Reseptit

Teräsnaisen linssipata

08.02.2013, Outi Rinne

Kevät tekee tuloaa vääjäämättä, vaikka ihan vielä ei siltä tuntuisikaan. Sen huomaa kuitenkin jo pitenevistä päivistä; Enää ei edetä kukon askelin vaan isoin harppauksin. Pian voimme onnitella itseämme siitä, että taas selvittiin vuoden pimeästä puolesta ja nyt kuljetaan vakaasti valoa kohti.

Olo ei kuitenkaan aina virkisty kilpaa lisääntyvän valon kanssa. Yllättävää kyllä, tutkimusten mukaan unen tarve on keskimäärin suurimmillaan helmikuussa, ei suinkaan kaamoksen syvimpään aikaan marras-joulukuussa. Ja tämä on siis ihan normaalia. Mutta jos talviuni tuntuu viipyvän tavallista pidempään tai olo on jatkuvasti ärtyisä ja tyhjiin ammennettu ilman selvää syytä, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa ravinteet ja nestetasapaino. Uupunut olo ja vanne pään ympärillä saattavat yllättäen helpottaa jo sillä, että muistaa päivän mittaan tarjoilla itselleen vähintään 11/2 l raikasta vettä tai enemmänkin, jos nestettä kuluu esim. urheilessa.

Keho tarvitsee energian tuotantoon myös useita ravintoaineita. Naisilla tavanomainen uupumuksen aiheuttaja onkin raudan puute ja vaikka se ei olisi päässyt anemiaksi asti, jo vähäisempikin puutos voi aiheuttaa alakuloa. Raudan lisäksi kromi, magnesium ja sinkki sekä C- ja B-vitamiinit ovat kehoa energisoivia hivenaineita.

Ja mikä onkaan ihanampi tapa nauttia näitä energiabuustereita, kuin sydäntä lämmittävän täyteläinen linssi-munakoisopata. Linssit ja munakoiso ovat mielestäni olleet aina mainio makupari mutta ne ovat myös hyvä kasvisperäinen raudan lähde. Tähän ohjeeseen terästä tuo lisäksi villivihannesten kunkku, nokkonen, jota voi näin talviaikaan käyttää kätevästi kuivattuna jauheena. Mutta koska raudan imeytymiseen tarvitaan myös C-vitamiinia, lisäsin tuoreet yrit ja osan kasviksista vasta kypsennyksen jälkeen. Raikkaan maun lisäksi ne tuovat myös rapsakkaa rakennetta. Kaiken ei aina tarvitse olla pataherkussakaan umpikeitettyä. Viime silauksena lisäsi itse ruokaan vielä pari ruokalusikallista hiivahiutaleita, jotka tuovat sekä täyteläistä makua että roppa kaupalla B-ryhmän vitamiinieja. Jos ne tuntuvat kovin vierailta, viimeistele linssiherkku raastetulla parmesaanilla.

Linssi-munakoisopata

  • 250 g vihreitä linssejä
  • 3 munakoisoa
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä

Liota linssejä pari tuntia runsaassa vedessä. Siivilöi ja huuhtele. Linssejä ei välttämättä tarvitse liottaa ennen kypsentämistä, mutta itse olen todennut niiden sulavan paremmin pienen liotussession ansiosta.

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita munakoisot kokonaisina paahtumaan uunipellille. Pistele haarukalla niiden pintaan reikiä. Paahda puolisen tuntia, tai kunnes munakoisot ovat pehmenneet. Ota jäähtymään. Halkaisen jäähtyneet munakoisot neljään osaan ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Sekoita joukkoon suola, mustapippuri ja oliiviöljy. Jätä maustumaan.

  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1,5 dl manteleita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 vartta selleriä
  • 10 cm pala purjoa
  • 1 rkl nokkosjauhetta
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 l kasvislientä
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua anista
  • 2 tl agavesiirappia
  • mustapippuria

Viimeistelyyn:

  • 1 – 2 rkl hiivahiutaleita tai parmesaniraastetta

Hienonna sellerin varret ja purjo silpuksi. Sulata kookosöljy padassa tai suuressa kattilassa. Paahda kokonaisia manteleita hetki jatkuvasti hämmentäen, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää puristettu valkosipulinkynsi, selleri ja purjosilppu ja freesaa hetki. Lisää huuhdellut linssit ja muut yllä luetellut ainekset ja sekoita hyvin. Jätä kannen alle hautumaan 30 – 45 minuutiksi tai kunnes linssit ovat kypsyneet pehmeiksi mutta napakoiksi. Sekoita joukkoon hiukan marinoituneet munakoisot ja hiivahiutaleet, jos käytät niitä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita tai suolaa. Valmista fenkoliseos:

Vihreä fenkoliseos:

  • 1 pieni fenkoli
  • ruukku minttua
  • 1 varsi selleriä
  • 1 limen raastettu kuori
  • 1 limen raastettu mehu
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä

Suikaloi fenkoli ja sellerin varsi ohuen ohuiksi viipaleiksi. Silppua minttu ja sekoita kulhossa fenkoli-selleriseokseen. Raasta joukkoon luomulimen kuori ja purista mehu. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja pyöräytä sekaan myös kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Siirrä linssipata tarjoiluastiaan tai nosta pöytään suoraan padassa. Lisää ennen tarjoilua päälle fenkoliseos ja pyöräytä kevyesti sekaisin.

– Viikonlopun aterialla padan seuraksi sopii nautiskella myös lasillinen antioksidantteja…

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Silja
Silja
11 years sitten

Kuulostaa hyvältä. Tuo pata ei varmaan kärsi uudelleen lämmittämisestä, eli voisi olla hyvää lounasruokaa töihin. Kuinka monta annosta tuosta määrästä tulee?

Outi
Outi
11 years sitten

Silja, anteeksi kommenttisi oli jotekin jäänyt minulta huomaamatta. Eli myöhäinen vastaus, toivon mukaan vastaisuuden varalle 🙂 Pata pitää uudelleen lämmittämisestä, maut vaan syvenevät. Annoksesta tulee neljälle.

Heidi
Heidi
11 years sitten

Kiitos tästä reseptistä, tää on tosi hyvää! Tuo minttu-lime-selleri-fenkoli lisäke on aivan mahtavaa, siihen tulee todella himo. Teen sitä usein ihan muunkin ruuan seuraksi. Jos tykkää vähän kipakan happamasta, niin tämä toimii.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.