Omat ateriani ovat yleensä täyttä vegeruokaa, sillä sekä kokemukseni että tutkimustieto puhuvat vahvasti sen puolesta, että parempaa hyvän olon ruokaa saa hakea. Saatan kuitenkin tehdä välillä poikkeuksia, sillä ehdottomuus on niin ikään haitallista, jos se esim. johtaa korvien ummistamiseen kehon viesteille.
Yksi poikkeuksista on aito kreikkalainen vuohenmaitofeta. Kaipuu ei selity pelkästään muistolla illallisesta hämärtyvällä terassilla, aaltojen lyödessä rantaan ja kaskaiden pitäessä konserttia. Aito feta ja muut vuohenmaitotuotteet sisältävät runsaasti tryptofaania, joka edesauttaa mielihyvä-välittäjäaine serotoniinin muodostumista. Myös kalsium, hyvälaatuinen proteiinin ja B2-vitamiini lisäävät voimaa surffata arjen aalloilla. Ja voimakkaan makuista fetaa riittää pienempikin määrä tyydyttämään juustonälkää, jolloin tilaa jää tärkeimmille, eli tuoreille värikkäille kasviksille.
Tämä yksinkertainen mutta luonteikas salaatti ruokkii mieltä myös puna- ja parsakaalilla sekä auringonkukan siemenillä. Annos viimeistellään raikkaalla appelsiini-vinegretillä ja täydellinen lounas on valmis.
Feta-punakaalisalaatti
- 1/4 keskikokoista punakaalia
- 1 parsakaali TAI 1/2 kerää pelkkää punakaalia
Marinointiin:
- 1/2 tl laadukasta suolaa
- 1 rkl sitruunan mehua
- 1 tl hunajaa
- n. 150 g luomulaatuista vuohenmaitofetaa
- 1 dl auringonkukansiemeniä
Sitrusvinegretti:
- 1/2 appelsiinin mehu
- 1/2 sitruunan raastettu kuori
- 1 tl hunajaa
- 1/4 tl laadukasta suolaa
- rouhittua mustapippuria
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 valkosipulinkynsi murskattuna
- 1,5 dl mietoa oliiviöljyä
Jos käytät parsakaalia, pilko se pieniksi kukinnoiksi. Säästä kanta muuhun käyttöön. Sekoita kaalin joukkoon marinadiainekset ja puristele reilusti käsin niin kauan, että kukinnot pehmenevät. Suikaloi sekaan punakaali juustohöylällä tai mandoliinileikkurilla. Jos käytät pelkkää punakaalia, lisää tässä vaiheessa joukkoon marinadiainekset. Pyöräytä kunnolla sekaisin ja jätä marinoitumaan hetkeksi. Vatkaa sillä välin kaikki sitrusvinegretin ainekset. Paahda auringonkukansiemeniä kevyesti kuivalla pannulla kunnes ne alkavat tuoksua.
Asettele laakeaan tarjoiluastiaan kaali(sekoitus) ja murustele päälle feta. Lisää auringonkukansiemenet ja rouhi päälle mustapippuria. Muutaman granaattiomenan siemenenkin voi pudotella tuomaan hehkua luksusluokan lounassalaattiin.
Yksinkertaista, hyvää ja kaunista! Viime aikoina olen paahtanut antaumuksella kukkakaalia uunissa ja siitä onkin resepti tulossa kotikeittiö-sarjaan, kunhan jaksan kirjoittaa tekstin puhtaaksi. Mutta seuraavaksi taidan latoa koriin parsakaalia, ruusukaalia ja punakaalia! Etenkin ruusukaalin suhteen muhistelee pari ideaa takataskussa…
Katja, loistoaterioihin tarvitaan usein juuri vain kolme ensin mainitsemaasi elemenettiä 🙂 Kaalit ovat kerrassaan upea luonnonvara!
Kiitos tästä! Helppo tehdä ja niin hyvää!
Outi, tämä näyttää niiiiin kauniilta! Itselläni on vähän sulatusongelmia kaalien kanssa, mutta tätä en ehkä malta olla kokeilematta. Pitää huolellisesti puristella ja rutistella, tai sitten vähän höyryttää. 🙂
Annakerttu, kiitos itsellesi palautteesta 🙂
Jutta, kaalit on … Pieni esikypsytys puristelemalla saattaa toimia. Ehkä voisin ajatella myös kevyttä paahtoa uunissa…
kaunis salaatti Outi! Minä käytän pelkästää vuohen-ja lampaanmaitotuotteita ja onnekseni niitä on täällä vaikka kuinka paljon,kuten Välimeren maissa. Minullakin on vähän ongelmia kaalin suhteen,mutta lisään aina joukkoon ripauksen jauhettuja fenkolinsiemeniä.P.S teksti tulee tässä tosi vaaleana valkoista pohjaa vastaan.Onko sitä mahdollista muuttaa vähän tummemmaksi?
kiitos tästä ohjeesta! olen punakaalikoukussa. NIIN HYVÄÄ 🙂