Yhteistyössä CrossFit Santasport.
Tuossa reilu viikko sitten alkoi sykkeet kummallisesti nousta ja olo oli puolikuntoinen, joten treenit oli jätettävä väliin hetkeksi. Aikuisuudessa on se hyvä puoli, että järki toimii vähän terävämmin kuin 15-vuotiaana, jolloin mentiin treeneihin vaikka pää kainalossa. Hassua kyllä, en missään vaiheessa tullut kunnolla kipeäksi, vaikka viime viikonloppuna nenä vähän vuosi ja fiilis oli kuumeinen. Olen kaivannut treenejä aivan valtavasti ja nyt sairaana olen kompensoinut liikkumattomuutta pienellä hienosäädöllä ruokavalion kanssa. Nyt takana on pari terveempää päivää ja tarkoitus olisi astella huomenna jälleen boksille!
Treeni-ikävissäni ajattelin kuitenkin kertoa teille hieman CrossFit-salimme treenisyklityksestä, joka kulkee neljän eri “teeman” mukaisesti eteenpäin. Tällä jaotuksella varmistetaan se, että keho saa kokonaisvaltaista treeniä niin voimatasojen, liikkuvuuden, kestävyyden kuin motoriikankin suhteen.
Strength-viikolla tehdään voimaliikkeitä, joissa on lyhyet toistot, käytetään isompia painoja ja levytanko-/lisäpainoliikkeitä. Näillä viikoilla olemme tehneet viime aikoina esimerkiksi snatchia, clean & jerkiä, deadliftiä ja overhead squatia. Tunnen olevani strength-viikolla omimmillani, sillä vapailla painoilla tehtävä kuntosaliharjoittelu oli mulle nuorempana rakas harrastus, josta on jäänyt tekniikoiden puolesta jotain selkärankaankin. Ja onhan se nyt hienoa ladata tankoon joka kerralla lisää painoa!
Gymnastics-viikolla tehdään liikkeitä, joissa vastuksena on oma kehonpaino. Noilla viikoilla on mukana myös voimistelullisia liikkeitä. Olen kokeillut näillä tunneilla ensimmäistä kertaa sitten ala-asteen muun muassa käsilläseisontaa ja kärrynpyöriä.
Viimeisimmällä gymnastics-viikolla harjoiteltiin yhtenä osa-alueena kuperkeikkoja. Olen ollut tähän mennessä yhdellä ainoalla aikaisemmalla kuperkeikkoja sisältävällä tunnilla, jolloin totesin ettei pysty. Voi kuulostaa tosi hölmöltä, mutta pelkään kuperkeikkoja niin, että kun kuulin niiden olevan tunnin ohjelmassa, alkoi sydän tykyttää nopeampaa kuin formula-auto kiertää ratansa kilpailuissa.
Pelko oli täysin pääkopan sisällä, mutta sain skaalata Metconissa kuperkeikat ja tunsin itseni suoraan sanottuna aika invalidiksi. Olin valmis myöntämään nössöyteni ja poistumaan salilta häntä koipien välissä, mutta vielä mitä. Koutsimme Maria oli päättänyt, että minun on kokeiltava ja saatava kuperkeikka onnistumaan. Niinpä hän ehdotti tunnin jälkeen, että saisin kokeilla ihan rauhassa korkeampien patjaviritelmien päältä kuperkeikkaa samalla kun hän avustaisi tarvittaessa.
Tämä kaikki tehtiin sillä seurauksella, että alle kymmenen minuutin harjoittelun jälkeen kuperkeikat sujuivat jo matalimmalla patjalla ilman apua. Kuperkeikkamörkö oli nujerrettu ja minä olin niin onnellinen onnistumisesta sekä kiitollinen siitä miten mahtavia koutseja meidän boksilla on!
Endurance-viikolla tehdään kestävyysliikkeitä, jolloin sarjat ja metconit ovat pidempiä ja treeneissä on sekaisin lisäpaino-/ oman kehonpainoliikkeitä. Olen tehnyt tällaisella viikolla esimerkiksi soutucooperin, joka oli yllättävän hauska! Endurance-viikoilla Metconit ovat pituudeltaan usein 10-20 minuuttia.
Näillä viikoilla olen oppinut ennen kaikkea tekemään tasaisia suorituksia ja kiristämään tahtia metconin loppupuolella. Testasin nimittäin CrossFitiä aloittaessani tyyliä täysillä ensimmäiset kaksi minuuttia ja etanan vauhdilla sekä keuhkot räjähtäen loput kolmetoista. Ei toiminut.
Neljäs ja viimeinen on Mobility-viikko, jolloin tunnit painoittuivat liikkuvuuden, kehonhuollon ja taitojen hiomiseen. Tämä on tavallaan sellainen palautusviikko ennen voimaviikkoa ja ainakin itse olen huomannut tämän todella hyödylliseksi. Tunnille mennessä sitä katsoo päivän ohjelmaa taululta ja miettii, että onpas lupsakkaa. Todellisuudessa näilläkin tunneilla saa hien pintaan ihan toden teolla, hitaammalla temmolla vain kuin normaalisti.
Mobility-viikko on itselleni henkilökohtaisesti kaikista haastavin, koska kehonhallintani ei ole vielä kovin luotettavaa. Odotan sitä, että kehoni tästä vielä vähän kevenee, jolloin saa paremman tuntuman tuohon kehonhallintaan. Näillä tunneilla tarvitaan välillä liikkuvuuden ja notkeuden lisäksi yhtäaikaisesti vielä voimaa. Mobility-tunneilla olen kokeillut esimerkiksi siltaa, siltapunnerruksia, venyttelyä ja erilaisia renkailla tehtäviä liikkeitä.
Oletteko muuten harkinneet ONRAMP-kurssille liittymistä CrossFit Santasportille meidän mielettömän hyväntuuliseen sekä tsemppaavaan porukkaan? Ajattelin vinkata, että 31.3. alkavalla kurssilla olisi vielä muutamia paikkoja jäljellä, mikäli CrossFit-kärpänen on päässyt puraisemaan. Meidän koutsien ja muiden kanssatreenaajien lämminhenkinen ilmapiiri on tehnyt ainakin itselleni tästä lajista harrastamisen kannalta oikeasti hauskaa ja mielekästä.
Huomenna jälleen treeneihin, luksusta. Arki-illat alkoivat käydäkin jo tosi tylsiksi!
Oma käsitykseni CrossFitista on muodostunut pitkälti pintapuolisen nettisurffailun ja näiden postaustesi pohjalta, ja pakko sanoa, että itsellä käy aivan valtavasti vastakarvaan tämä kaikki englanninkielinen termistö ja lyhenteistö, jota lajin yhteydessäkäytetään. Saa ainakin minun silmissä todella tehokkaasti lajin vaikuttamaan salaseuralta 😀 Ja kieltämättä näin pikemminkin “itseä ja kehoa kuuntelevan” liikkumisen kannattajana kuulostaa aika hurjalle jossain näkemäni lajin motto “getting fit, even if it kills you”.
Englanninkielistä termistöä käytetään siitä syystä, että kyseessä on kansainvälinen laji ja jos esimerkiksi matkaillessasi menet vieraskieliseen maahan lisensioidulle CrossFit-tunnille, tiedät mitä siellä tehdään. Nuo englanninkieliset nimethän ovat vain liikkeiden nimiä, ei sen kummempaa 🙂 Itse en ole koskaan kuullut mainitsemaasi lajin mottoa enkä ole huomannut mitään tuohon ajatukseen viittaavaakaan sen aikana, kun olen tätä lajia harrastanut. Henkilökohtaisesti CrossFit on mulle sopivan haastavaa, mutta ennen kaikkea itseä ja kehoani kuuntelevaa harjoittelua. Suosittelen hyppäämään epämukavuusalueelle ja kokeilemaan 🙂
Mua kyllä on alkanut kiinnostaa kovasti tämän myötä, kun olen lukenut sun innostuksesta! Jossain vaiheessa kokeilen, se on varma. 🙂
Ihanaa! Ehkäpäs me joskus päästään yhdessä CrossFittaamaan siellä Helsingissä 😉