Loppiainen päätti joulunajan juhlakauden ja huomenna alkaa ensimmäinen virallinen arkiviikko. Ystävänpäiväänkin on vielä aikaa…
Mutta siksi ja juuri siksi kannattaa rakkaintaan ilahduttaa tarjoamalla pieni illallisyllätys. Häätää arkipimeä paistamalla uunin lämmössä piiras, johon on leivottu onnellisuutta, iloa ja rakkautta.
Mansikoihin ja punajuuriin on perinteisesti liitetty lemmen tunteita nostattavia ominaisuuksia. Uudempi tutkimus valottaa, etteivät ne ole rakkausruokaa pelkästään hehkuvan värinsä vuoksi: Molempien on todettu sisältävän sekä mielialaa kohottavia että seksuaalista halukkuutta lisääviä aineita, kuten tiettyjä antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Ja etteivät tunteet saisi aivan päätä pyörälle, molemmat ovat sijoittuneet hyvin myös muuta aivotoimintaa tehostavien ruokien listalla.
Mutta koska rakkauteen ja iloon kuuluu aina ripaus leikkiä, nämäkään herkkupalat eivät ole aivan sitä miltä ensi silmäyksellä saattaisi näyttää. Kyse on nimittäin suolaisista piirakoista. Mansikka ja punajuuri asettuvat saksanpähkinöistä ja kaurasta leivotulle pedille ja saavat peitteekseen balsamicoa, tuorejuustoa sekä runsaasti vasta rouhittua mustapippuria. Omissa piiraissani juusto on soijapohjaista vegejuustoa. Jos kuitenkin pehmeä vuohenjuusto kutsuu, voit vatkata täyteeksi sitä. Rucola ja runsas vihreä salaatti lempikastikkeellasi viimeistelee nautinnon.
Mansikka-punajuuripiiraat (4 pikkupiirasta tai 1 iso)
Täyte:
- 4 punajuurta tai sekä puna- että keltajuuria
- n. 10 pakastemansikkaa hieman sulaneina
- 1 tl laadukasta suolaa
- 1-2 rkl balsamiviinietikkaa
- 250 g (soija-)tuorejuustoa
- 1 sitruunan mehu (jos käytät vuohenjuustoa, jätä kokonaan pois)
- 1 valkosipulinkynsi
- reilusti rouhittua mustapippuria
Pohja:
- 2,5 dl saksanpähkinöitä
- 3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
- 1/2 tl laadukasta suolaa
- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 2 rkl vettä
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita sinne kokonaiset punajuuret ja paahda kunnes pehmenevät hieman (n. 40 min). Valmista sillä välin pohjataikina: Laita kaurahiutaleet tehosekoittimeen ja käytä konetta hetki (n. 10 s). Lisää saksanpähkinät ja jatka jauhamista, kunnes saat tasaista jauhoa. Lisää myös suola. Nypi kookosöljy jauhoseokseen sormenpäillä ja lisää sen verran vettä, että saat kiinteän taikinan. Voitele yksi iso matala piirasvuoka tai neljä pientä. Painele taikina piirasvuokien pohjalle ja reunoille. Jätä odottamaan.
Kuori pehmenneet punajuuret. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Mausta suoalla ja balsamiviinietikalla. Sekoita toisessa kulhossa soijatuorejuusto ja sitruuna sekä puristettu valkosipulinkynsi notkeaksi seokseksi. Jos käytät vuohenjuustoa, notkista se lisäämällä vain hieman vettä, sillä juustossa on jo itsessään happoisuutta. Asettele maustuneet punajuuriviipaleet pohjataikinan päälle ja peitä ne juustoseoksella. Rouhi päälle runsaasti mustapippuria. Viipaloi kohmeiset mansikat ja viimeistele piiraat.
Laita uuniin ja paista 200 asteessa, pikkupiiraita 1/2 tuntia, isoa piirasta 45 min., tai kunnes pinta saa väriä. Ota piiraat uunista ja anna vetäytyä n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua. Viimeistele pinta tuoreella rucolalla ja tarjoa kynttilän valossa, lisänä suuri kulhollinen vihreää salaattia. Pehmeän täytetälinen punaviini ei sekään ole hassumpi idea…
Hei! Kuulostaa hyvältä! Täältä löytyy myös love pie-resepti 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=cRVUelINA5I
Laura, tota sitten jälkkäriksi <3
Tää näyttää niiiiiiin herkulliselta! Voi että kun jaksaisin testata! Ulkonäkö kyllä hämää, luulin tätä kermakakuksi!
Katjam hihii ulkonäköhämäys olikin sala-ajatuksena 🙂 Mutta keko rucolaa pinnalla selventää kyllä, mistä on kysymys. Se kuva vain jäi nyt pois.
Tahdon niin niin niin tehdä tätä! Olen jo ostanut punajuuria jääkaapin täyteen ja odotan onnessani viikonloppua, jolloin pääsen leipomaan. Yksi juttu reseptissä vain tökkii, enkä tiedä miten korvaisin tuorejuuston? En käytä maitotuotteita, enkä soijatuotteita (paitsi fermentoituja), joten olisiko sinulla apua tähän ongelmaan? Piiras on kutsuvan herkullisen näköinen ilman kuorrutettakin, mutta uskon sen voittavan paremman puoliskoni sydämmenkin jos tuorejuuston voisi jotenkin huijata. Suurkiitos jos jaksat vastata!
Kafi, Jos olen ihan rehellinen, teen itsekin piiraan mieluiten omatekoisella cashew- tai mantelijuustolla kuorrutettuna. Raakakeittiön puolelta tuttuja juttuja ehkä, mutta toimivat unelmaisesti myös kypsennetyissä ohjeissa. Helpoin kuorrute syntyy, kun liottaa casheweja väh. 1/2 tuntia, blendaa paksuksi tahnaksi yhden sitruunan mehun, kenties tilkan vettä, suolaripauksen ja agave- tai hunajatujauksen kanssa. Jos juuston maku kutsuu, teelusikka tai kaksi hiivahiutaleita tekee tahnasta autenttisen. Soija- ja muuta valmiit vegejuustot ovat helppoja mutta kuitenkin teollisia ja vähän pliisuja korvikkeita. Soijaostastolta kuitenkin soijajogurtti lisäsitruunalla terästettynä on ollut toimiva vaihtoehto. Jugehan on hapatettua, tosin ei yhtä luonnollista kuin miso, tempeh tms. Myös pehmeä (silken-) tofu toimii samaan… Lue lisää..