Reseptit

Runebergin tortut – raakaruokaversio

31.01.2013, Maria Lönnqvist

Suomen kansallisrunoilijan suosikkileivonnainen saa uutta potkua laadukkaista raaka-aineista. Ensimmäisestä puraisusta leivoskuoren viikunan siemenet rapsahtavat mielekkäästi suussa ja tuttu mantelin maku muistuttaa perinteistä. Näissä Runebergin tortuissa on sisään leivottu yllätys. Tiukan taikinan sijaan leivos sisältää kardemummalla höystetyn pehmeän, mutta sitruunaisen täytteen. Olisi Fredrika varmasti ihmeissään…

Fredrika valmisti Runebergin tortut kekseliäästi ilman tarkkaa reseptiä, kooten leivokset niistä aineksista mitä sattui olemaan käytettävissä ja inspiraatiota haettiin kondiittorimestarilta. Intuitiivinen leivontatyyli sopiikin oikein hyvin raakaherkkujen pyöräyttämiseen. Kirjasin ohjeen kuitenkin ylös, jotta leivoksia on huomattavasti nopeampi valmistaa kaikille runoileville herkkusuille. Hengitä sisään 1900-luvun viehättävää kodinhengetär-energiaa ja pistä hulinaksi!

OTA ESILLE

tehosekoitin (ja monitoimikone) sekä nuolija

desimitta sarja, raastin, veitsi, haarukka

leivinpaperia, kaulin

LEIVOS (4-8 kpl)

200g kuivattuja luomuviikunoita

1.5 dl manteleita

ripaus ruususuolaa

Jauha mantelit jauheeksi tai käytä valmista mantelijauhoa. (Jauhatin idätettyjä ja uudelleen kuivattuja marconamanteleita)

Aja viikunat vahvalla tehosekoittimella tai monitoimikoneella taikinaksi.

Yhdistä mantelijauho seka viikunataikina ja lisää ripaus suolaa.

Muovaa taikina tasaiseksi ja laita se kahden leivinpaperin väliin. Kauli taikinasta tasareunainen neliö.

Leikkaa taikina 4-8 osaan riippuen, kuinka suuria leivoksia haluat. Leikkaa kaikista päädyistä pois pienet osat pohjaa varten. Rullaa suuret osat sylinterin muotoisiksi ja painele sormilla päädyt kiinni. Leikkaa pienistä neliöistä ympyrät ja painele ne sormilla rullien pohjaksi. Ylijääneet reunat voi pyöräyttää vielä yhdeksi sylinteriksi.

Laita leivokset pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.

TÄYTE

4.0 dl liotettuja cashewpähkinöitä

1.0 dl luomuhunajaa

2 luomusitruunan kuori & mehu

2 tl kardemummaa

1 tl luomuappelsiinin kuorta

Aja kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi kreemiksi.

Lusikoi täyte leivosten sisään ja laita leivokset takaisin pakkaseen puolukkasoseen valmistuksen ajaksi.

VINKKI:

Voit myös käyttää hapatettua cashewkermaa. Valmistaminen on helppoa ja täytteestä tulee äärettömän terveellinen. Tehosekoita 2-21 tuntia liotetut cashewpähkinät kermaisen sileäksi. Kaada pähkinäkerma puhtaaseen lasipurkkiin, peitä harsolla tai pidä kansi raollaan ja jätä huoneenlämpöön 6-24 tunniksi. Hapatuksen aika riippuu lämpötilasta. (22-37°C) Hapankerma on valmista, kun tuoksu on miellyttävän hapan ja seoksessa on pieniä kuplia. Sekoita joukkoon loput ainekset, sitruunan mehun määrän voi puolittaa.

PUOLUKKASOSE

1.0 dl puolukoita huoneenlämpöisinä

2 tuoretta taatelia

kanelia, kardemummaa

Poista tuoreista taateleista kivet ja soseuta kaikki ainekset haarukalla soseeksi. Lusikoi sose leivosten päälle.

Tarjoile leivonnaiset laadukkaan kahvin ja rommin kanssa, notta saadaan runosuoni sykkimään heti aamusta Runebergin tapaan.

Rakkaudella, Maria

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anneli Tähtinen
Anneli Tähtinen
11 years sitten

Hyvältä kuulostaa ja varmaan maistuukin, mutta on liian työläs.

Piia hiltunen
Piia hiltunen
11 years sitten

Nam! Näyttää ja kuulostaa hyvältä!

Maria Lönnqvist
Maria Lönnqvist
11 years sitten

Kiitos kaunis kommenteista molemmille! <3 Anneli, leivosten valmistusta voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä valmiita pieniä leivosvuokia, jotka sitten vuoraa kelmulla ennen kuin painaa taikinan niiden pohjalle ja sivuille. Muutenhan resepti ei vaadi muuta työtä kuin kahden seoksen tehosekoittamisen, näiden laittamisen muotteihin sekä pulukkasoseen survomisen. Valmis mantelijauho myös helpottaa työvaihetta.

Yaelian
Yaelian
11 years sitten

Onpa ne nätit!

Henri Liljeroos
Henri Liljeroos
10 years sitten

Jos haluaa vähän oikaista ja käyttää mantelijauhoa, niin paljonko 1,5 dl:sta kokonaisia manteleita syntyy jauhoa?

Maria Lönnqvist
Maria Lönnqvist
10 years sitten

Moi! vajaa 100g jauhoa 🙂 Kerro miten onnistuvat!

Saara
Saara
10 years sitten

Hei! Kuinka kauan leivokset säilyvät jääkaapissa? Tai voiko niitä pakastaa?

Maria Lönnqvist
Maria Lönnqvist
10 years sitten

Hei Saara! Nämä säilyvät melkeen jopa viikon, mutta jos haluaa ihan freesinä pitää niin ottaa pakastimesta ennen tarjoilua =)

Saara
Saara
10 years sitten

Pakkaseen meni loput ja yksi suuhun! Tuli aivan huippu hyviä! Jospa edes yksi jäisi keskiviikolle 🙂

Maria Lönnqvist
Maria Lönnqvist
10 years sitten

Heh, nams! 🙂 Ihanaa, tein itsekin tänään runebergintorttuja! 🙂

Johanna
Johanna
10 years sitten

Voi että tuo täyte on ihanaa, onneksi sitä jäi yli kun tein aika vapaalla kädellä määrät. Mantelijauhoilla tein, ja hyvin onnistui, vaikka aika tuhteja tulee niin kuin usein raakaleivonnoista. Ei sovellu jälkiruuaksi silloin kun pääruokakin on hyvää 😉

Maria Lönnqvist
Maria Lönnqvist
10 years sitten

Oi ihana kuulla! Njam. Totta, raakaherkut ovat aina ruokaisia, Aamiaisrunebergi vaikka 😀

k
k
6 years sitten

pähkinä- ja manteliallerginen voi tehdä tattarista tai kenties kaurasta. Tulee myös vähemmän tuhtia siten

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.