Aamulla heräiltiin auringonnousun aikaan ja päivä alkoi kiireettömästi puuhastellen. Reseptikuvia räpsiessä sinitaivas heijastui myös pöytäliinalle. Elämä on hyvää. Viime syksyn valtavaa mustikkasatoa löytyy vielä pakasteesta ja pussukat sisältävät muutaman metsämansikka- tai villivadelma-yllätyksen. Jaankin teille smoothieohjeen, jota olen tehnyt jo kolme, viisi, yhdeksän… monta kertaa! Oikea hemmottelusmuuti makunystyröille. Tässäpä päälimmäiset syyt siihen, miksi tästä smoothiesta voi tulla vallattoman hyvä olo!
Tiikerihenkiset villimaapähkinät eroavat tavanomaisista maapähkinöistä ulkonäkönsä ja pehmeänrikkaan maun lisäksi siten, että ne eivät sisällä haitallisia määriä homesientä, joita taas tavan jalostetuissa maapähkinöissä on havaittu ongelmaksi asti. Maapähkinät ovat nimestään huolimatta palkokasveja ja ne voidaan myös idättää ennen käyttöä. Niissä on myös proteiinia enemmän kuin muissa pähkinöissä, 26-30 prosenttia.
Smoothieen tulee uhkea väri mustikoiden antioksidanttipitoisuuden ansiosta. Muutkin ainekset sisältävät roima-annoksen makuja, ravinteita, vitamiineja ja hyviä rasva-happoja. Varsinkin tuo käyttämäni spirulina-propolishunaja on todella hyvänmakuista! Ripaus suolaa korostaa makuja. Pakuriteepohja smoothiessa on loistava tapa nauttia päivän annokset ehtaa suomalaista voimajuomaa. Pakuri on pätevä aines ylläpitämään vahvaa vastustuskykyä. Chiansiemenet ne turpoavat 9 kertaisesti ja kehittävät ympärilleen hyytelömäisen geelin, joten smoothieen lisättynä ne saavat aikaan miellyttävän runsaan koostumuksen. Chiansiemen sisältää arvokkaita kasviöljyjä, proteiinia, runsaasti kuitua ja ravinteita, jotka hoitavat ja hellivät elimistöä. Ripauksen mystiikkaa lisää tieto siitä, että Etelä-Amerikan heimolta löytyy myös Chia-niminen ilon ja nautinnon jumalatar.
VILLIMAAPÄHKINÄMAITO
1.0 dl villimaapähkinöitä
puoli litraa kylmää pakuriteetä tai vettä
Aja ainekset tehosekoittimessa, kunnes seos on maidonvalkeaa ja sileää. Lisää tehosekoittimeen loput smoothien ainekset.
VINKKI: Myös mantelit, cashewpähkinät ja useat muut siemenet ja pähkinät käyvät pähkinämaidon valmistukseen.
SMOOTHIE
villimaapähkinämaito
200g metsämustikoita
2 rkl maca-jauhetta
1 rkl chiansiemeniä
ripaus laadukasta suolaa
1 kukkurallinen teelusikallinen spirulina-propolishunajaa
Tehosekoita kaikki ainekset sileäksi smuuthieksi ja kaada tarjoilulaseihin. Ripottele lisäksi päälle esimerkiksi mehiläisten siitepölyä tai gojimarjoja.
VINKKI: Vihreän hunajan puuttuessa voit käyttää myös tavallista hunajaa ja vaihtoehtoisesti lisätä vielä tujauksen sprirulinaa, chlorellaa, nokkosta, muita viherpommeja tai propolista.
Nautiskele juomaa vaikkapa terassilla auringonpaisteessa D-vitamiinin kera!
Valoisaa ja ihastuttavaa aurinkopäivää.
♥ Maria