Lifestyle

10 syytä, miksi lemmikki lisää onnellisuutta

15.06.2014, Outi Rinne

Kuluneen viikon kokeilin koiraihmisen elämää. Pieni espanjan vesikoira Pedro oli meillä lomahoidossa. Tunnustan heti, etten ole koiraihminen. Meillä on aina ollut kissoja. Ystäväni kysyessä minua koiran hoitotädiksi, päätin kuitenkin, että on aika astua tälle valloittamattomalle reviirille ja tarttua rohkeasti remmiin. Olin toki Pedron kanssa jo entuudestaan tuttu ja meillä synkkasi ihan mukavasti. On kuitenkin eri asia lyödä hynttyyt yhteen ja muuttaa ruokakuppeineen saman katon alle. Taisimme molemmat olla aluksi vähän kauhuissamme, kuten kuvasta näkyy.

Processed with VSCOcam with a4 preset

Muutaman ulinayön jälkeen homma alkoi sujua ja pahin ikävä helpottaa. Loppuviikosta olohuoneessamme loikoili jo itseoikeutettu valtias, joka piti tiukasti vahtia kutsumattomien vieraiden, kuten postinjakajan ja naapurin kissan varalta. Myös keinoemo hyrisi tyytyväisenä: Ajoittaisesta työläydestään huolimatta koiraviikko oli toiminut jopa yllättävän tehokkaana stressinpurkulomana. Yhtä-äkkiä olikin paljon tärkeämpää höpötellä koiran kanssa, kuin tärkeillä aamupalaverissa. Turkin rapsutus tuntui olennaisemmalta kuin sähköpostien tarkistelu ja aivan itsestään selvää oli ponkaista aamulla ennen seitsemää lenkille vesisateeseen sen sijaan että olisi hukuttautunut sammiolliseen kahvia.

Processed with VSCOcam with m6 preset

Lemmikkien ja fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin välisistä yhteyksistä on paljon tutkimusta ja lemmikkieläimen on jopa todettu lisäävän elinvuosia. Listasin seuraavaan 10 syytä, miksi lemmikin omistajat saattavat olla jopa keskivertoa onnellisempia. Mitkä näistä haluaisit poimia omaan elämääsi?

1) Eläimet opettavat läsnäolon taitoa, jossa tärkein hetki on tässä ja nyt. Myös oma ajatusten karuselli pysähtyy hetkeksi, kun keskittyy kuulostelemaan eläimen tarpeita.

2) Eläimet opettavat pyyteetöntä rakkautta. Kuka muu on yhtä riehakkaan ilahtunut, kun heräät aamulla, on uskollisesti sinua vastassa ulko-ovella, ilmaantuu kuin taikaiskusta kehräämään korvan juureen, kun olet pahoittanut mielesi. Huolimatta siitä, miten hyvin pärjäisit ihmisten maailmassa, lemmikkisi rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet.

3) Vaikka eläimet keskeyttelevät omia puuhiasi ja aiheuttavat monen moista hässäkkää, ne myös auttavat luomaan järjestystä kaaoksen keskelle. Useimmat lemmikit rakastavat rutiineja, säännöllisiä ruoka-aikoja, aamuherätyksiä ja iltarituaaleja. Vaikka omassa elämässä olisi päällä free fall -vaihde, lemmikki pitää päivärytmin kuosissa.

4) Lemmikin silittely aikaansaa mielihyvää mm. lisäämällä oksitosiinia eli “rakkaushormonin” tuotantoa: Verenpaine alenee, kortisolin määrä verenkierrossa vähenee ja stressioireet sekä muu ahdistus lievittyvä. Kun lemmikkisi saa sinut hymyilemään tai nauraa hörähtelemään, vapautuu lisäksi serotoniinia ja dopamiinia, välittäjäaineita, jotka lisäävät mielihyvän ja tyyneyden tuntemuksia.

5) Lemmikillesi sinä olet maailman tärkein ihminen. Lemmikistä huolehtiminen on merkityksellistä lisää tutkitusti kokemusta elämän merkityksellisyydestä ja lisää itsearvostusta. Myös kiitollisuus hellästä hoidosta on tarttuvaa.

6) Lemmikit vähentävät yksinäisyyden tunteita, onhan kotoan konkreettisestikin aina joku muu. Koira tai kissa on usein myös paras (ja kärsivällisin) kuuntelija, kun haluat purkaa huoliasi, harjoitella esitelmää tai vain puhua silkasta puhuimsen ilosta. Eläimillä on hämmästyttävä kyky vaistota, kun olet alla päin. Usein pelkkä eläinystävän keskittynyt läsnäolo lohduttaa.

7) Eläin pakottaa liikkeelle, varsinkin jos se on tottunut säännölliseen ulkoiluun ja lenkillä käyntiin. Valo, happi, aurigon D-vitamiini ja liikkuminen luonnossa ovat pettämättömän tehokas vastalääke mielen maseuteen.

Processed with VSCOcam with a4 preset

8) Lemmikit lisäävät sosiaalisuutta. Eläimet, lemmikit ja jo pelkkä niistä puhuninen ovat tehokkaita jäänmurtajia. Lemmikkien kautta löytyy juttukavereita, harrastuskavereita, yhteisöjä, jopa sydänystäviä ja sielunkumppaneita. Koiraviikkomme aikana puhuin joka päivä jonkun uuden ihmisen kanssa ja tutustuin paremmin myös joihinkin naapureihin. Aika hyvä saldo yhdelle viikolle.

9) Joidenkin tutkimusten mukaan lemmikit jopa vahvistavat vastustuskykyä erilaisille taudinaiheuttajille, allergioille ja astmalle erityisesti, jos lemmikkejä on ollut lapsuuden kodissa pienestä pitäen. Ja hyvällä vastustuskyvyllä on yllättävän vahvoja yhteyksiä myös mielen hyvinvointiin.

10) Koska viimeksi keskeytit tärkeät aikuisten työt ja antauduit leikkimään? Leikki ei ole pelkästään lasten yksinoikeus, vaan lisää luovuutta ja iloa kaiken ikäisillä. Ja mikä onkaan luontevampi tapa antautua hassuttelemaan, kuin leikkiä yhdessä koiran tai kissansa kanssa.

Processed with VSCOcam with a4 preset
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.