Olen löytänyt aamiaspöytääni pari kuukautta sitten uuden suosikin, hirssipuuron. Minulla on hirssiä sekä kokonaisina jyvinä että hiutaleina, käytän vaihtelevasti molempia. Jyvien keittoaika on noin 30 minuuttia ja keitän niistä kerrallaan aina 6 annosta, jolloin puuroa riittää muutamaksi päiväksi. Puurosta saa aivan mannapuuron tuntuista ja makuista, kun hauduttaa sitä liedellä alhaisessa lämpötilassa mahdollisimman pitkään ja blendaa sen lopuksi ihan tasaiseksi.
Olen perehtynyt tänä syksynä astetta syvemmin kiinalaiseen lääketieteeseen ja sain hirssipuuroinnostukseni Nina Haaviston kirjasta sekä hänen Facebook -sivuiltaan etsiessäni apua homealtistukseni hoitamiseen luonnollisin keinoin. Kiinalaisen lääketieteen mukaan hirssipuuro hillitsee liiallista kehon limaa ja kosteutta, joiden ajatellaan olevan liiallisissa määrin otollinen alusta sairauksille.
Kävin lokakuussa bioresonanssiterapiassa, jossa voidaan mitata kehoon kertyneitä homeitiöitä radiotaajuksiin perustuvan laitteen avulla. Omalla kohdallani homepitoisuudet olivat hyvin korkeat kaikissa sisäelimissäni, mutta erityisesti keuhkoissa. Homealtistuksesta toipuminen on pitkällinen prosessi, mutta altistuksen poistamisella, oikeanlaisella ruokavaliolla sekä lisäravinteilla homeidenpoistoa voi nopeuttaa oleellisesti.
Ruokavalion suhteen on tärkeää poistaa mahdollisimman tarkasti kaikki limaa tuottavat raaka-aineet kuten kaura, maitotuotteet, peruna, banaani, vehnä ja sokeri. Kiinalaisessa lääketieteessä perna tuottaa limaa ja keuhkot varastoivat sen — omalla kohdallani hirssipuuro on ollut yksi helpoimmista sekä herkullisimmista vaihtoehdoista liiallisen kosteuden poistamisessa ja sitä myöten toipumisprosessissani.
Suunnitelmissani on koota toipumiseni ohella/jälkeen kattava tietopaketti kaikille homeelle altistuneille, onhan tämä omalla kohdallani jo kolmas kerta kun joudun hoitamaan itseäni homealtistuksesta. Viimeisin yhtä paha homealtistus minulla oli vuonna 2008, mutta siitä selvinneenä luotan siihen, että kehnosta olosta huolimatta täältä noustaan taas ylös.
Sananen vielä rakkaaksi muodostuneesta hirssipuurostani. Se maistuu kaikista parhaimmalta kanelin, kookoshiutaleiden, voinokareen sekä karpaloiden kanssa – suosittelen kokeilemaan.
Täytyykin kokeilla. Maitotuotteiden lopettaminen auttoi paljon limaisuuteen, mutta kauraa tulee käytettyä jopa enemmän kuin ennen nyt gluteenittomana. Hirssipuurosta tulee helposti jotenkin limaista ja liisterimäistä, mutta suurimot voisi toimia sen suhteen paremmin. En muistakaan olenko koskaan niistä kokeillut puuroa. Kaneli ja kookos ei oikein aamupuurossa uppoa, kun ne on mulle aivan liian äklömakeita päivän ensimmäiseksi syötäväksi. Mutta karpalot toki käy 🙂
Hirssin jyvistä keitetty puuro menee tosi helposti paksuksi mössöksi. Hiutaleet ovat tämän suhteen paljon luotettavampia ja armollisempia 🙂
Oon myös ruvennut syömään hirssipuuroa 🙂 Ei aluksi oikeen uponnut, mutta lisäsin puuron joukkoon mustikkakeittoa. Hedelmäpiltit käy myös. Oon pyrinnyt vähentää vehnää ja sokeria, toivottavasti onnistun 🙂
Kattava tietopaketti homeelle altistuneille kuulostaa mahtavalta! Oletko jo tehnyt sellaisen, tai onko sellainen tulosssa lähiaikoina? Olen myös itse altistunut homeelle monesti, ja nyt viimeisellä kerralla tosi pahasti. Pelkästään jo ruokavaliollakin saa kummasti muutoksia parempaan aikaan, ja hyvin kiitollisena kuulisinkin sinun vinkkisi auttamaan homealtistuksesta toipumisessa.
Mistä saisin tietoa lisää kaikesta?