Kyllä, tämänkertaisen mieliherkun innoittajana on ollut se avokadopasta. Onnen kyyneliä kirvoittava pastaohje joka on yksinkertaisuudessaan nerokas. Tarkempi silmäys reseptin anatomiaan paljastaa, että jumalaisen maun lisäksi, pasta-annos saa syystäkin syöjänsä kehräämään tyytyväisyydestä. Reseptiin on hämmennetty useita mielialaa kohottavia aineksia: Hiilarit kohottavat fiiliksiä boostaamalla serotoniinin tuotantoa ja pala juustoa saa mielen rennoksi (tryptofaani). Avokado voitelee aivotoimintamme uusille kierroksille ja saa ruoansulatuksen rokkaamaan (hyvät rasvat ja kuidut).
Synkkänä iltana kermainen pasta on pikatie onnen kukkuloille. Joskus nousu kuitenkin jää vain trampoliinipompuksi. Maltillisempaan mutta pysyvämpään nousukiitoon meitä vauhdittavat täysjyvä ja vehnääkin tehokkaammin tumma riisi. Hitaasti hyvä tulee on oiva periaate myös mieliasioissa.
Tähän annokseen minua inspiroi musta riisi, jota Kiinassa on kutsuttu myös nimellä Forbidden Rice. Tosin tämä riisi oli kasvanut Italiassa. Ja kaikki kiellettyhän on kivaa, joten pastan tilalle kokkasin avokadojen kaveriksi mustaa risottoa. Visuaalinen efekti ainakin oli kiehtova. Juuston tilalle heitin risottoon hampunsiemeniä ja hiivahiutaleita (aivojen autuusruokia), mutta mikään ei estä raastamasta sekaan myös vähän luomu-pecorinoa ja -parmesania.
Avokadorisotto
- 400 g mustaa riisiä tai täysjyvä-risottoriisiä
- 2 l vettä keittämiseen + 1 tl merisuolaa
- 2-3 kypsää avokadoa
- 11/2 limen mehu ja raastettua kuorta
- 1 tuore punainen chili tai vastaava määrä kuivattua
- 1 valkosipulinkynsi murskattuna
- 1 tl agave-siirappia tai hunajaa
- nippu basilikaa
- nippu kirveliä tai persiljaa
- 1 tl hienoa merisuolaa
- 1/2 dl avokadoöljyä tai mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 2 rkl hiivahiutaleita ja 1 rkl kuorittuja hampunsiemeniä TAI 1 dl luomuparmesania + 1 dl luomupecorinoa
- 1 dl vettä
Keitä riisi ohjeen mukaan mutta jätä al dente. Kuutioi sillä aikaa avokadot ja lisää niiden sekaan loput ainekset. Pyöräytä kevyesti sekaisin. Valuta kypsä riisi ja sekoita avokadoseokseen. Enjoy!
Oih, tämä ohje houkuttaa kyllä paljon enemmän kuin se alkuperäinen innoittajansa! Minulla on kaapissa jotain tummaa riisilajiketta, jonka äiti osti joskus jostain etnokaupasta. Olisikohan se tätä mustaa riisiä, pussissa lukee vain tumma, mutta se on kyllä sitten tosi tummaa ja keitettynä sellaista hieman puuroutuvaa. Nytpä on sillekin käyttökohde, kun muuten ei riisiä tule juuri käytettyä 🙂
Anni Minerva, kuulostaa mustalta riisiltä. Se on tosiaan keitettynä sellaista vähän tahmeaa ja keitinvesi muuttuu todella komean tummanpurppuraiseksi 🙂 Itse en juurikaan käytä riisiä, mutta viimeaikoina on tullut taas kokeiltua näitä vähän eksoottisempia laatuja.
Kiitos Outi! Ratkaisit juuri perjantai-illan safkapulmani! 🙂
Katja, meillä kävi niin, etä riisi on uusi musta. Ei kun mites se meni… siis pasta 🙂
Kiitos tästä ohjeesta, olen aivan hullaantunut ja tehnyt jo useamman kerran 😀 Viimeksi (eli tänään) käytin mustan riisin tilalta luomurukiin jyviä ja heitin vielä kidneypapujakin sekaan tuomaan ruokaisuutta. Ai että, ihan huippua!
Anni Minerva, mahtavaa reseptievoluutiota! Ehdottomasti komppaan kotimaisten viljojen käyttöä. Miten saikaan ruis ja avokado -yhdistelmä veden herahtamaan kielelle. Ai auta kuin tehdä TAAS tätä 😀
Sain tätä risottoa eilen kaverillani ja oli PAKKO saada resepti itsellekin kokeiltavaksi kotona, oli sen verran herkullista! Kiitos tästä!