosta. Itse puhdistuskuuri sekoittaa luontevasti raakaa ja kypsennettyä ruokaa, jolloin se on helpompi noudatettava niillekin, jotka eivät ole ennen kokeilleet ruokavaliolla tehtäviä muutoksia. Ohjelman tärkeimmät periaatteet ovat:
1) Päivittäin syödään kaksi nestemäistä ja yksi kiinteä ateria
Aamulla juodaan puoliksi puristettu sitruuna lämpimän veden kera ja juodaan smoothie. Lounas on kiinteä ja sisältää vaaleaa lihaa/kylmän veden kalaa/papuja/linssejä, runsaasti kasviksia ja halutessa tummaa riisiä/quinoaa/hirssiä/tattaria tai amaranttia. Päivälliseksi nautitaan tuorepuristettu mehu tai ravintorikas smoothie.
2) Päivällisen ja aamiaisen välissä ollaan 12 tuntia syömättä
Keho antaa toksiinien postokäskyn noin kahdeksan tunnin kuluttua viimeisestä ateriasta ja detoksifikaatio vaatii vähintään neljä tuntia tapahtuakseen kunnolla. Clean-ohjelmalla halutaan maksimoida toksiinien poistotila ja katkaista yön yli kestänyt paasto ravintorikkaalla ja ruoansulatukselle lempeällä smoothiella.
Näiden lisäksi huolehditaan siitä, että vatsa toimii joka päivä, vettä juodaan niin paljon, että joka tunti on pakko käydä vessassa, harrastetaan liikuntaa ja nukutaan tarpeeksi. Ohjelman lisänä voidaan tehdä muun muassa suolihuuhteiluita, ottaa kylmiä ja kuumia suihkuja, kuivaharjata ihoa, käydä infrapunasaunassa ja kosteuttaa elimistöä juomalla joka ilta 2 rkl oliiviöljyä.
Kehon sisäisen ympäristön kohentaminen on paljon tehokkaampaa huonojen ruokailutottumusten muuttamisen kannalta kuin silkkaan tahdonvoimaan tai positiiviseen ajatteluun turvautuminen.
Meillä on nyt takana puhdistuskuuria kaksi päivää ja totuttelemista on riittänyt, mutta ensimmäisen viikon kerrottiinkin olevan kaikista haastavin osuus koko puhdistuskuurissa, sillä elimistö vasta totuttelee vähempään ruokamäärään ja käynnistelee toksiinienpoistoa.
Tämän tarkemmin en tule avaamaan kirjan sisältöä, sillä se on mielestäni välttämätön hankinta, mikäli aikoo puhdistuskuurin toteuttaa. Kirja on täynnä helppotajuista asiaa toksiineista sekä elimistömme toiminnasta ja se sisältää myös reseptejä puhdistuskuuria varten. Saatte ensimmäisen viikkoraporttini ensi viikon maanantaina, jota varten olenkin jo pitänyt tarkkaa päiväkirjaa puhdistuskuurin tuntemuksista.
Onnea matkaan clean-kuurille! Olen tehnyt samaisen puhdistuskuurin pariin kertaan ja varsin hyödylliseksi olen sen kokenut. Ihan ensimmäisellä kerralla en käytännössä tehnyt tuota alun totuttelujaksoa ollenkaan, mistä syystä puhdistumiseen liittyvät oireet oli alussa melko ikävät. Eli tuo totuttelujakso kannattaa toteuttaa. Tämän puhdistuskuurin hyviä puolia on mielestäni se, että nälkää ei tarvitse nähdä. Tässä siis syödään säännöllisesti ja ravitsevasti, mutta hyvin valikoidusti. Ja lopputulema ehdottomasti palkitsee, eli kun varsinaiset detox-oireet helpottavat, olo on pirteä, puhdas ja energinen. Vinkkinä, kannattaa liittyä clean-ohjelman jäsensivuille, sieltä saa paljon hyviä vinkkejä, reseptejä, kannustusta ym. hyödyllistä tietoa.
Juuri luin saman kirjan ja mietin josko uskaltaisin hieman soveltaen sitä noudattaa.. Kirjassahan sanottiin että tyypin-1 diabeetikko sitä ei saisi tehdä mutta mitenkään sitä ei oikein kunnolla perusteltu. Tsemppiä puhdistukseen! Ihana kun siulla on kaveri jonka kanssa se tehdä.. 🙂
Kiitos Terhi, elämä alkaa voittaa. Jo nyt ruokaa arvostaa niin paljon enemmän ja nälkäänkin tottunee viikon mittaan. Tuosta jäsensivusta mun piti mainita postauksessa, mutta unohdin, hyvä kun toit sen esille nyt!
Uskon, että syy on pitkät syömisvälit ja suhteellisen niukat annokset. Ehkä tämän uskaltaisi mennä sun tilanteessa läpi omaa kehoaan kuunnelleen ja säännöllisemmin syöden, siten että mukana on kaikki välipalat ja tuplaa/triplaa esimerkiksi smoothieannokset. Niin ja kiitos tsempeistä, kaveri on kyllä aika tarpeellinen juttu tässä! 🙂
Kiinnostaisi myös tietää kehon/ihon kosteuttamisesta ruokavaliolla, jossain postauksessa viittasit asiaan.. tai jos tiedät kirjan/postauksen aiheeseen liittyen niin vinkkaa ihmeessä 🙂 itelläni on kovin kuiva iho edelleenkin vaikka kevät jo saapuu.
Aihe on sen verran mielenkiintoinen, että voisin tehdä aiheesta oman postauksensa 🙂
Blogisi ja aiheet ovat todella inspiroivia ja innostavia, ja innostivat mm. Raakakakkujen valmisteluun : ) Ihmettelen vain tuota voin suosittamista ja käyttöä, joka on kuitenkin tyydyttynyttä eläinperäistä rasvaa ja sellaisenaan epäterveellistä, epäettisyyden ohella. Liha- ja maitoteollisuus kulkevat käsi kädessä. Siinäkin on jo yksi hyvä syy vaihtaa eläinperäiset kasviskunnan tuotteisiin. Ja kiitos esimerkkisi, sinä olet kasviskunnan terveyslähteitä juurrutettua monelle ihanin herkuin. Terveellisyys ja eettisyys kulkevat käsi kädessä, etenkin mitä kokonaisvaltaisemmin terveyttä katsotaan 😉 itse ulotan käsitteen ehkä vielä laajemmalle, minkä käytän suosin kasviskunnan tuotteita. Itse käytän ihan jo maun sekä terveellisyyden sekä eettisyyden nimissä Keiju-rasvoja, ja nehän ovat kotimaisia rypsiöljypohjaisia, ja… Lue lisää..
Kiitoksia kommentistasi Mirja. Suosin rasvanlähteinä mahdollisimman luonnollisia, eli käsittelemättömiä rasvoja. Näihin lukeutuu kookos- ja oliiviöljyn lisäksi myös voi. Margariineja en voi valitettavasti suositella, sillä ne on prosessoitu niin kovalla kädellä teollisuudessa, etten usko kehomme tunnistavan niitä ruoaksi. Itse suosin ruokavaliossani mahdollisimman alkuperäisiä, aitoja sekä käsittelemättömiä raaka-aineita ja maitotuotteista voi on lähestulkoon ainoa mitä käytän. Voistakin voi tehdä kirkastettua voita, eli gheetä. Gheen valmistuksessa maidon valkuainen erotellaan voista miedossa lämpötilassa hauduttaen. Mitä tulee maito- ja lihatuotteiden eettisyyteen, ymmärrän kantasi. Itse olen kokemuksen kautta kuitenkin päätynyt siihen lopputulokseen, että syön myös vähän lihaa ja silloin tällöin maitotuotteita voin muodossa. Kuten itsekin mainitsit,… Lue lisää..
Hannamari, miten olet puhdistanut kroppaasi homeelle altistumisen jälkeen? Itse muutin vuosi sitten pois homekämpästä, mutta olo ei ole juurikaan parantunut. Olen syönyt jo vuosia tosi terveellisesti ja syönyt vaikka mitä ravintolisiä, mutta mikään ei paranna oloa. Oon miettinyt, että olisiko mulla edelleen hometta kropassa. Chlorellaa kokeilin vähän aikaa sitten, mutta tulin siitä todella sairaaksi moneksi päiväksi. Oli siis jotain muuta kun detoxoireilua, kun kroppa vaan halusi chlorellasta eroon. Myöhemmin sitten luin, että kaikki eivät pysty sulattamaan sitä.
Hei Hannamari! Luin blogikirjoituksesi Puhdas keho 2/6: Clean-ohjelma pähkinänkuoressa, kiitos siitä. Oletko kirjoittanut viisi muuta blogia samasta aiheesta? En löydä niitä tai en osaa etsiä oikeasta paikasta. Tällä viikolla sattumoisin lainasin kirjastosta pikapokkarin Puhdas keho ja olen nyt päässyt sivulle 99. Ajattelen että kohtalo puuttui peliin, että löysin tämän kirjan. Kärsin pahasta ummetuksesta, nyt on tullut hieman apua kun olen lisänyt magnesiumsitraatin käyttöä. Mutta elimistössäni on varmasti paljon toksiineja ja yritän saada nyt joulun aikaan jostain voimia, jotta voisin tammikuussa toteuttaa 21 päivän Clean-ohjelman. Ajattelin että saisin blogikirjoituksistasi apua; ikäänkuin minulla olisi kaveri ohjelman toteutuksessa. Hyvää ja Rauhallista Joulunaikaa sinulle!… Lue lisää..
Hei Heli ja kiitos kommentistasi. Hannamarin blogi on siirtynyt osoitteeseen http://www.hannamarirahkonen.fi Puhdas keho sarjan neljä ensimmäistä kirjoitusta löytyvät täältä.