Flourish

Anna valosi loistaa – kuusi askelta myönteisen minän vahvistamiseen

02.05.2014, Outi Rinne

 

2014-05-02 07.57.29

Valoisan toukokuun kunniaksi on aika voimistaa myös omaa sisäistä hehkua. Valon polulla on kuitenkin joskus varjopaikkoja, joihin on helppo eksyä. Seuraavassa muutama ajatus oman sisäisen valon vahvistamisesta.

Matkalla omaksi itsekseen alkaa yleensä yhä selvemmin tiedostaa tilanteita, joissa toimii toisten hyväksi mutta itseään vastaan. Mukautuu toisten tarpeisiin ja unohtaa oman itsearvonsa. Himmentää valonsa antaakseen toisten loistaa.

Miellyttämisenhalun kuoppaan on erityisen helppo luiskahtaa, kun herkistyy toisten tunteille ja tunnelmille. Kun tasapainosta ja myönteisyydestä tulee itselle yhä tärkemäpää, on luonnollista pyrkiä välttelemään epäsopua. Myötätuntoisuuden lisääntyessä kasvaa myös halu nostaa toisen ihmisen kielteistä mielialaa. Voi myös olla niin, että lähelläsi olevat eivät osaakaan sopeutua uuteen säteilevämäpään Sinuun, vaan pyrkivät entistä sinnikkäämmin pitämään kiinni vanhoista ajatus- ja toimintamalleista. Osa tätä on pyrkimys (myös tiedostamaton) vetää myös sinut mukaan kielteisiin vuorovaikutuskuvioihin. Lopputulos on yleensä kuitenkin se, että kukaan ei voita tässä pelissä. Negistelijät pysyvät poteroissaan ja omaa voimaasi käytetään väärin.

Siksi on tärkeää, että annat valosi loistaa ja hehkut rohkeasti kevätauringon kanssa. Sillä todellisuudessa vain näin voit lisätä valoa ympärilläsi. Kuten vanhassa kansansadussakin todetaan, lopulta vain lämmin aurinko saa riisumaan talvipalttoon, mihin talven puhuri ei pysty. Jos sisäisen valon sytyttäminen tuntuu haastavalta, seuraavassa muutama käytännön keino myönteisen minän vahvistamiseen:

1. Tiedosta tilanteet, joissa sinun on vaikeaa olla aidosti oma itsesi, koska pelkäät, että toiset loukkaantuvat, suuttuvat tai pitkästyvät. Tiedosta myös tilanteet, joissa tunnet halua auttaa ja nostaa toisen mielialaa, mutta joudut samalla teeskentelemään, mukautumaan yli omien rajojesi tai kaiken kaikkiaan olemaan jotain muuta kuin todella olet.

2. Tee päätös, että annat valosi loistaa, mitä ikinä teetkin. Voit jopa tehdä tästä voimalauseen ja laittaa paikkaan, josta näet sen joka päivä: Annan valoni loistaa ja tiedän, että se on kaikkien parhaaksi. Anna tämän ohjata valintojasi päivittäisissä tilanteissa ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

3. Pyri puhdistamaan mielesi päivittäin meditoimalla, rentoutumalla, läsnäoloharjoituksella tai muulla tavalla, joka tuntuu itsellesi luontevalta. Kun hiljennyt hetkeksi omaan keskiöösi, turhat itse-epäilykset, pelot, syyllisyydet ja häpeän tunteet menettävät merkitystään ja pääset lähemmäs kokemusta todellisesta itsestäsi. Voit myös hijentyä ja keskittyä sydänkeskukseesi, visualisoida sinne ehtymättömän rakkauden ja valon lähteen. Liekin, joka valaisee koko olemuksesi.

4. Aktivoi kehoasi esim. joogan, pilateksen, tanssin tai muun kehon energiakanavia avaavan liikunnan avulla. Myös luovuus lisääntyy liikkuessa ja sisäinen luovuutesi on persoonallisen kasvusi tärkeää käyttövoimaa. Liikkuessa myös verenkierto ja kehon aineenvaihdunta kiihtyy putsaten pois fyysisten ja psyykkisten jännitystilojen tuottamia tukoksia.

5. Pysähdy päivittäin tiedostamaan kauneutta ympärilläsi. Puihin puhkeavia silmuja, sinistä taivasta, asfaltin raosta puskevaa voikukkaa, kaunista maalausta, silmiä hiveleviä esineitä tai asioita. Kiitä kokemastasi kauneudesta.

6. Halaa ja kosketa tai osoita muulla fyysisellä tavalla rakkauttasi aina, kun se tuntuu luontevalta. Voit halata läheisiäsi, lemmikkiä, puita… ja ennenkaikkiea myös itseäsi! Halaaminen lisää oksitosiinin tuotantoa, joka voimistaa mielihyvän ja yhteenkuuluuden tunteita.

Säteilevää toukokuuta!
2014-05-02 07.57.17
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katri
Katri
9 years sitten

Kiitos Outi tästä aivan ihanasta ja valoisasta kirjoituksesta. Hyviä vinkkejä ja muistutuksia siitä, miten sitä omaa kynttilää ei vaan kannata pitää siellä vakan alla. Iloa ja valoa! <3

Outi Rinne
Outi Rinne
9 years sitten

Kiitos Katri 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
9 years sitten

Kiitos Outi! Nämä sun postaukset on vaan aina niin ihania! <3

Outi Rinne
Outi Rinne
9 years sitten

<3 <3

Pohdiskelija
Pohdiskelija
9 years sitten

Olen tässä muutaman päivän ajan haudutellut mielessäni kommenttia tähän valoisaan postaukseen. Tykkäsin kirjoituksestasi, tästä tuli hyvä mieli, ja nuista listatuista neuvoista erityisesti kohdat 3-6 tuntuu hyviltä – itse lisäisin niiden perään vielä pykälän “tee käsilläsi”. Käsillä tekemisellä on todella terapeuttinen vaikutus olipa kyse musisoinnista, käsitöistä, meikkaamisesta, piirtämisestä, kirjoittamisesta tai mistä nyt kelläkin. Tätä tekstiä lukiessa mieleeni nousi pari juttua, joista huomaan ajattelevani vähän eri tavalla. (Tai sitten vain eri sanoin..?) Jostain syystä olen viime vuosina alkanut ajatella, että en todellakaan koskaan etsi omaa itseäni enkä ole matkalla omaksi itsekseni. Olen aina oma itseni. Mutta eri tilanteissa erilaiset tunteet vaikuttavat käytökseeni… Lue lisää..

Outi
Outi
9 years sitten

Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi! Kuulostaa siltä, että itsetuntemuksen saralla olet jo pitkällä ja havainnoit tarkkaan kokemuksiasi ja reaktioitasi. Hienoa, että jaoit ajatuksiasi myös tässä. Olet aivan oikeassa, että tietyssä itsetiedostuksen ja kasvun vaiheessa esim. ajatus siitä, että pitäisi “antaa oman valonsa loistaa” tulee tarpeettomaksi, samalla kun ulkoisilla tekijöillä on yhä vähemmän vaikutusta oman mielenrauhaan ja tasapainon tilaan. Siinä vaiheessa lienee saavuttanut jotain, jota voi kutsua autenttiseksi itseyden tilaksi, jota eivät ympäristöstä kohdistuvat reaktiot, tunteet ym. paineet horjuta. Itse ajattelen kuitenkin, että esim. herkistyminen, harmonian kaipuu ja siihen mahdollisesti kytkeytyvä miellyttämisen halu ovat myös luonnollinen vaihe matkalla tähän.Arvosta myös kovasti Katri Mannisen… Lue lisää..

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.