Aivojaan voi ruokkia tarjoamalla niille älypähkinöitä purtavaksi, tuulettaa hengittelemällä syvään kostean pehmeää syysilmaa tai hemmotella minimeditaatiolla kesken työpäivän. Aivot tykkäävät myös herkutella. Silloin niille leivotaan tuoksuva väriräjähdys. Söpö pikkuvuoka täynnä mehevän marjaisia makuja, alla suussa sulava pähkinämuropohja. Kardemumma-kanelinen marjaherkku jaetaan puoliksi parhaan ystävän kanssa ja muistellaan yhdessä kesän parasta mansikkapaikkaa.
Taivaallinen marjaherkku (4 pientä tai 1 iso piirasvuokaa)
Näihin pikku vuokiin kätkettiin aivojen rakkausruokaa: Pohjaan jauhettiin saksanpähkinöitä ja chia-siemeniä yhdessä kotoisan kauran kanssa. Muropohja sai päälleen marjakimaran, joka makeutettiin taatelilla. Päälle ripoteltiin runsaasti muruseosta, joka syntyikin tällä kertaa rapsakoista granaattiomenan siemenistä ja kardemummaisesta pähkinärouheesta. Mega-paljon omegoita, antioksidantteja, hyviä kuituja ja rasvoja sekä luonnollisia sokereita. Uunin kautta kävi vain pohja. Sillä aikaa täytteeseen vatkattiin kaikkein raikkainta marjarakkautta.
Muropohja:
- 1,25 dl saksanpähkinöitä
- 1,25 dl kaurahiutaleita
- 1 rkl chia- tai pellavansiemeniä
- 1,25 dl palmusokeria (tain 1 dl intiaanisokeria)
- 1/8 tl Himalaja- tai merisuolaa
- 1 tl luonnon vaniljajauhetta
- 3 rkl neitsytkookosöljyä
- toiset 1,25 dl kaurahiutaleita
Laita kaikki ainekset kookosöljyä ja osaa kaurahiutaleista lukuunottamatta tehosekoittimeen. Jauha hienoksi seokseksi. Kaada kulhoon ja sekoittele käsin joukkoon öljy ja loput kaurahiutaleet. Painele pieniin annosvuokiin tai yhteen isoon piirasvuokaan (halk. 25 cm). Paista 150 asteessa 15-20 min. tai kunnes pohja alkaa tuoksua ja muuttuu kullanruskeaksi. Ota uunista ja anna jäähtyä. Valmista sillä aikaa täyte ja muruseos.
Taivaallinen täyte:
- n. 20 pakastemansikkaa (hieman sulaneina)
- 14 kokonaista taatelia
- n. 1 dl vettä
- 1 tl kanelia
- 1 rkl jauhettuja psylliuminsiemeniä
- 2,5 dl marjasekoitusta (mustikoita, mustaherukoita, tyrnimarjoa tai valmista marjasekoitusta)
Hehkeä muruseos:
- 1/2 granaattiomenan siemenet
- kourallinen saksanpähkinöitä rouhittuna
- 1/2 tl jauhettua kardemummaa
Sekoita keskenään. Jos kaapistasi löytyy lucumaa tai mesquite-jauhetta, nyt on hyvä tilaisuus käyttää jompaa kumpaa ja sekoittaa ruokalusikallinen muruseokseen. Ripottele piiraiden päälle. Herkuttele heti tai anna tekeytyä hetki jääkaapissa.
Ihana ohje ja kreivinaikaan! Nyt on tullut vihdoin vastaan luomu granaattiomenoitakin, joten tämä ohje menee ehdottomasti suosikkeihin. Ihana Outi, on pitänyt kysymäni jo kauan että mistä/miltä merkiltä löytäisin höyryttämättömiä kaurahiutaleita? Sitähän olet yleensä ohjeissasi neuvonut käyttävän. Onkohan se sama kuin ‘steel cut oats’? En ole huomannut sellaista pakkausmerkinnöissä kuin höyryttämätön, eli tarkoittaako tuo että keittoaika on pidempi kuin se 10min? Tykkäisin kokeilla tuore- ja raakapuuroja myös kaurahiutaleilla, mutta on älyttömän vaikeaa löytää sekä gluteenittomia ja luomuja kaurahiutaleita, ja vielä päälle höyryttämättömmiä….
Oih, ihana herkku! Vaikuttaa oikein raikkaalta ja just täydelliseltä alkutalven väripilkulta, josta nautiskella teekupposen kanssa vilttiin kääriytyneenä 🙂
Kafi, granaattiomenat on aivan superihania! Itse osta Riihipuodin kaurahiutaleita, jotka ovat höyryttämättömiä. Muiltakin pientuottajilta löytyy, mutta jos haluaa olla varma asiasta, kannattaa aina kysäistä. Kypsennysaika on pidempi johtuen juuri tuosta höyryttämättömyydestä.Ja samoja tosiaan ovat kuin steel cut oats. Mutta kyllä se höyrytetty luomuhiutalekin on ihan kelpo tuorepuuroaines, jos ei ole niin tarkkana raakuuksien kanssa. Anni Minerva, puit sanoiksi tämän reseptin syvimmän olemuksen 🙂
Granaattiomenoihin olen ihan lääpälläni minäkin ja piti heti klikata sun kuva isommaksi, kun tunnistin tuon huumaavasti hehkuvan, herkullisen punaisen värin : ) Täytyypäs kokeilla tuota ohjettasi! Taru
Taru, granaatit ovat kaimansa veroisesti oikeita jalokiviä 🙂 Aika simppeli on tuo ohje, jos ei aina jaksa rouskutella siemeniä ihan sellaisenaan 🙂
Hei Outi! Haluaisin tehdä tätä reseptiä joulun jälkkäriksi, ja mietin, että luuletko että voisin korvata sokerin hunajalla? Jos niin, millä mittasuhteilla? Vai olisiko sinulla suositella/ vinkata muista hyvistä ja terveellisistä joulun jälkiruokaresepteistä?
Riikka, harmi kyllä vastaan vasta nyt, kun olin joulun tienoon nettikatkolla etelän lämmössä 🙂 Mutta vastaisuuden varalle vastaan, vaikka näin myöhässäkin. Eli hunajaa voi toki käyttää, se on makeampaa kuin sokeri ja varsinkin palmusokeri, joten laittaisin sitä n. 0,75 dl eli n. puolet alkuperäisestä määrästä. Jouluisia ja runsaasti muitakin terveellisiä mutta mausta tinkimättömiä jälkkärireseptejä löytyy ruokablogistani Keittiökameleontti: http://www.kitchenchameleon.com Toivottavasti joulutarjoilusi onnistuivat joka tapauksessa 🙂