Reseptit

Lempeät laventelimuffinit

28.04.2013, Outi Rinne

Resepti kevätväsymykseen voisi olla vaikkapa nuuhkaus laventeli-tuoksupussista. Aistit avaava kokemus kiidättää kenties aurinkoiseen Etelä-Ranskaan tai kesäpäivän kuivaamiin puhtaisiin lakanoihin, mummolan vaatekaappiin tai ylelliseen spa-tuokioon. Itse matkaan muistoissani Kalifornian kotimme pihalle, jonka puutarhakäytävää reunustivat laventelipuskat. Aurinkoisella säällä tuoksu oli huumaava.

Laventelia käytetäänkin paljon hajusteena sellaisenaan ja eteerisenä öljynä. Sen kukista voi myös hauduttaa teetä helpottamaan vatsavaivoja, flunssaista oloa ja päänsärkyä. Fyysisten vaikutusten lisäksi laventelin on todettu myös kohottavan mielialaa, rauhoittavan ja helpottavan unen tuloa. Laventelijalkakylpy ennen nukkumaan menoa, oksa tai pari tyynyn alla voivat olla hyvä keino houkutella Nukkumatti visiitille.

Välimerellisessä keittiössä laventelia käytetään myös mausteena mm. basilikan, valkosipulin ja timjamin kanssa, mutta mielestäni sille kannattaa varata paikka myös makeissa leivonnaisissa. Aromi muistuttaa etäisesti kardemummaa ja sopii oivallisesti mm. sitruunan pariksi. Seuraavan iltateen kylkeen suosittelenkin kokeilemaan lempeitä laventelimuffineja, jotka saavat makuhermot soittamaan tuutulauluja.

Muffinit ovat keveitä ja superhelppoja valmistaa. Ne voi halutessaan kuorruttaa laventelisokerikuorrutuksella, mutta maistuvat sellaisenaankin.

Laventelimuffinit (8 kpl)

  • 3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
  • 2 dl palmusokeria
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 2 tl kuivattuja laventelinkukkia
  • 1 tl jauhettua luonnon vaniljaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl luomusitruunan mehua
  • 150 g pehmeää tofua
  • 1 rkl manteliöljyä tai jotai muuta pähkinäöljyä
  • 1 kypsä päärynä
  • (1 rkl vettä)

Käytä paistamisessa muffinivuokaa ja voitele kolot tai vuoraa paperisilla pikkuvuoilla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita keskikokoisessa kulhossa keskenään kuivat aineet. Soseuta päärynä tehosekoittimessa. Lisää joukkoon tofu ja jatka sekoittamista, kunnes saat kermamaisen seoksen. Lisää tofuseokseen sitruunankuori ja -mehu ja sekoita tasaiseksi. Siirrä tofuseos suurehkoon kulhoon. Kääntele joukkoon jauhoseos, mutta älä sekoita liikaa. Lisää vielä 1 rkl vettä tai enemmän, mikäli taikina tuntuu kuivalta. Sen tulisi olla koostumukseltaan paksuhkoa puuroa. Lusikoi taikina muffinivuokiin, täytä vuoasta vähintään 3/4. Paista uunin alaosassa n. 20 min tai kunnes pinta on saanut kullanruskean värin. Älä paista liikaa. Ota muffinit uunista ja anna levähtää pari minuuttia. Kumoa sitten vuoista tai jäähdytä ritilällä.

Kuorrutus:

  • 11/4 dl tomusokeria
  • laventelin kukista haudutettua teetä, jäähdytettynä

Lisää tomusokeriin nestettä teelusikka kerrallaan, kunnes saat notkean kuorrutteen. Lusikoi tai pursota muffinien päälle. Ripottele muutama laventelin kukka koristeeksi.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.