Ihonhoito

Oodi tärkeälle kasvovedelle

22.08.2013, Katja Kokko

Putiikissamme vierailee paljon asiakkaita, joiden ongelmana on pinnasta kuiva ja kiristävä, mutta samalla pikkunäppyä alta pukkaava iho. Etenkin miliumit eli suomeksi luufinnit ovat monen ongelma – ja yllätys yllätys, ne ovat peräisin kosteuden puutteesta. Ensimmäinen vinkki miliumeihin on aina kasvoveden säännöllinen käyttö.

Kun kohtaan pintakuivasta ihosta kärsivän asiakkaan, kysyn ensimmäiseksi käytätkö kasvovettä? Arvatkaa mitä sata prosenttia näistä asiakkaista ovat vastanneet? Kosteuttava seerumikaan ei liene tuttu tuote, mikäli kasvovedenkin suhteen ihonhoito on retuperällä. Tällaisesta tilanteesta seuraakin usein pitkä ja antoisa keskustelu.

lotus-flowers

Kun tällaisia kuivasta ihosta kärsiviä kaunottaria on tullut putiikissa vastaan jo useita kymmeniä, en ole voinut olla miettimättä, että kuinkahan monta teitä on siellä ruudun takana? Suurin syy vääränlaisiin ihonhoitorutiineihin ei ole toki tyhmyys vaan puhtaasti tiedon puute – paikasta, josta tuotteet on ostettu, ei ole neuvottu perusteellisesti ihonhoidossa. Siispä päätin jälleen kerran omistaa palopuheen aiheelle nimeltä kasvovesi. Mediaamme pidempään ja tarkasti seuraavat tuntevatkin jo mottoni: Lotratkaa kasvovettä!

Ihon pintakuivuus johtuu useimmiten liian voimakkaasti pesevästä puhdistusaineesta sekä kasvoveden puutteesta. Ihon pinnalla oleva suojakalvo on hapan, sillä se muodostuu rasvoista ja hapoista ja siitä käytetään nimeä hydrolipidikalvo. Kun kalvo on tasapainotettu, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että siitä ei puutu kosteutta eikä rasvaa, on ihon pinta pehmoinen, sileä, kimmoista ja persikkaisen heleä. Puhdistusaineet ovat puolestaan emäksisiä ja sisältävät tensidejä, jotka pesevät meikin ja epäpuhtaudet iholta. Mitä voimakkaampia tensidejä putsari sisältää, sitä tehokkaammin se pesee ja vaurioittaa myös ihon omaa suojakalvoa – iho menee jokaisesta pesukerrasta epätasapainoon.

Geeli- ja vaahtoputsarit ovat kaikista voimakkaimmin peseviä, mutta pysähdytäänpä hetkeksi tähän: sertifioidussa luonnonkosmetiikassa voimakkaimmat tensidit, jotka synteettisellä puolella kulkevat nimellä Sodium Laureth Sulfate ja Sodium Lauryl Sulfate, ovat kiellettyjä. Niitä käytetään synteettisessä kosmetiikassa siksi, että ne muodostavat voimakkaimmin vaahtoa – joka luo mielikuvan tehokkaasti puhdistavasta tuotteesta. Lieneepä näiden kyseisten sulfaattien edullisella hinnallakin luonnollisiin emulgaattoreihin verrattuna osuutta asiaan.

No, todellisuudessa ihoa ei missään nimessä tarvitse pestä näin voimakkailla aineilla. Miedot sokeritensidit tai kookoksesta valmistettavat tensidit puhdistavat ihon ja meikin aivan yhtä tehokkaasti eivätkä vaurioita ihon omaa suojakalvoa yhtä paljon kuin synteettiset vaihtoehdot. Siitäkin huolimatta luonnonkosmetiikan vaihtoehdot pesevät ihon pintaa ja iholle jää hetkeksi epätasapainotila, mikäli sitä ei palauteta välittömästi. Ja tässä kohtaa asteleekin estradille ihonhoitotuotteiden yksi kirkkaimmista tähdistä, ystävämme kasvovesi.

Viimeistään nyt on siis aika murtaa myytti, joka tuntuu olevan vahvasti jokaisen mielikuvissa: kasvovesi ei ole puhdistustuote vaan ihonhoitotuote.

Kasvovesi kyllä viimeistelee ihon puhdistuksen ja poistaa meikistä viimeisimmätkin rippeet, mikäli sellaisia jäljelle on jäänyt (luonnonkosmetiikan meikeistä ei ole allekirjoittaneen pumpuliin jäänyt koskaan muuta kuin rippeet ripsiväristä, jos sitäkään), mutta se myös palauttaa ihon oman suojakalvon tasapainoon välittömästi – tämän tuntee konkreettisesti kiristyksen häviämisellä ja pehmoisesta ihon pinnasta. Tällainen lempeä ihon pinta ottaa vastaan kaikki hoitavat aineet eli seerumit, öljyt ja kosteusvoiteet paljon tehokkaammin kuin kiristävä ja karhea iho. Vertauskuvana toimii hyvin rutikuiva kukkaruukku, jolle koittaa antaa vettä – vesi jää pyörimään rutikuivuneen multakökkäreen pinnalle pitkäksi aikaa, ennen kuin pinta alkaa ottaa vastaan ja imeä lopulta kosteutta.

 

Siispä rakkaat ihanaiset naiset, lotratkaa kasvovettä, aamuin ja illoin! Aamuisin ihon puhdistamiseen riittää pelkkä kasvovesi, puhdistusaine on täysin turha tuote yön jälkeen, sillä kasvovesi kyllä poistaa ihon yön aikana erittäneen talin. Mikäli iho on rasvaisuuteen taipuvainen, aamuisin voi käyttää kosteuttavan ja ravitsevan kasvoveden sijasta ihohuokosia kevyesti supistavaa ja puhdistavaa kasvovettä.

q3_on9fexlc-kris-guico

Loppuun vielä sananen hoitotuotteiden levittämisestä iholle: seerumit, öljyt ja kosteusvoiteet voi levittää aavistuksen kasvodestä kosteahkolle iholle. Aluksi se saattaa tuntua hämmentävälle ja sille, etteivät aineet imeydy, mutta sinun tehtäväsi onkin auttaa hoitavia aineita imeytymään ihoon hieromalla. Hienoimmallakaan tuotekehittelyllä kehitetty huipputuote ei imeydy vain kevyellä sivelyllä tai nopeasti läiskimällä vaan ne täytyy hieroa.

Aivan kuten kehomme tarvitsee sekä vettä että hyviä rasvoja, sama pätee myös ihoon. Loppuun onkin siis hyvä tähdentää, että öljyjen, öljyseerumeiden sekä ravitsevien yövoiteiden käyttö iltaisin on erittäin suositeltavaa, vaikka ihosta pukkaisikin pientä epäpuhtautta. Myös liian vähäinen rasvan määrä ihossa aiheuttaa pintakuivuutta ja näpyt jäävät jumittamaan pinnan alle. Mutta ensin kosteus, sitten rasva.

Syksyviima ja kuiva huoneilma alkavat kohta tehokuivattaa ihojamme – nyt on viimeistään korkea aika alkaa lotraamaan kasvovettä! Mitä kasvovettä sinä käytät?

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Satu-Päivikki
Satu-Päivikki
10 years sitten

Oi rakastan lotrata kasvojani kasvovedellä. Käytössä on tällä hetkellä L’atélier des Délices kasvovesi ja Melvitan ruusuvesi 🙂 ruusuvettä suihkuttelen myös vartalolleni. Tuli mieleeni, että onko tarkoitus myös ennen Patykan kosteuttavaa naamiota laittaa kasvovesi. Jätän naamion yöksi. Olen aina puhdistuksen jälkeen käyttänyt kasvovettä ja sitten laittanut naamion. Kiitos 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Sama täällä, mullakin on käytössä vielä kukkaisvedet suitsuttelua varten 🙂 Iho kannattaa pyyhkäistä kasvovedellä kuorinnan jälkeen ennen naamiota ja myös naamion poistamisen jälkeen. Meilläkin Jutta jättää naamion yöksi iholle, sen voi sitten aamulla puhdistaa kasvovedellä 🙂

Päivi
Päivi
10 years sitten

Kuulun heihin, jotka aikaisemmin eivät käyttäneet kasvovettä, koska “iho oli putsarilla pesun jälkeen tarpeeksi puhdas”. Aikaisemmin tarkoittaa siis ennen Jolien vaikutuspiiriin pääsemistä 🙂 Onneksi nyt tiedän paremmin. En enää voisi varmaan ollakaan ilman kasvovettä!

Hannele
Hannele
10 years sitten

Komppaan Päivin kommenttia! Voi niitä lukuisia kasvovesipulloja, joita olen tähän ikään mennessä ostanut, mutta joista olen käyttänyt vain ehkä kymmenesosan. Vaan eipä siihen sitten tarvittu kuin Katjan vakuuttava puhe kesällä Joliessa käydessäni, ja avot: ensimmäinen kokonainen kasvovesipullo on nyt käytetty – ja uusi jo ostettu. 🙂 Tarinan opetus: vanhakin koira oppii uusia temppuja, kunhan hyvin perustellaan! 🙂

Ella
Ella
10 years sitten

Minä ostin pari viikkoa sitten jopa oman Melvitan “kasvoveden” silmille 🙂 Ja kyllä minusta tuntuu että se kosteuttaa. Muuten kun käytän kasvovesiä rasvaiselle iholle.

Sirkka
Sirkka
10 years sitten

Mitä hoito tuotteita suosittelet ruusufinnistä kärsivälle pinta kuivalle iholle,olen keski ikäinen.

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Suosittelen L’atelier des Délicesin Sensi-tuotteita. Ne rauhoittavat tehokkaasti ohutta, herkkää ja ärtynyttä ihoa ja monet rosacea-asiakkaamme ovat saaneet niistä. Tuotteiden sisältämä lysosensyl-yhdiste rauhoittaa ärtynyttä, tulehtunutta ja punoittavaa ihoa. Erityisesti punoitusta rauhoittava geeli on loistava täsmätuote yhdessä Sensin voiteiden kanssa.

Aura
Aura
10 years sitten

Itselläni on käytössä Melvitan kukkaisvesiä, Hamamelis ja Ruiskaunokki, joita rakastan. Nehän eivät kuitenkaan ole varsinaisia kasvovesiä, joten tarvitsenko niiden lisäksi kasvoveden, ja jos näin on, niin miten ja missä järjestyksessä niitä pitäisi käyttää?

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Kukkaisvedet passaa kasvovedeksi myös oikein hyvin, joskin ihan kasvovesi sisältää myös kasviuutteita ja pieniä määriä usein kasviöljyjäkin, mutta oikein hyvin käy näinkin!

Karoliina
Karoliina
10 years sitten

Hei, kiitos hyvästä jutusta! Täytyy kai liittyä kasvoveden käyttäjien joukkoon. Olisipa yksinkertaista tulla kauppaan valitsemaan sopiva purnukka, mutta Helsinki on vähän turhan kaukana. 🙂 Seuraa siis pieni liuta kysymyksiä, joita aihe herätti… Eli ovatko kasvovedet siis aina happamia? Riittääkö pelkkä happamuus siihen, että kasvovesi palauttaa ihon tasapainon…? Entä miksi kasvovesissä on usein niin paljon alkoholia? Olen jotenkin ymmärtänyt, että siitä olisi lähinnä haittaa iholle. Madaran kirkastava kasvovesi vaikutti muuten sopivalta minulle, mutta alkoholi toiseksi suurimpana ainesosana epäilyttää. Luin lisäksi salisyylihapon ihoa entsymaattisesti kuorivasta vaikutuksesta. Kuinkahan monta prosenttia sitä on Madaran kirkastavassa kasvovedessä? Se oli kuitenkin INCI-listan viimeisenä, joten onko sen… Lue lisää..

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Kiva että tykkäsit jutusta! Ja aina saa kysyä, jos ei osaa valita, siten tilaaminen verkkokaupasta on helpompaa. Kasvovesien pH on hapan ja se palauttaa ihon pinnan takaisin tasapainoon, kyllä. Mutta iho tarvitsee myös kosteutta, jota se saa vedestä, luonnonkosmetiikan kasvovesissä on veden lisäksi myös kukkaisvesiä. Luonnonkosmetiikan kasvovesissä on vain harvoin puhdasta alkoholia ja mikäli on, sen funktio ei ole yleensä kuivattaa ihoa, vaan se toimii liuottimena ja säilövänä aineena. Tarkista missä kohtaa inciä alkoholi on, sillä on merkitystä. Luonnonkosmetiikassa käytettävä alkoholi on luomuviljasta valmistettua ja mietoa. Madaran kasvovesissä sitä on kyllä myös vaikuttavana aineena, mutta Kirkastavassa kasvovedessä näen sen itse… Lue lisää..

Karoliina
Karoliina
10 years sitten

Kiitos selvityksestä! 🙂 Päädyin tilaamaan Madaran Tasapainottavan ja Melvitan Hamamelisveden… Kun ihoni on sekä kuiva että kiiltelevä ja tukkeumainen. Ajattelin, että käytän aamuisin kasvojen puhdistukseen pelkästään Madaraa, jotta se hillitsisi kiiltelyä päivän ajan, ja illalla sitten kasvovetenä kukkaisvettä. 🙂 Sitten lisäksi ajattelin hankkia jonkin salisyylihappo- tai AHA-kuorinnan.

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Kuulostaa hyvältä! Teen itse usein juuri niin, että käytän Madaraa aamuisin ja Patykan kasvovettä iltaisin 🙂 Kannattaa kokeilla Patykan Kirkastavaa kuorintanaamiota, se sisältää mietoja luonnollisia hedelmähappoja ja entsyymejä. Itse jättäisin voimakkaat AHA-hapot ym. kosmetologille, sillä niillä saa helposti aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä jos ylikäyttää niitä. Kotikäytössä saattaa helposti mennä yli, kun omaa naamaansa tuijottelee. En siis tarkoita, että sinulle kävisi näin, mutta monelle käy 🙂

Karoliina
Karoliina
10 years sitten

Ai joo, sekin voisi olla hyvä vaihtoehto, jos raskisi kokeilla. Pitääpä muistaa olla maltillinen ja varovainen, jos kuitenkin testaan noita happokuorintojakin. Sainpas supernopeita neuvoja, jee! Ihanaa uutta viikkoa. 🙂

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.