Reseptit

Männynkukkasmoothie

29.05.2013, Outi Rinne

ARKive image ARK020721 - Scots pine Ihana kesäaurinko siivittää kulkua kohti aamulenkkiä. Polulla ilma on sakeana. Miehekkäitä pöllähdyksiä ei kuitenkaan aiheuta treenattu adonis ohi kiitäessään, vaan sivummalla kasvava mänty, joka on täydessä kukassa.

Männyn hedekukat tupruttavat touko-kesäkuun vaihteessa estottomasti siitepölyä, joka on täynnä testosteronia ja muita luonnollisia hormoneja, lukuisia hivenaineita, vitamiineja, aminohappoja ja entsyymejä. Kyse on siis todellisesta superruoasta, jota kasvaa ihan siinä käden ulottuvilla, suomalaisessa suvimaisemassa.

Männyn siitepölyä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä rapiat pari tuhatta vuotta mm. estämään ikääntymistä, lisäämään elinvoimaa ja vastustuskykyä. Ennen kaikkea männyn siitepöly kuitenkin tasapainoittaa hormonitoimintaa sekä miehillä että naisilla. Monien muiden elintoimintojen lisäksi hormonit vaikuttavat voimakkaasti myös mielialojen säätelyyn. Harmonisesti soittava hormoniorkesteri lisää elämäniloa ja nautintoa kaikilla elämän osa-alueilla, ei vain makuuhuoneen puolella.

Männyn siitepölyä saa sisäsiististi superfood-valmisteina ympäri vuoden. Rohkeat mimmit suuntaavat kuitenkin nyt lähimpään männikköön ja nappaavat palleroisia kukintoja omaksi ja kumppaninsa iloksi. Isommat määrät* kannattaa uuttaa alkoholiin tai sekoittaa hunajaan, jolloin tätä eliksiiriä voi annostella kultalusikalla omalle rakkaalle myös kuuman kesän vaihtuessa arkiseen aherrukseen. Lyhyen ja kiihkeän siitepölysesongin ajan hehkeää aamuhetkeä kannattaa kuitenkin ilahduttaa vaikkapa männynkukka-smoothiella. Männyn kaveriksi on tässä päässyt kaksi muuta mielihyvämolekyyleillä lastattua ruoka-ainetta: vuohen raakamaito sekä mansikka.

Männynkukka-smoothie

  • kourallinen siitepölyä sisältäviä männyn hedekukkia
  • 2,5 dl vuohen (raaka-)maitoa TAI vuohenmaitojogurttia
  • 2,5 dl pakastemansikoita
  • 3 pehmeää taatelia (liota tarvittaessa vesitilkassa ja käytä myös liotusvesi smoothieen
  • hiukan vettä tarvittaessa

Laita tehosekoittimeen männyn kukinnot. Jos mukana menee muutama neulanen, ei haittaa, sillä ne sisältävät erittäin runsaasti c-vitamiinia ja ovat terveellisiä muutenkin. Lisää vuohenmaito ja mansikat sekä taatelit. Surauta samettiseksi aamujuomaksi ja lusikoi hitaasti maistellen.

* Huom! Männyn- ja kuusenkerkät ja -kukinnot eivät kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin eli periaatteessa niiden keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.